Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

KISMAMA--BLOG-SZABÁLYTALAN FOGZÁS


ÚJSZÜLÖTT KORBAN MEGJELENŐ FOG.

SZABÁLYTALAN FOGZÁS

A “Nagykönyvben” meg van írva, milyen sorrendben kellene kibújnia a baba fogacskáinak, sok csecsemő mégis más sorrendet választ. Szabályos fogzásra nincs recept, és a legtöbb esetben nem is kell aggódni miatta. Most leírjuk, mely esetekben érdemes mégis orvoshoz fordulni.


A fogzással kapcsolatban kétféle probléma merülhet fel:

Időbeli eltérések: ha túl korán (már 2-3 hónaposan) vagy túl későn (10-12 hónaposan) érkezik az első fogacska

Sorrendbeli eltérések: nem a könyvek által leírt sorrendben nőnek a fogak.


Az időbeli eltérések egyáltalán nem adnak okot aggodalomra. Persze a szájhagyományban számos olyan tévhit él, mint például, hogy ha túl korán (fél éves kor előtt) jönnek az első fogak, akkor rossz foga lesz a gyereknek, hamar kilyukad. Még indoklás is van ehhez a hiedelemhez, miszerint: nincs idejük a fogaknak kellő mennyiségű anyagot, kalciumot stb. magukba építeni. Itt és most ez a tévhit megcáfolható: a fogacskák még magzati korban fejlődnek ki, a kalcium még akkor beépül és a baba mindig annyi kalciumot vesz magához az anyaméhben, amennyire szüksége van, ergo ha van kalciumhiány, akkor az az anyánál lép fel, mert a magzat mindent elvesz magának.


Ha nem akarjuk, hogy romoljanak a pici fogai, ne adjunk neki édes italokat (tea, cukrozott gyümölcslevek, szörpök, instant bébiteák) és már az első fogacskától kezdve tisztítsuk a fogait. Kezdetben elég egy pelenka sarkával minden nap áttörölgetni a pici fogakat, emellett adjunk neki rágókát, mert azzal is tisztítja, erősíti a fogait.

A késői fogzás D-vitamin hiány miatt is lehet, de ez az eset igen gyakori (pláne, hogy manapság alapból szedni kell a piciknek a D-vitamint). Orvoshoz a késői fogzással akkor kell fordulni, ha 1 éves korig nem jött ki egyetlen fogacska sem.

Az eltérő sorrend
szerinti fogzás legtöbbször úgy szokott jelentkezni, hogy az alsó két metszőfog után nem a felső két metszőfog érkezik, hanem a két szélső (kettes) alsó vagy felső metsző. Ez teljesen ártalmatlan dolog, gondot csak akkor okozhat, ha kijönnek a kettesek, utána pedig az egyesek szabálytalanul nőnek ki mellette. Ilyen esetben mutassuk meg a fogakat orvosnak. Természetesen fogszabályzásra még nem lesz szükség, de ő meg tudja mondani, milyen további teendőink legyenek (pl. a szabálytalanul egymás mellett levő fogacskákat másként kell tisztítani).

TÜNETMENTES FOGZÁS

A fogzásról érdemes tudni, hogy sok babánál bizonyos fogak teljesen tünetmentesen (vagy csak minimális tünetekkel jönnek ki), más fogakat meg jobban megszenvednek. Előfordulhat, hogy a kicsit egyáltalán nem viseli meg a fogzás, amíg csak az első néhány fogacska bújik, később meg problémákat okoz, de fordítva is lehet.

Még a legnyugodtabb babánál is gondot okozhat, amikor a hátsó őrlőfogak (nagyőrlők és kisőrlők) jönnek, illetve amikor a szemfogak bújnak ki. Ilyenkor általában napokkal hamarabb véres és duzzadt lehet a pici ínye, akár a pofija is megdagadhat és nem ritka a kisebb hőemelkedés sem.

A csecsemők többsége nem olyan szerencsés és már az első fogacskák megjelenése is tüneteket okozhat náluk. Akár már 2-3 hónapos korban is megkezdődhet a nyálzás, sok esetben a nyál a fogzás körüli időszakban kicsípi a baba pofiját. Lazább lehet a széklet is és megfigyelhető, hogy abban a néhány napban, ameddig a fogacska áttöri az ínyt, gyakrabban kipirosodik a kicsi bőre, akár ki is sebesedhet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése