Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 4., szombat

KISMAMA-BLOG-CUMIZAVAR

CUMIZAVAR

Minden esetben, amikor egy anyatejen élő kisbaba cumisüvegből pótlást kap vagy játszócumit (akármilyen kis mértékben is) és megváltoznak a szopizási szokásai, gondolni kell a cumizavarra.

Ilyenkor gyakran csak annyit veszünk észre, hogy a baba nem úgy szopizik, mint szokott: beveszi-kiköpi az anyamellet, szopizás után sebes lesz a mell, vagy fájdalmas nyoma marad, néhány szívás után kiköpi a mellet és sírni kezd, tekergőzik a mellen, rángatja stb. – ezek mind lehetnek a cumizavar jelei is.

A cumizavar gyakran már egészen kis korban jelentkezik, de ugyanúgy jelentkezhet fél évesen is, és akár a hozzátáplálás megkezdése után is! Az is előfordulhat, hogy egyszer már sikerült megszabadulni a problémától, de később ismét előjönnek a problémák.

A cumizavar lényege, hogy szoptatáskor a baba nyelve a mellbimbót a szájpadlásához nyomja, mintegy körülöleli és szabadon folyni hagyja a tejet. Ezzel szemben, amikor cumisüvegből szopizik a baba, a tej útját el kell zárni a nyelvével, különben nem tudná olyan tempóban nyelni. Az anyamell és a cumisüveg közötti különbség a babának gondot okoz (a játszócumival ugyanez a helyzet).

Cumizavar esetén érdemes a pótlást cumisüveg helyett néhány napig más módon adni (kanálból, fecskendőből, vagy az SNS Szoptanít készülék segítségével), így a baba elfelejti a helytelen szopási technikát és könnyebben elfogadja megint az anyamellet is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése