Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 1., péntek

SZEXUÁLIS ÉLETET ÉLŐ FIATALOK NEMI BETEGSÉGEI-MÁSODIK RÉSZ

A szexuális életet élő fiatalok fertőző nemi

betegségei./második rész/

Nem pánikkeltési célzattal ismertetem ilyen részletesen ezeket a betegségeket,hanem-felkiáltójelként-szánom azoknak a fiataloknak akik visszaélnek az emberi lét örökérvényü,törvényszerü de mértéktartó örömeivel

Vírus-okozta szexuálisan terjedő megbetegedések

A vírusok olyan kis genetikaiállomány-részecskék, melyek önálló életre nem képesek, a gazdaszervezet sejtjeibe beépülve szaporodnak és aztán azokat károsítják.

Herpes genitalis

A szájon kialakuló hólyagos elváltozáshoz hasonlóan a herpesvírus a gáttájékon, a hüvelybemenetnél, de a hüvelyben és a méhszájon is előfordulhat.

Fájdalmas hólyagok alakulnak ki, melyek lassan gyógyulnak, és a tüneteket is nehéz csillapítani. Fontos a szexuális partner figyelmeztetése, illetve szoros nyomonkövetése is. Az ajak herpes kezeléséhez hasonlóan, rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, melyek valamennyire meggyorsítják a hólyagok gyógyulását, illetőleg korai gyógykezelés esetén csökkentik a létrejövő hólyagok számát.
A vírust azonban teljesen kiirtani a szervezetből nem lehet, de az immunrendszer javításával az akut tünetek előfordulása visszaszorítható. Ha az immunrendszer bármilyen okból legyengül, stresszhelyzet lép fel, ez aktiválhatja a hólyagok kialakulását. Sajnos súlyos esetben a fájdalom és a tünetek olyanok lehetnek, ami a beteg kórházi kezelését indokolhatja.

HPV (Humán Papilloma Vírus)

Nagyon sok vírus tartozik ebbe a családba, és az általuk okozott megbetegedések is különbözőek. Ezen víruscsalád egyes tagjai okozzák a bőrön előforduló szemölcsöket, és ehhez hasonló elváltozásokat okoznak a gáttájékon, a hüvelyben, illetőleg a méhszájon. Ezeket nevezzük condylomának, vagy hegyes függölynek.
A partnert szintén vizsgálatra kell küldeni ilyen jellegű betegség felismerése esetén, mivel nagy százalékban terjed át a szexuális együttlét során. Szemölcsszerű elváltozások jönnek létre, melyek, ha kezeletlenül maradnak, egyre nagyobbra nőnek, összefolynak és karfiolszerű elváltozást hoznak létre.
A kis elváltozások speciális oldattal végzett többszöri ecseteléssel gyógyíthatók, míg az egész nagy elváltozások már csak sebészi úton oldhatók meg.
Ennek a víruscsaládnak a felismerésére sor kerülhet nőgyógyászati méhnyakrák szűrések alkalmával.
Egyes tagjairól feltételezzük, hogy szerepük lehet a méhnyak kóros elváltozásainak a kialakításában. A vírus jelenlétét nagy százalékban kimutatták a méh-nyak rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben is. Ennek a betegségnek tünete nincs, sokszor még a méhnyakon okozott elváltozás esetén sem.
Ezért olyan fontos az évenkénti nőgyógyászati rákszűrés, mert ez az egyetlen módszer a vírus kimutatására.
Persze az is igaz, hogy sok esetben a vírus kimutatása mellett semmilyen más elváltozás nem található. Ilyenkor teendő nincs, azonban az ellenőrzéseket érdemes gyakrabban elvégezni.
Fontos a méhszájon kialakult kóros állapotok időben történő felismerése, mert ebben az esetben szövettani mintavétellel tisztázható a pontos helyzet ami egyben a probléma végleges megoldását is jelenti.
A férfiak a vírus továbbadásában játszanak szerepet. Számukra ez a fertőzés nem jár következményekkel. A nők is csak bizonyos százalékban fogékonyak a vírusra, oly módon, hogy az feltétlenül megtelepedjen a méhnyak sejtjeiben.
A vírus a szervezetből nem irtható ki, legalábbis egyelőre nincs olyan gyógyszer, mely erre képes lenne. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres ellenőrzés fontosságát, hiszen ez az egyetlen lehetőség, mely az aktív szexuális életet élő nőt megvédheti a komolyabb következményektől.

Hepatitis fertőzések

A fertőző májgyulladás nevű betegség bizonyára mindenki számára ismert.

Azt viszont tudnunk kell, hogy míg az étel által kapható típus könnyen gyógyul és nem jár semmilyen súlyos következménnyel, addig a vér, illetve szexuális úton terjedő B és C típusnak nevezett alfajok életre szóló elváltozást hozhatnak létre a szervezetben.

Régebben a vérátömlesztés útján többen fertőződtek ezekkel az altípusokkal, de ma már megoldott a szűrési lehetőség,. A vérrel fertőződés napjainkban leginkább intravénás kábítószer-élvezők között, illetve pl. nem steril tűt használó tetoválószalonok által valósulhat meg. A másik út viszont mindenki előtt nyitva áll, vagyis a szexuális úton való terjedés. Becslések szerint a fertőzések legalább 40%-a ez utóbbi módon jön létre.
Tudnunk kell, hogy a B és C vírus abban különbözik, hogy a B kevésbé súlyos és kevésbé gyors májkárosítást hoz létre. A B altípus ellen létezik védőoltás, amit azok a személyek, akik fokozott veszélynek vannak kitéve (pl. az egészségügyi dolgozók), automatikusan megkapnak. Ezzel szemben a C vírus csak nemrégen került a látóterünkbe. Különösen agresszív altípus, mely ellen nem sok védekezési móddal rendelkezünk. Néhány év alatt teljesen szétroncsolhatja a májat, és a jelenleg rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel csupán lassítani tudjuk a betegség lefolyását.

HIV (Human Immundeficiency Virus)

A vírus a szervezet immunrendszerét károsítja, leblokkolva azoknak a sejteknek a működését, amelyeknek az lenne a feladatuk hogy felismerjék a kórokozókat és az egész szervezetet mozgósítsák ezek elpusztítására.

Ezáltal a szervezet védtelen marad a különböző fertőzések, illetve a későbbiekben még kialakuló daganatos megbetegedések ellen is, mert sem a sejtosztódásokban bekövetkező hibákat nem tudja kijavítani, sem az idegen betolakodó kórokozókat nem tudja legyőzni.
A betegség kialakulása szakaszokban jön létre.

Először egy, az influenzához hasonló tünetcsoport lép fel, mely lázzal, hidegrázással, rossz közérzettel, izomfájdalmakkal, nyirokcsomó-duzzanattal járhat, majd ezek a tünetek maguktól elmúlnak. Ezután hosszabb tünetmentes időszak következik, majd az előbb említett általános tünetek visszatérhetnek, kiegészítve bőrtünetekkel, hasmenéssel, fokozódó fáradékonysággal és laboratóriumi eltérésekkel.
A végső stádiumban lépnek fel azok a fertőző betegségek, esetleg daganatos elváltozások és idegrendszeri tünetek, melyek ellen a szervezet már képtelen védekezni, és halálos kimenetelűek lehetnek.
A betegség terjedési módjai megegyeznek a hepatitis fertőzésnél leírtakkal, és a gyógykezelés sem megoldott, a betegek élettartamának növelésére és a tünetmentesen töltött időszak javítására van némi lehetőségünk, de a végkimenetel befolyásolására egyelőre nincs. Az egyetlen, ami a nemi úton való fertőzéstől megóvhat, az az óvszerhasználat, bár Magyarországon a fertőzöttek száma még szerencsére messze van a nyugat-európai mutatóktól, de sajnos azért folyamatosan emelkedik


Rühösség (Scabies)

A teljesség kedvéért még meg kell említenünk a szintén nemi úton terjedő scabiest, vagy ismertebb nevén rühöt,
valamint a lapostetvességet
, melyek szerencsére ritkán fordulnak elő, és általában egyéb fertőzésekkel együtt jelentkeznek.
A betegeket általában erős szeméremtesti viszketés viszi nőgyógyászhoz, ezeket a kis állatkákat speciális kenőcsökhasználatával lehet kiirtani.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése