Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 1., vasárnap

KISMAMA-BLOG-TAVASZI PROBLÉMÁK

Tavaszi problémák a babáknál

Tavaszi napozás babáknak.

A levegőzés és a napozás nem ugyanazt jelenti, de mindkettő egyaránt fontos. Levegőzésen a szabad levegőn tartózkodást értjük. Megfelelő öltözékben az év minden szaka alkalmas rá.Ezzel szemben a „napfürdő” csak megfelelő időben lehetséges: ez a derékig vagy teljesen lemeztelenített testtel történő napozás.

A csecsemőnek és a kisgyermeknek az egészséges fejlődés érdekében szüksége van szabadban történő levegőztetésre. Ez azért is fontos, hogy a napsugarak érjék a gyermeket. A napfény ultraibolya sugarai a D-vitamin-képzésben, az infravörös sugarak – baktériumölő hatásuk miatt – a gyulladások csökkentésében játszanak szerepet. A bőr működésére serkentően hat a légmozgás és a hőmérséklet csekély ingadozása. A kisgyermek öltöztetésére figyelni kell, mert a hőháztartási központ labilis működése miatt könnyebben kaphat hőgutát.

A napozás akkor hasznos, ha a csecsemő és a kisgyermek nem szenved tőle. A kisgyermekek bőre könnyebben leég, mint a felnőtteké. Míg egy bizonyos sugármennyiségtől a felnőtt első fokú égést szenved, addig a gyermek másod-, harmadfokút. Könnyebben kialakul náluk a napszúrás és a hőguta. Ha leégést, hányást, lázat tapasztalunk a gyermeknél, akkor haladéktalanul orvoshoz kell vinni.

Hogyan óvjuk meg gzermekeinket a tavaszi fáradtségtól.

A vitamin és nyomelempótlás fontosságára hívnám fel a figyelmet. A gyermekorvosok szerint ezt megfelelő táplálkozással érhetjük el, elkerülve ezzel gyermekeink tavaszi fáradtságát. A zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend C-vitamint és nyomelemeket tartalmaz. A sovány húsokban, halakban, májban vas és szelén van. Utóbbi igen fontos a gyermekek növekedése szempontjából, valamint a vassal és a szelénnel együtt erősíti az immunrendszert és támogatja az idegrendszer működését. Elengedhetetlen a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása is. A tojás, és a hüvelyesek cinkben gazdagok, amely gyermekeknél szintén a növekedés valamint a nemi fejlődés szempontjából fontos Elengedhetetlen a sok mozgás a szabad levegőn, és a napsütésben, ugyanis utóbbi elősegíti a D-vitamin képződését.

A napoztatásnál igen lényeges az időpont megválasztása valamint a fokozatosság elve.

Ajánlom a kora délelőtti valamint a késő délutáni időpontokat.

A tapasztalatom szerint gyakrabbak a tavaszi időszakban a balesetek mindennemü formái és a különböző rovarcsipések előfordulása. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése