Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 1., péntek

ŐSZINTÉN A KORAI NEMI ÉLET KÁROS HATÁSAIRÓL

Őszintén a korai szexuális életről

A tinédzserek szexualitása egyre korábban ébredezik. Amerikai kutatók most úgy vélik, megtalálták annak genetikai okát, hogy bizonyos fiatalok különösen korán élik át első szexuális aktusukat.

A felmérések tanulsága szerint egy átlag fiatal 17-18 évesen kezd szexuális életet élni. Ehhez képest a felmérést végzők a 14 éves korban vagy azelőtt kezdődő nemi életet számítják "korainak", míg a 22 évesen vagy azután kezdődő szexuális életet "későinek".

Miért káros a korai szex?

– Hamar elbúcsúzhat a szex örömeitől, aki túl korán kezdte. Ez derül ki egy most elkészült kutatásból. Aki 13-14 évesen átesik az első aktuson, az negyvenéves korára könnyebben válhat nemcsak teljesen kiábrándulttá, de nemzőképtelenné is.

Kétszer nagyobb az esélye, hogy szexuális úton terjedő betegséget kap el az, aki 13-14 évesen kezd el nemi életet élni. Ezt állapították meg azok az orvosok, akik 8500 felnőttet kérdeztek és vizsgáltak meg a kutatás során. A fertőzések pedig gyakran járnak katasztrofális következménnyel: a beteg elveszítheti nemző- és fogamzó-, vagy akár teljesítőképességét is.Ezért a maga tudományos valóságában fogom tárgyalnyi a következő irásomban, azokat a szexuális megbetegedéseket amik esetleg egy egész életre meghatározzák egy fiatal életét.. Döbbenetes, de az egyes felmérések szerint kiderül, hogy a 10–13 éves fiatalok 21 százaléka már belekóstolt a szexbe. Szakemberek szerint ez nem is csoda, hiszen a filmek, a divat, a reklámok szinte kizárólag a szex körül forognak, erre sarkallják őket. Pedig a kórokozók mellett más veszély is leselkedik rájuk, amely miatt negyvenéves korukra búcsút mondhatnak a testiség örömeinek.

A tinik azt hiszik, hogy a szextől lesznek modernek, felnőttek, szabadok. Pedig legalább 16-18 éves korig várni kellene vele. Akkor már valamennyire érettek rá, de korábban egészen biztos, hogy nem. Óriási a veszélye, hogy lelkileg sérülnek, kiábrándulnak, s mire felnőnek, már nem is találják örömüket benne .Testileg lehet érett egy 13-14 éves kamasz is, de szellemileg nem.

Azok a fiatalok, akiket egyedül nevelt az anyjuk, jóval korábban kezdtek el szexuális életet élni, mint a többiek. A kategória 63 százaléka élt már át nemi aktust, míg azoknak a tiniknek, akiknek az apja legalább időszakonként a családdal élt, csak 53 százaléka. Az ép családban felnőtt gyerekek csupán 21 százalékának voltak ezirányú tapasztalattai.

A szétesett család kiváltotta stressz jelentősen felgyorsította a gyermekek érési folyamatát. A fiatalok, akik azt élik át, hogy szüleik új partnerekkel randiznak, ők maguk is hamarabb létesítenek párkapcsolatot. Egy másik megközelítés szerint a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek jóval nehezebb csemetéiket és azok baráti körét és tevékenységét ellenőrizni.

Egyesek erősen megkérdőjelezik az említett külső tényezők jelentőségét. sokkal inkább genetikai okokkal próbálja a korai szexuális aktivitást igazolni. Mendle és kollégái összesen ezer 14 év alatti olyan fiatalkorút vont be vizsgálataiba, akik között többen rokonságban álltak, ám különböző családi háttérrel rendelkeztek. A kutatók a tanulmány elkészítése során a fiatalok örökletes tulajdonságait is dokumentálták a társadalmi helyzet, képzettség és vallás mellett. Mindezek után megállapították, hogy a genetikai hasonlóság jóval fontosabb szerepet játszik a korán kezdődő szexuális élet szempontjából, „A szülők esetében vannak ugyanakkor olyan örökletes tulajdonságok, amelyek jelentősen növelik annak az esélyét, hogy gyermekük korábban kezdjenek szexuális életet élni.” ezek közé a tulajdonságok közé olyan tényezők tartoznak, mint az érzékenység, a konfliktuskerülés és a -tűrés, kalandvágy, vagy a kábítószer használatára irányuló hajlam, s ezek mindegyikét a szülőktől kapják csemetéik.

„A génekkel együtt tehát ezt az úgynevezett ’passzív gén-környezet-viszony’, amely a korán kezdett szexuális életért is felelőssé tehető, emeli annak a valószínűségét, hogy a fiatal szülei nem együtt élnek” – állitják egyes kutatók.

A túl korán vagy túl későn kezdett szexuális élet ártalmas

Egy nemrég az 'American Journal of Public Health' című szaklapban publikált tanulmány szerint nagyobb az esélyük a későbbi egészségügyi problémák kialakulására azoknak, akik túl korán vagy túl későn kezdik szexuális életüket.

.

Egy 1996-os 8000 felnőtt részvételével készült felmérés adatait alapul véve kiderült, hogy nagyobb az esélyük a szexuális úton terjedő betegségek kialakulására azoknak, akik relatíve korán kezdenek nemi életet élni.

Emellett azonban az is kiderült, hogy a túl későn érők sem járnak jól, náluk ugyanis a potenciazavarok előfordulásának aránya magasabb.

Összegezve a mindennapi tényeket a korai nemi élettel kapcsolatban,tudományos felméréseket azerkölcsi,egészségügyi,psichológiai bántalmak egész soráról,beszélni kellene az anyai és női méltóság örökértékü hagyományairól is.Erről a mértéktartásról azonban semminemü társadalmi fórumon nem hallunk.Ez az öntörvényü,sok áldozatot követelő jellemvonása századunknak feltartózhatatlanul halad a maga útján és még napjainkban is –tabu-téma.Amint már emlitettem a következő témámk a –Szexuális uton terjedő fertőző betegségek fiataloknál.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése