Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 12., vasárnap

GYÓGYSZERCSOMAG NYARALÁSRA


Gyógyszercsomag nyaralásra

Hurrá nyaralunk! – Gyógyszeres csomag nyaralásra
Lassan itt a nyár, készülünk a nyaralásra, előkerül a békatalp, homokozó lapát, karúszó… ha kisgyermekkel indulunk, sok mindent kell becsomagolnunk a bőröndbe! A kisgyermekes családoknak nem könnyű megszervezni a kiruccanást, de megéri: a gyermekek örömmel fedezik fel a kertkapun túli világot. Remélhetőleg a nyaralás tökéletesen sikerül, de gondolnunk kell arra is, hogy gyermekünk megbetegedhet. Mit tartalmazzon az úti csomag, hogy átvészeljük a kellemetlenségeket?
A legtöbb gyermekbetegség lázzal jár
Gyermekkorban a leggyakrabban jelentkező tünet a láz, ezért feltétlenül vigyünk magunkkal lázmérőt.
-Fontos, hogy legalább két féle (akár három) különböző hatóanyagú lázcsillapító legyen nálunk. Gondoljunk arra, hogy a gyerek életkorának, testsúlyának megfelelő orvosságot válasszunk, emellett lényeges, hogy legyen szirup, vagy tabletta formájában beadható orvosság és kúp is, hogy hányás vagy hasmenés esetén is tudjunk lázat csillapítani. Legyünk hotelben vagy sátorban, itthon vagy külföldön: a hűtőborogatás szinte mindig kivitelezhető. A lényeg, hogy minél nagyobb testfelületen borítsuk be a kis beteget hideg vizes lepedővel, a borogatás csak így lesz eredményes.
Előzzük meg a gyomorrontást!
Idegen környezetben, külföldön, főképp melegebb éghajlaton gyakran találkozunk hányással, hasmenéssel járó betegségekkel. Tájékozódjunk, hogy a csapból ivóvíz folyik-e, szükség esetén inkább palackozott ásványvizet fogyasszunk; legyünk óvatosak a jégkockával is, a gyümölcsöket is ásványvízben mossuk meg. Ennek ellenére gyakori a megbetegedés: célszerű hányáscsillapítót magunkkal vinni. A B6 vitamin vény nélkül kapható, hányáscsillapító kúpot csak orvosi vényre tudunk vásárolni. Fordítsunk gondot a bő folyadékpótlásra, hasmenés, hányás esetén ez igen fontos. Aki tudja, hogy érzékeny a gyerkőc gyomra, jótékony hatású lehet prebiotikum szedése az utazás időtartama alatt.
Nem csak a hasmenés, a székrekedés is kellemetlen lehet: nagyobb gyermekeknél gyakran előfordul, hogy idegen környezetben probléma adódik a székeléssel. Ilyenkor segíthet, ha van nálunk glicerines kúp vagy székletlazító szirup.
Hurutos betegségek
Hiába a jó idő, a nyaralás alatt is megfázhat a gyerkőc. Használjuk okosan a légkondicionáló berendezést! A nagy meleg után, izzadtan ne üljünk a hideg szobában. Ha repülőre ülünk, gondoljunk arra, hogy utazás alatt elkél egy kardigán.
Ha pici gyermekünk van, ne felejtsük otthon az orrszívót, érdeklődjünk előre, hogy hogyan juthatunk porszívóhoz. Legyen nálunk orrcsepp vagy orrspray, gondoljunk a váladékoldókra, köptetőre is. Ezek vény nélkül megvásárolhatóak a gyógyszertárban.
Nyári vérszívók
A tavaszi, nyári szezonban gyakori a rovarcsípés. A csípés helyén – legyen az darázs-, szúnyog- vagy pókcsípés - bőrpír, duzzanat jelentkezik, viszket, a gyerekek könnyen elvakarják. Érdemes a csípések helyét antihisztamin tartalmú géllel kenni, ez csökkenti a viszketést és a kellemetlen tüneteket. Ha a tünetek kifejezettek, szükség lehet szájon át szedhető allergiaellenes készítményre is, ezek egy része recept nélkül beszerezhető a gyógyszertárakban.
Természetesen a darázscsípésre jelentkező, életveszélyes túlérzékenységi reakció ellátása sürgősségi feladat, azonnal hívjunk mentőt!
Sebesülések
Gyakoriak a kisebb-nagyobb horzsolások, balesetek. Célszerű magunkkal vinni sebfertőtlenítőt, kötszereket, ragtapaszt. Egy mélyhűtőbe, hűtőtáskába helyezhető jégzselé jó szolgálatot tehet rándulás, ficam, zúzódás, de akár rovarcsípés esetén is. Nem árt egy kullancs kiszedésére alkalmas csipeszt magunknál hordani.
Sajnos a balesetek egy pillanat alatt megtörténnek, ami egy idegen környezetben még könnyebben bekövetkezik. Legyünk óvatosak, tegyünk meg mindent, hogy a nyaralás olyan jól sikerüljön, mint amiről álmodtunk egész évben!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Néhány jó tanács utazás előtt
1.                            A gyógyszerek összekészítésénél legyünk óvatosak, nehogy a nagy felfordulásban a gyermek hozzáférjen az orvosságokhoz!
2.                            Figyeljünk arra, hogy utazás közben az üvegcsék el ne törjenek. A kúpok a nagy melegben könnyen elolvadnak, ezért ezeket mind a szállítás során, mind a nyaralás alatt tartsuk száraz, hűvös helyen.
3.                            Ha gyermekünk krónikus, súlyos betegségben szenved, legyen nálunk egy összefoglaló a betegségéről, hogy baj esetén egy idegen orvos is tájékozott legyen. Külföldi utazás során sokat segít egy összefoglalás a megfelelő idegen nyelven.
4.                            Gondoskodjunk arról, hogy az állandóan szedendő gyógyszerekből legyen elegendő; az otthontól távol, esetleg külföldön nehéz lehet a speciális orvosságokhoz hozzájutni!
5.                            Ha külföldre utazunk, feltétlen kössünk balesetbiztosítást!
6.                            Egzotikus, mediterrán országba utazva tájékozódjunk a kötelezően beadandó illetve az ajánlott védőoltásokról. Számos mediterrán országba utazva javasolt a Hepatitis A vírus elleni vakcináció, melyről időben gondoskodjunk.
7.                            Külföldi út esetén különösen fontos, hogy megőrizzük a gyógyszerek eredeti csomagolását és leírását, hiszen előfordulhat, hogy baj esetén a kezelőorvos ez alapján tudja beazonosítani, hogy milyen készítményt használtunk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése