Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 14., kedd

FOGSZABÁLYOZÁS GYERMEKKORBAN


Fogszabályozás gyermekkorban




Az állcsontoknak a növekedést, és a fogak változását még ki lehet használni gyermekkorban, így az esetek többségében elegendő csupán egy kivehető fogszabályzó, ami hamar helyrehozza a problémát. Amikor már maradó fogak vannak csak a szájüregben, akkor már állandó készülék alkalmazása szükséges.

Bátran mosolyoghatunk, hiszen a fogszabályozás már nincsen életkorhoz kötve!

A fogszabályozó eljárásnak a lényege az, hogy az állcsontban a fogak helyzetét megváltoztatják, egymáshoz képest beállítják az optimális távolságot. A kezelés sikeressége és a stabilitás nagyban függ attól, hogy mennyire fiatalon kezdik meg a fogszabályozást.

A gyermekek növekedés életszakaszában a fogszabályozás még igen egyszerűen megoldható, sokkal könnyebb a fogakat a helyes fogíven tartani, és beállítani az állcsont szabályos fejlődését, a fogak normális előtörésével.

Felnőtt korban már más a helyzet, ahhoz, hogy a fogakat elmozdítsuk, és az állcsontot beállítsuk, fix fogszabályzó készülék felhelyezése szükséges, sőt az is előfordulhat, hogy szájsebészeti eljárást is alkalmazni kell.

A fogszabályozás kezdetekor minden egyes páciens részére személyre szabott tervet készítenek, amiben rögzítik, hogy milyen esztétikai, és funkcionális paramétereket kell elérni a kezeléssel, és azt hogyan hajtják végre. Az előzőek alapján döntés születik arról, hogy milyen készülékre van szükség, és meghatározásra kerül, hogy mennyi ideig tart maga a kezelés.

Esztétikus hatást lehet elérni a porcelán készülékekkel, és a nyelv felöli beépítettel is. A kezeléshez, hogy azzal tökéletes sikert lehessen elérni, maximális együttműködés szükséges a páciensek részéről, így el lehet kerülni a kezelés alatt, és után megjelenő kellemetlenségeket.


Mikor célszerű a fogszabályozást elkezdeni?

Az igen korai fogszabályozást már négy éves korban el lehet kezdeni, az állcsont és a fogak eltérését igen gyorsan és hatékonyan lehet kezelni, és el lehet kerülni vele felnőttkori fogászati problémákat is.

Érdemes tehát már ilyen fiatalon, a tejfogak ellenére is, a gyerekeket fogszabályozásra, hiszen későbbi problémákat is meg lehet vele előzni.

A fogszabályozó kezeléseknek a túlnyomó többsége gyermekkorban kezdődik, legjellemzőbben pedig akkor, amikor a szájüregben vegyes fogazat található, úgy nyolc, tíz éves korban. Ekkor a állcsontok még növekedésben vannak, a fogívet, a fogazatot gondos előretervezéssel könnyen lehet a helyes irányba terelni.
- A kívánt eredmény attól függ, hogy mennyire korán, idejében, kezdődik meg a kezelés. Ettől függ a későbbi stabilitás is, és esztétikai, funkcionális hatása is csak így tud jól érvényesülni, nem beszélve arról, hogy az esetleges szájsebészeti eljárások is elkerülhetőek.

A fogak mozgatására lehetőség van felnőttkorban is, de ekkora a fogak növekedése már befejeződött, így a kedvező befolyásolásra egyre kevésbé van lehetőség.
 A kezelés így ebben a korban időben elhúzódik, és intenzívebb kell, hogy legyen. Az ilyen jellegű kezelésekre már csak a rögzített készülékek képesek. A korrekcióhoz a készülék felragasztása szükséges, és emellett akár sort kell keríteni foghúzásra is, és ha nem megfelelő az állcsontok viszonya, sebészeti eljárásra is szükség lehet. Jól látszik tehát, hogy felnőttkorban már igencsak megváltoznak a lehetőségek, és ugyan nincsenek életkor határai a fogszabályozásnak, az eszközök is leszűkülnek.
- Bárkinél, akinél ínybetegség, vagy fogszuvasodás nem tapasztalható, lehet fogszabályozó készüléket alkalmazni.


Mennyi időt vesz igénybe maga a fogszabályozás?

Általában ezt szokták először kérdezni a páciensek, még a tervezéskor. Addig tart a kezelés, amíg a tervezéskor kitűzött célokat el nem érik, ami igen összetett. Egyrészt függ a kortól, és attól, hogy milyen mértékű az eltérés, hogyan reagál a szervezet a beavatkozásra, és mik a célok. Jellemzően a rögzített készülékek ideje kb. két év, a kivezető pedig addig használható, amíg a gyermek növésben van, vagy amíg rögzítettre nem lehet cserélni.
- Ezek a több fázisból álló kezelések eltarthatnak akár négy-öt évig is.


A fogszabályozás elejétől a végéig

Amikor a beteg először jár a fogorvosnál ezzel a céllal, akkor az első találkozás egy ismerkedésről szól, a páciens elmondja, mik a problémái, min szeretne változtatni, a szakember pedig véleményt alkot.
- A pontos terv csak az után készül el, amikor már felállították a diagnózist, amihez röntgenfelvételek, vizsgálatok, és lenyomatok szükségesek. A röntgen segítségével, mely panorámaröntgen és teleröntgen is, pontos adatokat lehet kapni az állkapocs helyzetéről, a fogazat alakjáról, méretéről stb. A gipszminták elkészültével már háromdimenziós képet lehet alkotni a szájüregről. Az állkapocs ízületek vizsgálatát követően pedig a helytelen mozgás kerül megállapításra

A diagnózis felállítását követően a páciens dönt, hogy vállalja-e a kezelést. Ma már komoly gondot fordítanak a fogszabályzásra, és annak esztétikai részére is, ami nagyban megkönnyítheti a döntést.

A készülék felhelyezését követően átlagosan 2-4 hét elteltével kell ismét ellátogatni a fogászati rendelőbe ellenőrzésre, és aktiválásra. Az aktív kezelés befejezésekor, amikor az illeszkedés már harmonikus, teljesült az esztétikai és a funkcionális terv egyaránt, el lehet távolítani az eszközt, de ezzel még a kezelés nem fejeződött be.
- Az állandó készülék eltávolítását követően néhány évig még kivehető, ún. helyfenntartó készüléket kell viselni a páciensnek. Az ellenőrzésekre egyre ritkábban kell járni, elegendő csupán negyedévente egyszer.

Fogszabályzó készülékek

Alapvetően két részre lehet osztani a készüléket, az eltávolítható, vagy a fixen rögzített. Ennek alapján beszélünk felragasztott és kivehető készülékről.

Azokat a készülékeket, melyeket el lehet távolítani, főként gyermekkorban alkalmazzák, a fogakat dönteni, vagy pedig abból a célból, hogy az állcsontnövekedést szabályozzák. Az esetek többségében csak alvás közben kell hordani, és könnyű hozzászokni, és még a színét is meghatározhatja a gyermek. Ilyen készüléket szoktak alkalmazni a fix fogszabályozás után is helyfenntartó céllal.

A rögzített fogszabályozó alkalmazásával komolyabb eltéréseket is lehet korrigálni, nem a fogak döntéséről van szó, hanem teljes testes elmozdulásáról.

Három részből épülnek fel:

- Brekett, zár: a fogakra kell ragasztani, főként fémből, porcelánból készülnek.
- Ív: a fogak mentén fut végig, segítségükkel mozgathatóak lesznek a fogak, fémszínű, fehér, és teflonos változata van.
- Gumi: az ív és a zárak rögzítésében játszik szerepet, színes, átlátszó változata ismert.
- Szökcse: fém rögzítő az ív és a zár között.

A készülékeket alapvetően két féleképpen szokták a fogakra rögzíteni, a külső és a belső felszínre. A belső felszín az ún. lingvál technika, amivel teljesen láthatatlan a felragasztott fogszabályzó, viszont beszédhibát okozhat. Az invisalign módszer a kivehető készülékek egy típusa. Sok kis műanyag, átlátszó sín kerül beépítésre, melyek mindegyike képes kicsit elmozdítani a fogakat. Hátránya, hogy gyakran kell cserélni őket, és nem lehet minden elváltozást orvosolni vele. Előnye, hogy bármikor kivehető.
kétfázisú kezelést gyakran alkalmazzák gyerekkorban, amikor még a csontok fejlődnek, de a kezelést a legtöbbször mindig rögzített készülékkel fejezik be.

Mit kell tennie a betegnek?

Nem elegendő a megfelelő fogorvos, és rendelő kiválasztása, a kezelés teljes ideje alatt tökéletes együttműködésre van szükség a kívánt cél elérése érdekében.
·                                  A kontroll vizsgálatokon mindig pontosan meg kell jelenni.
·                                  A fogszabályozáshoz szorosan kapcsolódó elemeket minden esetben az előírásnak megfelelően kell használni.
·                                  Mind a fogakat, mind pedig a készüléket megfelelően kell ápolni.
·                                  Tűrni kell az időszakos kellemetlenséget.

A készülékek állítása, és ellenőrzése kb.2-4 hetente történik, mert csak állandó kontrollal lehet elérni a tervben meghatározott célt, és csak így lehet elérni, hogy a lehető legkevesebb mellékhatása legyen a kezelésnek. Az tökéletes eredményre a páciens szoros együttműködésére is szükség van, pl. abban, hogy a járulékos eszközöket otthonában rendeltetésszerűen, és rendszeresen használja. E nélkül nem lehet elérni a kitűzött célt.

A kivehető fogszabályzót könnyen lehet tisztítani, fogkefével napi egy alkalommal meg kell dörzsölni, majd szárazra kell törölni, használaton kívül a dobozában kell tárolni.

Heti egy alkalommal érdemes egy tisztító pezsgőtabletta alkalmazása is. Ahhoz, hogy a sérüléseket el lehessen kerülni, mindig csak pihenés, alvás közben szabad használni, és a készülék érdekében is.

A rögzített fogszabályzó és a fogazat tisztítása együtt történik. A tökéletes szájhigiéniának mindig meg kell előznie a fogszabályzó készülék beépítését, ez alapfeltétel.
-A gyulladt íny és a fogszuvasodás nem megengedett.

Előfordulhat az is, hogy szájápolási problémák jelennek meg, ami miatt a kezelés meg is szakítható.

Éppen a fentiek miatt indokolt, hogy a fogszabályzóval rendelkező páciensek negyedévente legalább egyszer jelenjenek meg
egy professzionális tisztításon, és otthonukban igyekezzenek a lehető leghamarabb elsajátítani az interdentális fogkefe és a fogselyem alkalmazását.
- Ha valaki esztétikus eszközt hord, akkor még jobban előtérbe kerül a szájhigiénia, hiszen a porcelánon és a teflonon sokkal könnyebben megtapad az ételmaradék. Az esztétikus kezelést választók pont az anyagból adódó különbségek miatt, hiszen a porcelán és a teflon jobban súrlódik, hosszabb kezelésben részesülnek, amit a tervezés folyamán közölnek is velük.
A tisztítás mellett nagyon fontos szerepe van még az étkezési szokások megváltoztatásának is, kerülni kell a ragacsos ételeket, főként akkor, ha nincs lehetőség azonnali fogmosásra. Ki kell emelni, hogy magától a fogszabályzótól nem romlik a fog, nem okoz fogszuvasodást, csakis a helytelen fogápolás és a rossz szájhigiénia vezet a fogak romlásához és az íny gyulladásához.

Veszélyek, mellékhatások

A kezelés menetét mindig meg kell tervezni a pontos diagnózist követően, hogy minél kevesebb legyen a mellékhatás, és a lehető legrövidebb ideig tartson a kezelés. Így kiemelkedő jelentősége van a rendszeres konzultációnak.

Nem jár kellemetlenséggel a kivehető készülék, eleinte a nyáltermelés fokozódik, de az hamar alábbhagy, időnként pedig feltöri az ínyt, de ezek nem komoly problémák, kis állítással orvosolhatók.
Ha rögzített készüléket hord a beteg, az már több kellemetlenséggel társul. A brekettek irritálják a szájat belülről, sőt még ki is dörzsölik azt. A nyálkahártyának eltart egy ideig, amíg megszokja a vastagabb fogakat, addig pedig a kiálló részeket viasszal szokták lefedni.
 Harapásra a fogak érzékenyek, de ez hamar múlik, de sajnos az aktiválások idején újra és újra előjön.

Előfordulhat, hogy a felragasztott elemek leesnek, mert elenged a ragasztó, ez pedig irritációval jár, sőt maga a fogszabályzó hatás is elmarad, amit a fogorvosnál helyre kell hozni.
Mellékhatás lehet az is, hogy a betegek úgy érzik, megváltozott a hangképzésük, de ez csak a szájtartásból ered, hamar elmúlik, csupán átmenetei jelenség. A nyelv felől felhelyezett készülék valóságos beszédkorlátozottság lép fel, mert leszűkül a nyelv területe, és állandó irritáció alakul ki.

Kezelés alatt fellépő kellemetlenségek:
·                                  Fájhatnak a fogak, nehézkessé válhat az evés és az ivás is.
·                                  A fogszabályzóra könnyebben rátapad az ételmaradék, nehezebb tisztántartani a fogakat.
·                                  Felszívódhat a fogak gyökerének a csúcsi része, de panaszt nem okoz.
·                                  Fognyaki érzékenység alakulhat ki, mert visszahúzódhat az íny, korrigálható, és elmúlik a kezelés végeztével.
·                                  A foghúzást követően ha a fogak között nem jelenik meg az íny, utólag kell pótolni.
·                                  Ha az ízület az állkapocsban nem tud alkalmazkodni, akkor utólagos korrekcióra van szükség, a kattogás és a fájdalom miatt.
·                                  A kiindulási helyzetbe térnek vissza a fogak, aminek oka az együttműködés teljes hiánya a páciensek részéről.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése