Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 20., hétfő

-ARANYÉR BETEGSÉG-A MEGELŐZÉS MÁR GYERMEKKORBAN ELKEZDŐTHET


ARANYÉR BETEGSÉG-A MEGELŐZÉS MÁR         GYERMEKKORBAN ELKEZDŐDHET


Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.


Szülőként, ismerve a bajok forrását számos betegségtől megóvhatjuk gyermekünket, az örökletes betegségek ellen a táplálkozás és életvitel tudatos alakításával védekezhetünk.
- Az aranyér betegség jó példa arra, hogy a megelőzés milyen fontos szerepet játszhat egy betegég elkerülésében.
- Az aranyeres panaszok civilizációs betegségnek tekinthetők, - a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érintő probléma -, hiszen kialakulásukban számos olyan tényező játszik szerepet, melyek napjainkban jellemzőek..

Fájdalmas tünetek

Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek az előrehaladottsági állapottól függően, viszkethetnek, kitüremkedhetnek, begyulladhatnak, vérezhetnek, néha vérrög képződhet bennük, és ilyenkor rendkívül fájdalmassá válnak. Kialakulásukban az örökletes tényezők mellett szerepet játszik a vénás elfolyás nehezítettsége a fokozott hasüregi nyomás miatt (például székrekedés, nehéz súlyok emelése, nők esetében a terhesség), ülő munka, elhízás, mozgáshiány, rostszegény táplálkozás.
A már kialakult aranyeres csomók kezelése állapottól függően lehet konzervatív vagyis életmódviteli, illetve gyógyszeres, vagy sebészi.
- Fontos tudni, hogy az aranyeres tünetek, elsősorban a vérzés számos egyéb megbetegedés, például a végbélrák tünete is lehet, így nem szűnő panaszok esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz.

Szabályozott napi ritmus

Az aranyér megjelenésében jelentős szerepet játszik az örökletes kötőszöveti gyengeség, így amennyiben a családban előfordult aranyeres betegség, már gyermekkortól kezdődően fokozottan kell ügyelni a megelőzésére.
- Ennek érdekében törekednünk kell egy olyan napi ritmus kialakítására, melyben a székletűrítés mindig azonos időben történik, így elkerülhetjük, hogy a széklet visszatartásával székrekedés alakuljon ki
. Már gyermekkortól kezdődően figyeljünk a helyes higiéniás szabályok elsajátítására.
-Székletűrítés után alaposan mossuk meg az altestet, vagy ha ez nem mindig megoldható, használjunk nedves törlőkendőt.
-A rendszeres testmozgás véd az elhízás ellen is. A rendszeresen, nehéz súlyokkal végzett sportok azonban kerülendők, mivel a hasűri nyomás fokozása révén aranyér betegségre hajlamosíthatnak. 

Megelőző étrend

A helyes táplálkozással, főként a rostban gazdag ételek fogyasztásával illetve a nagyon fűszeres ételek kerülésével megelőzhető a székrekedés. Ajánlott korpás kenyerek, kekszek, lenmag, szezámmag, kukorica, brokkoli, alma, mazsola, szőlő, savanyú káposzta, friss zöldségek fogyasztása. Csokoládé, alma, banán fogyasztása csak mértékkel ajánlott. Reggel egy csésze tejbe, joghurtba beáztatott müzli már kialakult aranyeres panaszok esetén is javasolt.
-A bő folyadékbevitel a széklet lazításával szintén védő hatású a székrekedés ellen.
-A kávé és az alkoholos italok fogyasztása ellenben kerülendő. Természetesen a gyermekeket egészséges ételek elfogyasztására csábítani nem mindig könnyű feladat, azonban a következetesség, példamutatás, az összefüggések elmagyarázása, vagy sokszor csak egy kis szülői találékonyság biztosan eredményre vezet és gyermekünk javát szolgálja.

www.orvostkeresek.hu


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése