Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 5., vasárnap

HOGYAN GONDOZZUK A KORASZÜLÖTT BABÁT ??


Hogyan gondozzuk a koraszülött babát?

  
  
Ahhoz, hogy egy baba elég érett legyen a méhen kívüli élethez, legalább 36 hétnek el kell telnie az utolsó mentstruáció első napjától kezdve.  Az ennél korábban született babákat hívjuk koraszülötteknek.
A koraszülött baba speciális ellátást igényel, mert nem tudott elég időt tölteni az anyaméhben, hogy teljesen megérjen, így táplálni, melegíteni, óvni kell.
Milyen problémák lehetnek a koraszülött babánál?
  • Lehet, hogy nem tud szopni, és gyomorszondán keresztül vagy vénásan kell táplálni.
  • A vércukorszint leesése is jobban fenyegeti a koraszülött babákat, mert a májuk még éretlen.
  • Zsírpárnája sincs annyi, így könnyen megfázhat.
  • A koraszülött kisbaba immunrendszere még nem működőképes, ezért van szükség az inkubátorra, mely nemcsak megvédi a fertőzésektől, de melegen is tartja.
  • Lehet, hogy a baba éretlen tüdejében nincs elég abból a vegyi anyagból, amely a tüdő átlégzéséhez elengedhetetlen, ezért lélegeztetni kell.
A koraszülött babák szüleire nagy teher nehezedik, hiszen a hirtelen jött szülés, a rengeteg ismeretlen műszer és a kisbaba állapota miatti aggodalom nagyon megviseli őket.
- Célszerű igénybe venniük a lehető legtöbb szakember segítségét (szülész szakorvos, kórházi csecsemőgondozó, szoptatós nővér vagy szoptatási tanácsadó), hogy könnyebben átvészeljék a kezdeti nehézségeket.
Nehéz megnyugtatni a pici és törékeny babák szüleit , de érdemes belegondolniuk, hogy a koraszülöttgondozás egyre magasabb színvonalon működik; a modern technika segítségével egyre több kisbaba életét sikerül megmenteni. Bizakodni kell a szülőknek, mert azzal segítenek a legtöbbet a babának, ha éreztetik vele szeretetüket, kimutatják törődésüket.
A koraszülött babák szüleinek talán a kötődés kialakulásával van a legnagyobb problémájuk, hiszen nem tudják felvenni, megölelni a picit. Ezen azonban néhány egyszerű módszerrel lehet segíteni.
Táplálás
Az érett babáknak is gyakran két napba telik, mire megtanulnak szopizni; ez azonban a koraszülötteknél időigényesebb. Az újszülötteknél megfigyelhető, hogy reflexszerűen keresik a táplálékforrást, ez a reflex azonban a koraszülötteknél még nem elég fejlett, ezért több időt kell szánni az etetésükre.
Ha van rá mód, meg kell próbálni a babát magunk mellé venni az ágyba, az orrát a mellbimbóhoz érinteni, majd mellre tenni. A mesterségesen táplált koraszülötteket is lehet párhuzamosan szoptatni, illetve a lefejt anyatejet megkaphatják csövön keresztül.
A koraszülött babának  az anyatej a legjobb táplálék; az anyuka teje teljesen más összetételű, mint más, időre szülő anyukáké.
Magasabb a fehérjetartalma, több immunanyag van benne. A saját tápanyagainak megemésztését segítő anyagokat, enzimeket tartalmaz, valamint a szövetek növekedését, érését elősegítő növekedési hormonokat. Ezzel is  hozzájárul a koraszülött baba speciális igényeinek minél tökéletesebb kielégítéséhez.
Az érintés
A koraszülötteknek rendkívül érzékeny a bőrük. Érintsük meg gyengéden, lassan és hosszú ideig cirógassuk. Sokszor jobb, ha csak egy helyben pihentetjük a tenyerünket a pici testén. Minden újszülött szereti, ha meztelen testünkhöz öleljük, ez a koraszülött babákra még jobban érvényes. Nem kell ringatni, egyszerűen csak fektessük a hasunkra vagy a mellkasunkra a babát.
Az inkubátorban fekvő babával kialakított bármilyen testi testi kontaktus egyaránt hasznos a mamának és a babának.
-Amennyiben mód van rá, simogassuk a picit, vagy kezünket tegyük a testére, hogy ujjainkon keresztül küldjünk felé szeretetet. A naponta többször megismétlődő "összebújás" eredményeként a babák gyorsabban fejlődnek és hamarabb elhagyhatják a kórházat.
Az anya hangja szintén nagyon fontos a baba számára, sőt, hatékonyan segítheti a megerősödést.
-Az érintés és a hang át tudja hidalni az elválasztottságot. Jelenlétünkkel és érintésünkkel meg tudjuk nyugtatni a babát, ráadásul magunkat is megerősítjük annak tudatával, hogy teszünk valamit a baba-mama kötelék kialakítása érdekében.
Ahhoz, hogy az édesanya megfelelően el tudja látni a babáját, elsősorban mindent meg kell tudnia a baba állapotáról, esetleges betegségéről, be kell szerezni minden információt, amivel elősegítheti a baba állapotának javulását. Nem szabad szégyellni az érzelmeket sem; az aggodalom, sírás teljesen természetes ebben a helyzetben, de nem szabad elhagyni magunkat, hiszen a babának szüksége van ránk!
                            Az édesanyának hatalmas lelkierővel kell rendelkeznie, ezért nyugodtan kérjen segítséget, törődjön magával is, hiszen csak akkor tud a babára  koncentrálni maximálisan, ha nála minden rendben van.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése