Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 18., szerda

HA TÚLSOK AZ ANYATEJ

HA TÚLSOK AZ ANYATEJ

Mindenkinek más a gondja: az egyik kismamának túl kevés, a másiknak túl sok a teje. Mit lehet tenni, ha több tej termelődik, mint amennyire a kicsinek szüksége van? Milyen problémákat, nehézségeket okozhat a túl sok anyatej?

Az első hetekben a tejbelövellés utáni időszakban a legtöbb anyuka tejbőségtől szenved, hiszen a kicsi még csak kis adagokat eszik, viszont ennél sokkal több tej termelődik, és erre még a hormonműködés is ráerősít: a mellek állandóan duzzadtnak tűnnek. Ebben a néhány hétben elengedhetetlen a szoptatás utáni fejés, különben néhány óra leforgása alatt túltelítődik, kellemetlenül feszül a mell és mivel ilyenkor még érzékenyebb a bimbó, könnyebben sérül, ezért nem ritka a mellgyulladás sem.

Általában 3-4 hét után be szokott állni a kínálat-kereslet egyensúlya, innentől kezdve inkább az szokta aggasztani az anyukákat, hogy nem érzik állandóan teltnek a mellüket és tévesen azt gondolják, egyre fogy a tejük, holott, ez a folyamat teljesen természetes (részben a hormonháztartás egyensúlyba kerülése is okozza).

Néhány anyukának azonban még ezt követően is sok teje van. Ez a probléma többféle szinte szokott felmerülni:

1. Erős a tejleadó reflex, ami miatt gyakran folyik a tej a szoptatások közti időben is. Ez jelentkezhet úgy is, hogy az etetési idők előtt kezd el csöpögni a tej, vagy éjszaka folyik erősen, amikor a kicsi ritkábban eszik, illetve fürdéskor, a meleg víz hatására, de úgy is, hogy a nap folyamán bármikor beindulhat a csöpögés.
A fürdés közben jelentkező csöpögés természetes, gyakran még a szoptatás után fél évvel-évvel is előbújhat ilyenkor 1-2 csepp tej a meleg víz hatására.
Gyakori tévhit, hogy a csöpögést meg lehet állítani fejéssel, tehát ha szoptatás után fejsz, akkor nem lesz csöpögés, de ez nem igaz. Épp ellenkezőleg: a fejés hatására fokozódik a csöpögés és a tejtermelés.

A tejleadó reflex hátterében pszichés folyamatok állnak, ezért fordulhat elő, hogy ha a babára gondolsz, folyni kezd a tej. Ennek az ellenkezője is igaz, tehát ha másra gondolsz, nem a babával, anyasággal kapcsolatos dolgokra, akkor a csöpögés megállhat.

Ezen kívül a tejfolyás ellen “csak” mechanikusan lehet védekezni, azaz melltartóbetét használatával. Ha éjjel jelentkezik a probléma, akkor az ágyra érdemes törülközőt teríteni. Ha nappal még a melltartóbetét is átázik, érdemes sötét színű felsőt viselni, amin kevésbé látszik meg a folt. Jó megoldás a mosható betétek használata, ebből akár kettőt is betehetsz a melltartódba egyszerre, így növelhető a nedvszívó-képesség. Az eldobható betétekben nejlon is van, amit hosszú távon viselni nem egészséges, meleg időben gombásodást is okozhat, valamint a felülete szöszölődik, és beleragad a száradó anyatejbe, míg a mosható betétnél nincs ilyen probléma.

2. Gyakori gond, hogy a szoptatás elején túlságosan erős a tejleadó reflex, ezért a baba nem tudja rendesen bekapni a mellet, nem képződik vákuum, vagy fulladozik a sok tejtől. Ez nagyon zavaró lehet az anyának, gyakran az a vége, hogy a kicsi nem tud rendesen ráharapni a mellre, rossz szopási technikát alakít ki, ezért az anya melle állandóan kisebesedik és/vagy a nem megfelelő ingertől fogyni kezd a tej.

Ezen a problémán könnyű segíteni úgy, hogy szoptatás előtt kézzel egészen kevés tejet le kell fejni, így a szoptatás kezdetekor már nem lesz olyan erős a tej folyása.

3. Van, akinek gyorsan túltelítődik a melle, ami főként éjszaka okozhat gondokat, de fél éves kor után is nehézségekhez vezethet. Az éjjeli túltelítődés ellen jó megoldás, ha este lefekvés előtt valamennyit kézzel kifejsz és éjjel felkelve is csak annyit fejsz le, hogy ne legyen olyan erős a túltelítődés. Ha ugyanis teljesen kifejed, akkor még több tej képződik.

Ha emellé még mellgyulladásra való hajlam is társul, akkor is ugyanez a teendő, de ügyelni kell a mell tisztítására, hogy csökkenjen a baktériumokkal való találkozás esélye, valamint a rendszeres fejésről (mindig csak egy kicsit) sem szabad megfeledkezni. Ha elzáródik egy tejcsatorna, nem szabad nyomogatni, meleg vizes borogatással, zuhannyal lehet rajta segíteni.

Ha valóban túl sok a tej, el kell gondolkodni azon is, hogy ne jelentkezz-e tejleadónak, hiszen így a sajátodon kívül még 1, de akár 2 babán is segíthetsz, akik egyébként nem jutnának anyatejhez.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése