Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 3., péntek

SÚLYOS ÁRAT FIZETNEK A MEGMENTETT KORASZÜLÖTTEK


Súlyos árat fizetnek a megmentett koraszülöttek


A rövidebb mint hét hónapos terhesség után született gyermekek majdnem egyharmada valamilyen fogyatékossággal él, amelynek aránya annál nagyobb, minél korábban született meg a csecsemő – áll a neves tudományos lap, a Lancet legújabb számában.


A francia kutatók által végzett vizsgálatot az a tény motiválta, hogy a fejlett országokban a koraszülött gyermekek egyre nagyobb eséllyel maradnak életben a jól felszerelt kórházaknak és jól képzett szaksegítségnek köszönhetően.
- A szakemberek szerint Európa-szerte 1,1 és 1,6% közé teszik a 33 terhességi hét előtt született csecsemők arányát.
 -A 62 milliós Franciaországban közel tízezer gyermek születik 33 hetes kora előtt.

A francia Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet vizsgálatában közel kétezer olyan gyermek egészségi állapotát mérték fel, akik mind 22-32 hetes terhesség után születtek. A gyermekek állapotát egy 396 fős kontrollcsoport tagjaihoz hasonlították, akik 39-40 hetest terhesség után jöttek a világra. A kutatók ellenőrizték a gyermekek kognitív funkcióit az MPC-skála (az IQ méréséhez hasonló módszer) segítségével, valamint megvizsgálták látásukat, hallásukat és járásukat.
A koraszülöttek körében 5% volt a súlyos, 9% a közepesen súlyos és 25% az enyhe fogyatékosság aránya.
-Cerebrális parézist (központi idegrendszeri károsodást) a gyermekek 9%-ánál diagnosztizáltak.
-A kontrollcsoportban ehhez képest sokkal kisebb volt a fogyatékosság aránya: súlyos eset csak 0,3%-ban, enyhe pedig 8%-ban fordult elő.
-Speciális egészségügyi ellátásra (pl. fizioterápia, beszédterápia) is nagyobb mértékben volt szükségük a koraszülött gyermekeknek.
A szerzők szerint az adatok azt támasztják alá, hogy koraszülés esetén számolni kell a kognitív és neuromotoros (mozgató idegrendszeri) problémák növekedésével.
-„Az ehhez hasonló fogyatékosságok megelőzése létfontosságú, mint ahogy az is, hogy fejlesszük a speciális egészségügyi ellátórendszert is” – fogalmaznak a szerzők.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése