Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 21., kedd

GYAKORIBB NYÁRI HASMENÉSES FERTŐZÉSEK


GYAKORIBB NYÁRI  HASMENÉSES FERTŐZÉSEK


Ugyan év közben is előfordulnak hányásos-hasmenéses megbetegedések, nyáron lényegesen magasabb a valószínűsége annak, hogy benyalunk egy gyomorrontást, ami esetleg a nyaralásunkat is tönkre teheti, meghiúsíthatja.

Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés)

A szalmonellózis a köznyelvben, rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik.
-Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

Hogyan kerül belénk a salmonella?

Hazánkban a bakteriális hasmenéses betegségek vezető kórokozói a salmonellák. Háromféle típusú fertőzést okoznak. Ezek közül is a leggyakoribb az akut bélhurut, az enterocolitis.
-Bizonyos törzsek az egész szervezetet érintő, kiterjedt fertőzést (szepszist) váltanak ki. A typhoid vagy enterális lázat a S.typhi és S. paratyphi okozzák Az enterális láz (hastífusz, paratífusz), kórokozóinak kivételével a salmonellák állatok belében, elsősorban baromfiban élnek, de sertés, szarvasmarha, kutya és teknős is fertőzhet.
 A kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel, vagy víz elfogyasztása után telepednek meg a vékony- és vastagbélben.
A fertőzés forrása nem kellően hőkezelt tojás, pasztőrözőtlen tej, a belőlük készült ételek, baromfi- és pecsenyehúsok, mosatlan nyers zöldség is lehet. A járványok hátterében többnyire a higiénés szabályok és a konyhatechnikai előírások megszegése áll.

Tehetünk ellene

Nagyon fontos a higiéniai előírások betartása.
-Húskészítményeknél, pláne baromfiféléknél, figyeljünk az alapos kézmosásra (ajánlatos az esetleg egyszer használatos gumikesztyű használata)  és arra, hogy a húsféléket kellően átsütve fogyasszuk – nehogy belül véres maradjon –, ezt a kerti grillezéseknél fokozottan tartsuk szem előtt. Minden olyan zöldséget – répa, eper, burgonya, stb. –, ami közvetlen érintkezik a földdel, alaposan mossunk meg fogyasztás előtt.  Nézzük meg a szavatosságot, amikor vásárolunk, és ha tehetjük, vegyünk szalmonella ellen kezelt tojást.
A mellékhelyiségeket gyakrabban fertőtlenítsük, ilyen esetekben javasolt a hipó tartalmú szerek használata.
A lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap. Vezető tünet a hasmenés. Kezdetben hányinger, hányás, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. A hasmenéssel az esetek felében magas láz is jelentkezik.

A csecsemőket és egyéb hajlamosító tényezőkkel rendelkezőket antibiotikummal kell kezelni, másoknál ez nem ajánlott, mert a kórokozó ürítését meghosszabbíthatja. A kezelés egyébként a folyadék- és elektrolitháztartás rendezésére és a tünetek mérséklésére irányul.

Calicivírus

Rendkívüli fertőzőképességüknek köszönhetően világszerte a vírusos gyomor-bélhurutok 30–40 százakékát és az ilyen jellegű járványok 75–89 százalékát okozzák.
Hogyan fertőz a calicivírus?
Közvetlen módon terjed, az emberi megbetegedések fertőzésének forrása mindig az ember. A beteg ember a vírust a hányadékával és székletével üríti. A fertőzés közvetlen módon, a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz, illetve közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.) és víz útján terjed. Az élelmiszer/víz közvetítésével létrejött járvány robbanásszerűen kezdődik.
A calicivírus-fertőzés tünetei:
A calicivírus-fertőzések klinikumára jellemző a rövid lappangási idő (24-36 óra), a betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés, megoszlása különböző: gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet. További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Általában a megbetegedés rövid lefolyású, az érintettek 1–3 nap alatt gyógyulnak.
A szövődmény ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a kisgyermekek, az immunológiailag károsodott egyének veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak.
Oltóanyag nem áll rendelkezésre, ezért a fertőzés megelőzése érdekében fontos a klasszikus higiénés rendszabályok betartása.
Mivel a vírus hosszú ideig (több napig) képes környezetünkben életbe maradni, ezért a lakásban, használati tárgyainkon – különösen a WC-ben, fürdőszobában – folyamatosan fertőtlenítést kell végezni a háztartásban használatos klórtartalmú szerekkel.

Rotavírus


Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. Tudományos felmérések alapján úgy tűnik, hogy a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti a betegség előfordulását.
A betegség terjedésének megakadályozására egyetlen hatásos eszköz a vakcina, amely szerencsére már hazánkban is elérhető.
- A gyermekorvosok javaslata szerint minél hamarabb adatjuk be gyermekünknek a vakcinát, annál jobb, mivel a fertőzés következményei fiatalabb életkorban a legsúlyosabbak. 3–5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3–36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat.
A rotavírus-fertőzés tünetei:
A rotavírus fertőzés következtében 1–2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3–7 napig tart. A vírus a vékonybél nyálkahártya sejtjeit támadja meg, ezért a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, így az a bélben marad, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés, ami akár napi 5-10 székletet is eredményezhet. A vírus a fertőzött csecsemőkről továbbterjedhet a nagyobb gyermekekre és felnőttekre is.
A vírus a széklettel terjed: a csecsemők a betegség 3–4. napján a legfertőzőbbek.
-A betegség lefolyása változó.
 Veszélye abban rejlik, hogy a nagyfokú vízvesztés következtében enyhébb vagy súlyosabb fokú kiszáradás alakul ki, az anyagcsere és a só-, vízháztartás felborulásával, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Különösen a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettek, mert esetükben a só- és folyadékháztartás nagyon labilis, annak változásai pedig sokkal jobban megviselik az apró szervezetet, mint nagyobb gyermekek vagy felnőttek esetében.
A fertőzés leggyakrabban enyhe formában zajlik: ekkor a hányás ritka, napi 4-6, a szokásosnál lazább széklet tapasztalható.
-A középsúlyos formában lehet láz, hányás. Az általános állapot rossz, a kis beteg elesett, kedvetlen, rossz a közérzete. A gyakori vizes hasmenések következtében megfigyelhetők a kiszáradás kezdeti jele, ami egyben a legfőbb veszély is.
A rotavírus-fertőzés kezelésének alapja, a megfelelő mennyiségű folyadék és az elveszett ásványi anyagok pótlása. A terápia tehát csak tüneti. A vakcina szájon át, cseppek formájában beadandó gyógyszer, alkalmazása nem jár injekció beadásával.
WEBB-BETEG

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése