Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 26., vasárnap

NYÁRI FÜLBETEGSÉGEK A VIZTŐL !!


Nyári fülbetegségek a víztől!

A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja. 
Náthától a fülgyulladásig


Az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás különösen gyermekkorban gyakori panasz.
-A jelenség oka, hogy gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban
-Éppen ezért gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására. Hajlamosabbak a középfülgyulladásra a fül anatómia rendellenességeivel – különösen a dobhártya és az Eustach-féle járat defektusaival – élők, a krónikus orrmandula gyulladással, illetve a nagyobb orrmandulákkal rendelkezők.
- Az allergiás betegek jellegzetes panasza az orrdugulás, melyet az orrnyálkahártya duzzanata is okozhat. Ez az állapot, amennyiben tartósan fennáll, szintén hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához.
Veszélyek a vizekben


Strandolás közben valószínű, hogy a fürdőzés ártalmas hatásaira gondolunk legkevésbé.
-A nyaralás kellemes pillanatait azonban könnyen beárnyékolhatják a váratlanul jelentkező panaszok.
- Fülgyulladást a hallójáratba jutó – elsősorban klóros, uszodai – víz is okozhat. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével a víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

Figyelmeztető jelek


A fülgyulladás tünetei lehetnek egészen enyhék: elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, a fül nyomásérzékenysége jelentkezhet. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek, magas láz, erős fájdalom, a dobhártya kiszakadásával gennyes fülfolyás alakulhat ki.
Fontos a helyes fültisztítás


A fülzsír bevonja és védi a hallójáratot a kiszáradástól és a fertőzésektől, a kisebb szennyeződések pedig a hallójárat-bemenet szőrein fennakadnak.
- A hallójárat tisztításáról egy külön mechanizmus gondoskodik, az itt lévő hám ugyanis kifelé nő, így eltávolítja a kisebb szennyeződéseket és a felesleges fülzsírt. A fültisztítás éppen ezért nagy körültekintést igényel, hogy ezt a jól működő folyamatot ne borítsuk fel.
- A fül tisztításához elengedhetetlen a jól megválasztott eszköz, mivel az itt létrejövő esetleges sérülés is hallójárati fájdalmat okozhat, amit viszketéssel, fájdalommal, nedvedzéssel járó kellemetlen érzés követ. 
A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Esetükben a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva, a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani.
-Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. 
A másik dolog, amire fontos a figyelmet felhívni, az a fültisztítók kérdése. A vattás végű pálcika mindössze a bemenet kitörléséhez jó, és az a fajtája a legalkalmasabb, amelyet nem lehet 1 cm-nél mélyebben a fülbe dugni, ezzel a fül (illetve dobhártya) felsértését el lehet kerülni.
- Mélyebbre egyébként sem célszerű benyomni, mert a fülzsírt maga előtt tolva még inkább megnehezíti a fül kitisztítását. A fül mélyebb részeinek tisztításához használjunk inkább néhány csepp paraffinolajat, vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.
Tanácsok a nyári időszakra


- Ügyeljünk rá hogy víz, vagy tengerparton homok, ill. egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratába fürdés közben! Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb távolítsuk el a fülből, mert komoly gondot okozhatnak. 
- Hasznos lehet még az úszósapka, vagy úszáshoz kialakított füldugó használata. 
- Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása.
- Elhúzódó felső légúti fertőzés, vagy allergia okozta orrdugulás, orrfolyás kezeléséhez kérjük szakorvos segítségét, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük!
forrás: www.allergiakozpont.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése