Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 13., hétfő

AKÁR HALÁLOSAK IS LEHETNEK A TAVASZI ÉS NYÁRI GYERMEKBALESETEK


Halálosak lehetnek a tavaszi gyermekbalesetekA tavasz beköszöntével gyermekek tízezrei rajzanak ki a játszóterekre, az utcákra, a természetbe. Előkerülnek a biciklik és a focilabdák, az ugrókötelek és a görkorcsolyák. Az önfeledt játék során azonban számos veszélyes helyzet adódhat a szabadban. Az egy évnél idősebb gyermekek között a külső hatásra létrejövő balesetek vezetik a halálozási adatokat.


A közlekedési balestek során elszenvedett sérülések a legfőbb halálokok. A gyerekek figyelme szórt, ezért a gázolások könnyen bekövetkezhetnek. Ez szinte minden esetben súlyos sérüléseket okoz, hiszen a gyermek testét nem védi semmi. Minél kisebb a gyermek, annál valószínűbb a súlyos sérülés esélye.
-Tavasztól a sportbalesetek száma is megnövekszik. -Nyáron pedig a vízbefulladás okoz sajnos sok halálesetet.” – „Egy és 18 éves kor között az összes többi betegségben együttvéve is kevesebben halnak meg, mint sérülések miatt. 5 év alatt annyi a gyermektraumás halálozás, amennyi egy átlagos általános iskola tanulóinak száma. Tapasztalatok szerint a gyermekbalesetek harmada tavasszal és a nyári hónapok elején a szabadban töltött játékok során történik.
- A téli tétlenség után a szobából kimozdulva végre itt a játék, a mozgás lehetősége. A gyermekek viszont éppen életkori sajátosságaik – testi adottságuk, fejlődő személyiségük – miatt nem képesek előre gondolkodva a veszélyekre felkészülni, ezért sokszor kerülnek balesetveszélyes helyzetekbe.”-


A közlekedés, a kerékpározás és egyéb szabadtéri- és sport játékok során elszenvedett balesetek azonban sok esetben megelőzhetők és elkerülhetők. Ha a szülők és a felnőtt környezet körültekintőbb lenne és betartana bizonyos óvintézkedéseket, a legtöbb baleset nem történne meg.   

„Gyakorló gyermek-traumatológusok, gyermek-mentőorvosok úgy tapasztalják, hogy a balesetek sok esetben megelőzhetők lennének.
A szülők felelőssége elsődleges: a gyereket sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni. A veszélyes tevékenységek, fulladások, mérgezések, balesetek gyakran olyankor jönnek létre, amikor a gyermekek egyedül maradnak, unatkoznak. Minden olyan társadalmi aktivitás, szerepvállalás, ami erre felhívja a figyelmet, sokszorosan megtérül. Ha már egy balesetet is sikerült megelőzni, nem dolgoztunk hiába.”- -
 Ha a szülő betartja az alapvető szabályokat, már sokat tesz azért, hogy elkerülje a szerencsétlenséget. Autózás során például a gyermek korának megfelelő méretű, helyesen alkalmazott biztonsági gyermekülés életmentő lehet. Ennek használata elengedhetetlen, nincs olyan rövid út, amit enélkül lehetne megtenni.
- A közlekedési szabályok szerint már az újszülöttet is csak biztonságosan becsatolható hordozóban szabad hazahozni a kórházból. A kisgyermekeket kerékpáron is csak gyermekülésben lehet szállítani.
-A nagyobbak először gyalogosként, majd kerékpárosként vesznek részt önállóan a közlekedésben. A szülők felelőssége, hogy a kerékpárra csak bukósisakkal szálljon a gyermek, hiszen így súlyos koponyasérülések előzhetők meg. Európa sok országában kötelező a bukósisak viselése minden kerékpározó, görkorcsolyázó gyermek számára.” 

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek megsérült, nem szabad halogatni, mielőbb meg kell mutatni szakembernek 

„A szülők, laikusok képzése a baleset-megelőzési munkánk része. Sajnos sok olyan tévhittel találkozunk, ami akár életveszélyes lehet, például: „Nincs baja, mert alszik.”, „Nem tört el, mert tudja mozgatni a karját.”,„Elbírom, be tudom vinni az orvoshoz.” Szintén fontos, hogy a szülők, pedagógusok ismerjék az alapvető elsősegély-nyújtási feladatokat, információkat.
-Magasból esés, közlekedési baleset után, fejsérülés vagy gerincsérülés gyanúja esetén a sérültet nem szabad mozgatni, le kell fektetni, és mentőt kell hívni. A legfontosabb információkat: Hol történt? Mi történt? Hányan, milyen sérülést szenvedtek el? - el kell tudni mondani a mentőszolgálat munkatársának, mert ezen adatok nélkül csak késlekedéssel érkezik a segítség.
-Fejsérüléskor eszméletvesztés, tudatzavar, álmosság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezik, ilyen tünetekkel orvosi vizsgálatra, kórházi ellátásra van szükség.
-Hasi, mellkasi sérülések esetén a belső szervek sérülését csak kórházban lehet kizárni.
- Ha egy végtagsérülés után megduzzad, vagy fájdalmas, vagy nem tud minden mozgást kivitelezni, akkor gyermek baleseti ellátására van szükség. A nagy deformitással járó törést elszenvedett sérültet (például könyök vagy combcsonttörés) csak mentővel és megfelelő rögzítés, fájdalomcsillapítás mellett szabad kórházba szállítani. –


"
A mentőegység a kiérkezés után felméri a helyzetet, megteszi a legfontosabb lépéseket, mint például a légzés, az oxigénellátás biztosítása vagy szükség esetén a vérzéscsillapítás és a nyaki gerinc rögzítése.
-Sérült gyermeknél más fontos teendők is vannak: a sérült végtagok rögzítése, a fájdalomcsillapítás is elengedhetetlen. Amellett, hogy gyorsan kell ellátni a beteget – hiszen fontos, hogy mielőbb kórházba kerüljön - elengedhetetlenül fontosak a jó minőségű, korszerű eszközök, melyekkel a sérült állapota javítható, fájdalma és szenvedései csökkenthetőek. Emellett épp annyira fontos, hogy a mentőszemélyzet jól képzett és empatikus legyen a kis sérülttel, hiszen egy kis beteg több törődést, vigasztalást igényel, mint egy felnőtt. ” 
- Miután a mentők elszállították a sérült gyermeket a kórházba, fontos, hogy a kis beteg gyermekbarát környezetben találja magát. Amellett, hogy ezáltal a félelme is oldódik, biztonságban érzi magát és a barátságos környezet segít kialakítani a bizalmat – a gyermek és szülei részéről egyaránt – a kórházban dolgozók felé. 

A mi feladatunk olyan gyermekbarát környezet biztosítása ahol a gyermek inkább óvodában vagy játszótéren érzi magát, mint egészséggyárban. A kezelés során olyan gyermekbarát eszközökkel, módszerekkel kell ellátni a sérült gyerekeket, ami a legkisebb fájdalom, kényelmetlenség, heg, kórházi tartózkodás mellett biztosít maximális stabilitást, gyógyulást, és a mindennapi élethez, játékhoz történő visszatérés lehetőségét. Ezeknek az új módszereknek és eszközöknek beszerzése, bevezetése fontos feladatunk, hiszen katalizátorként hatnak és fejlesztik a gyermekbarát gyermek-traumatológiai ellátást.” 
www.kh.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése