Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 18., szombat

SZOKATLAN SZAGU VIZELET


Szokatlan szagú vizelet:

Ez a súlyos betegség is állhat a háttérben

A pelenkázás nem válhat rutinná, ha valami furcsa, szúrós szagot érzel, kezdj el gyanakodni!


Mivel a babák még nem tudják elmondani, hogy mi bajuk van, neked kell figyelemmel kísérned, hogy egyik napról a másikra nem tűnik-e fel valami furcsaság.

Bármilyen apró tünet, például hőemelkedés, hasfájás vagy éppen a vizelet szaga is árulkodó jel lehet, hogy a kicsinek valami baja van. Utóbbi betegségek lavináját indíthajta el, ha nem figyelsz fel rá időben.

Olvasd ki a problémát a vizeletből!

Ahogyan egy felnőttnél is sok mindenről árulkodik a vizelet állaga, szaga és színe, úgy a kisbabák egészségügyi problémái is kiolvashatóak a végtermékből.
- Nem kell ahhoz orvosnak lenned, hogy megállapítsd, nincs minden rendbe a babaszervezetében, ha a nedves pelenkát lehúzva érdekes szagok csapják meg az orrodat.
- Az erős odor utalhat például cukorbetegségre vagy valamilyen húgyúti fertőzésre, de akár anyagcsere-rendellenesség, illetve veseproblémák is állhatnak a háttérben.
Furcsán hangzik, hogy nap mint nap szagolgasd meg a baba vizeletét, azonban fontos, hogy minden apró elváltozást idejében észrevegyél.
-Az egészséges vizelet szaga - főként a reggelié - sem éppen rózsaillat, köszönhetően többek között az ammóniának és az egyéb végtermékeknek. Azonban ha feltűnik, hogy az apróság vizelete a szokásosnál is kellemetlenebb szagot áraszt, akkor elkezdhetsz gyanakodni.

Fertőzésre utaló jelek

Amikor a vizelet szaga nem a megszokott bukét árasztja, elsőként azt gondold végig, hogy mennyit ivott a kicsi aznap, illetve az előző nap, ugyanis az erős szagú vizelet utalhat dehidratáltságra.


10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókA vérszegénység 9 tipikus jele15 dolog, amitől a gyerek megbetegszikA 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időben15 természetes megoldás gyerekbetegségekreA 15 leggyakoribb betegség gyerekkorban11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban15 mérgező dolog az otthonodban11 nyári felső kismamáknak, a szép dekoltázsért12 szabadtéri játék gyerkőcöknek
Ha úgy ítéled meg, hogy keveset, akkor mindenképpen pótold a folyadékhiányt.
-A nem megfelelő táplálás is okozhat hasonló a tüneteket. Ha a baba étrendjében túl sok a fehérje, akkor a szervezet nem tudja rendesen lebontani azt, ezáltal még több ammónia kerül a vizeletbe, amitől még csípősebb lesz a végtermék szaga.
Melyiket alkalmazzátok, ha beteg a gyerek?

Ha mindehhez még hőemelkedés vagy láz is társul, akkor valószínűleg húgyúti fertőzés áll a háttérben. Ilyenkor érdemes felkeresni a gyerekorvost, ugyanis a hosszabb időn át kezeletlen fertőzések a későbbiekben veseproblémákat, vagy még ennél is komolyabb szövődményeket okozhatnak.

Tudományos magyarázat

Egy külföldi folyóiratban megjelent cikk szerint háromszáz lázas gyerek vizsgálata során - egy- és három éves kor között - 57%-nál lehetett érezni a vizeleten, hogy megváltozott a szaga. Erről arra következtettek, hogy húgyúti fertőzések egyértelmű és legfőbb tünete a kellemetlen odor, ami egyértelmű figyelmeztetés lehet számodra.

Persze felvetődik a kérdés, hogy egy kisbaba hogyan kap el húgyúti fertőzést. A magyarázat igen egyszerű, a széklettel kiürülő baktériumok, amik a pelenkába kerülnek, elszaporodnak, és a húgycsőbe jutnak. Emiatt áraszt magából a vizelet is kellemetlen szagokat. Hogy mindezt elkerüld - különösen lányok esetében -, a popsit mindig csak elölről hátrafelé töröld le, így csökken a fertőzés esélye.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése