Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 5., vasárnap

CSECSEMŐKORI TEJALLERGIA


Csecsemőkori tejallergia

A tejallergia a leggyakoribb táplálékallergia gyerekkorban. Mivel a tehéntej fehérjék átjutnak az anyatejbe, ezért szoptatott kiscsecsemők is szenvedhetnek tejallergiában (lásd a Tehéntej az anyatejen keresztül c. cikket), anélkül hogy bárki rájönne, mi is a bajuk! Tápszerrel táplált babák is lehetnek allergiásak a tejre, hiszen a tápszer, még a H.A. is, tehéntejből készül. (Lásd A tápszer is tejtermék c. cikket.) A reakció lehet azonnali, de az is lehet, csak napokkal később jönnek elő a tünetek (lásd a Tejfehérje allergia 3 altípusa c. cikket). Ezért néha igen nehéz kinyomozni, mi is okozza a kisbaba tüneteit az édesanya étrendjében.
Csecsemőkori tejallergia lehetséges tünetei
  • kólika, sírósság, hasfájás*
  • reflux, sok bukás*
  • véres széklet, vérdarabok a székletben
  • puffadás, szélgörcs
  • nem megfelelő gyarapodás*
  • ekcéma, piros vagy száraz bőr
  • légzésnehézség, anafilaxiás sokk
* Fontos tudni, hogy mi számít normális csecsemőviselkedésnek. Minden baba sír valamennyit nap mint nap, és általában az esti elalvás előtt órákban kifejezetten nyűgösek 2 hetes és 4 hónapos kor között. Ez így van akár igény szerint, akár időre szoptatott babákkal és tápszeres babákkal is. Ilyenkor általában a testközelség és a szoptatás nyugtatja meg őket. Az a baba, aki szopival vagy ringatással megnyugszik, nem beteg! A testközelség és a szopás utáni igény teljesen normális és egészséges igénye minden kisbabának, még akkor is ha a szülőnek ez fárasztó. Az esti nyűglődés pedig kifejezetten fejlődési mérföldkő, amit általában 3-4 hónapos korukra kinőnek a babák. Ami nem normális, az ha a baba nap mint nap órákon keresztül vigasztalhatatlanul sír, és nem nyugszik meg semmire.
A bukás szintén normálisnak számít, még akkor is ha órákkal evés után bukik túrós, savanyú szagú trutymót a baba. Érdemes kipróbálni, hogy egy kanálba tejet öntesz, majd kiöntöd egy pelenkára összehasonlításképpen, hogy mennyit bukik a baba. Ha sugárban jön ki a babából az ennivaló, illetve ha nem gyarapszik megfelelően (0-4 hónapos kor között 120-250 gramm / hét, 4 hónapos kor után 90-120 gramm / hét), akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával és ezzel egyidejűleg megpróbálni a tejmentes diétát, hátha megoldást hoz.
Milyen idős korban kezdődik?
Kezdődhet akár újszülött kortól, akár egy éves koron túl. Általában azok a babák, akiknél korán jelentkeznek a tünetek, 1-2 éves korukra kinövik ezt az allergiát. A legújabb kutatások szerint viszont sok gyerek jóval később, 8-12 éves korra kezd valamennyi toleranciát mutatni.
Van olyan baba, akinél már születésétől kezdve problémát jelenthet a tehéntej. Van akinél csak egy idő után alakul ki az allergiás reakció. Van, aki már az anyatejen vagy tápszeren keresztül érzékenyen reagál a tehéntej fehérjére, és van akinél csak azután alakul ki, miután szilárd ételbe keverve kapta. Van akinél a tejtermék nem okoz gondot, csak maga a tej. Ez utóbbi esetben érdemes megnézni, hogy a tejallergia vagy a laktóz érzékenység tünetei-e amik jobban illenek a gyerek tüneteire.
Mit lehet tenni?
Szoptatott babák
Ha a kisbaba kizárólag szopik, a megoldás egyszerű (de nem feltétlenül könnyű!). Az édesanyának ki kell zárnia az étrendjéből minden tejterméket (lásd a Tejmentes elsősegély: Mit szabad és mit nem c. cikket) legalább 1-2 hétig, és közben figyelni a babát, hogy javulnak-e a tünetei. Ha igen, akkor egy tejmentes periódus után óvatosan újra el lehet kezdeni a tejtermékek fogyasztását. Ha erre újra előjönnek a tünetek, akkor el lehet könyvelni a tejallergia tényét.
Néha nem egyszerű kisakkozni, mi is okozhatja a kisbaba tüneteit, főleg ha napokkal a bűnös étel fogyasztása után jelentkeznek. Érdemes ilyenkor ételnaplót vezetni, és ennek segítségével megpróbálni kinyomozni, hogy mi is lehet a baj forrása. Ne feledd, hogy van olyan eset, hogy az allergiás tünetek csak napokkal a bűnös étel fogyasztása után jelentkeznek.
Tápszeres babák
Mivel a legtöbb anyatej helyettesítő tápszer tehéntejből készül, ezért a tápszerrel táplált babák között gyakoribb a tejfehérje allergia. A legújabb kutatások nem tudtak különbséget kimutatni a H.A. (hipoallergén) tápszerek és a hagyományos tápszerek között abból a szempontból, hogy tényleg véd-e a tejallergia kialakulása ellen a H.A.
Ami teljesen bizonyos, hogy már kialakult tejallergia esetén nem elégséges a H.A. tápszer, hanem a baba korának megfelelő gyógytápszer szükséges. A gyógytápszerekben a tejfehérjéket apró darabokra tördelik (sokszorosan hidrolizálják), azt remélvén hogy így nem vált ki allergiás reakciót. Az a baba, aki a tehéntej alapú gyógytápszert sem bírja, szója alapú tápszert kaphat, illetve létezik olyan gyógytápszer is, amiben a fehérjéket az amino savak szintjére bontották.
A tápszeres allergiás baba esetében érdemes megfontolni, hogy esetleg megoldást jelenthet-e a donor női tej. Még akkor is, ha a tejadó édesanya fogyaszt tejterméket, valószínűleg kevesebb az ő anyatejében a tehéntej fehérjék koncentrációja, mint a tehéntej alapú tápszerben. A védőnő, gyerekorvos, vagy ha van a közelben La Leche Liga vezető, szoptatási tanácsadó tud esetleg segíteni abban, hogy tejleadó anyukát találj. Különleges esetekben (Budapesten), receptre lehet kapni anyatejgyűjtőből az anyatejet.
Ha ez nem megoldható, az egyetlen megoldás megtalálni azt a tápszert, ami nem váltja ki az allergiás tüneteket.

Más táplálékallergiák
Néphiedelmekkel ellentétben nem a k-betűs zöldségek vagy a kismagvú gyümölcsök amik leggyakrabban allergiás reakciót, hasfájást okoznak a szoptatott kisbabákban, hanem az allergén ételekből származó fehérjék.
- Ezek között első helyen áll a tej, de ugyanígy okozhat allergiás tünetet a szója, a tojás és a mogyorófélék is. Ha a kisbaba a fentiekhez hasonló allergiás tüneteket produkál, érdemes ezekre az élelmiszerekre is kiterjeszteni a nyomozást.
http://www.tejmentes.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése