Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 22., szerda

TIPEGŐ GYERMEKEK ÉS KERTI VESZÉLYFORRÁSOK


Tipegő gyerekek és a kerti veszélyforrások

1
2
3
4
5
A kisgyerekeket, akik most kezdik megtenni első lépéseiket, lenyűgözi a kert és a benne rejlő hatalmas lehetőségek, kihívások. Bár ez egy olyan hely, ahol gyakorolhatja új tudományát, számos veszély is leselkedhet rá. Összegyűjtöttünk 9 olyan tanácsot és biztonsági óvintézkedést, amelyek segítségével megelőzheted vagy elkerülheted ezeket.

 

Soha ne téveszd szem elől gyermekedet!

Azt gondolhatod, pár percre nyugodtan egyedül hagyhatod gyermekedet, míg felveszed a telefont vagy befejezed a mosogatást, de az egy és két év közötti gyerekeket kockázatos ennyire időre is felügyelet nélkül hagyni. A tipegők nagyon gyorsan problémákba keveredhetnek, és ők még nem rendelkeznek a megfelelő képességgel, hogy ki is szabadítsák magukat a bajból.
Megoldás: Soha ne hagyd a gyerekeket felügyelet nélkül a szabadban és vigyázz, amikor látogatóban vagytok valakinél a kertben. Lehet, hogy ők nincsenek annyira tudatában milyen biztonsági óvintézkedésekre van szükség egy gyerek esetében.

Piszkos kezek

A kisgyerekek imádnak mindent szájukba tenni, beleértve a kerti földet is. A kerti talaj tartalmazhat macska- vagy kutyaürüléket, amit a gyerek le is nyelhet. A toxoplazmózis egy parazita-fertőzés, amit a Toxoplasma gondii nevű parazita okoz. Többnyire a macskaürülékben található és egy viszonylag ártatlan parazita, de állapotos nők esetében komoly problémákat okozhat. A kutyaürülék toxocara fertőzést terjeszthet, amit egy orsóféreg okoz és legfontosabb tünetei hasonlítanak egy influenzára. Allergiára hajlamos gyermekeknél elősegítheti az asztma kialakulását.
Megoldás: Alaposan takarítsd ki a kertet, miután a macska vagy a kutya odapiszkol! Bizonyosodj meg, hogy gyereked kezet mosott, miután a szabadban játszott!

Figyelj a kerti medence és tó körül!


A fulladás harmadik helyen áll a baleseti halálozások okai között, melyek otthon következnek be. Általában ötéves körüli gyerekek esetében áll fenn a veszély, leginkább a meleg nyári hónapokban. Csupán néhány pillanat alatt a járni alig tudó gyerek akár a bokáig érő vízbe is belefulladhat.
Megoldás: Nagyon fontos, hogy soha ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül víz közelében, akkor sem, ha kicsi a medence és kevés víz van benne. Töltsd fel és engedd le minden nap a medencét és mindig légy jelen, miközben a gyerekek játszanak. Fedd be vagy takard le, illetve kerítsd el a kerti medencét biztonsági okokból.
Különösen akkor ügyelj, amikor mások kertjét látogatjátok! Kutatások azt mutatják, hogy a medencébe fulladásos esetek 80%-a barátok, rokonok vagy szomszédok kertjében történik. Egy medence számos veszélyt rejthet a gyerekek számára.

Rozoga kerítések

Annak ellenére, hogy a te kertedben semmi rossz nem történhet, lehet, hogy a szomszédban ez nem így van. A kicsi gyerekek találkozhatnak egy törött kerítésnél. Kezeiket átnyújtva megsérülhetnek és a fertőzés elkerülése érdekében tetanusz injekciót kell kapjanak.
Megoldás: Vigyázz, hogy kerted kerítése biztonságos legyen és ne létezzen olyan hely, ahol kisgyermeked, aki még most kezd járni, megsérülhet vagy átmászhat.

Kerti grillezés

A tipegő kisgyereket elbűvöli a kerti grillezés. Épp ezért fontos, hogy tudatában legyenek a vele járó veszélynek, és meg kell tanulják, hogyan közeledjenek a forró grillsütő felé. Az izzó grill hamar felforrósodik és ha a kisgyerek megérinti, megégetheti a kezét. A szénnel és gázzal működő grill egyformán veszélyes. Akkor is, ha már nem ég, a szén forró marad pár óráig és nem szabad megérinteni.
Megoldás: Mindig ébernek kell lenned! Ne hagyd a gyereket egyedül a grill mellett, és magyarázd el neki, hogy nem szabad a grillhez közeledjen, mert nagyon forró, akkor is, ha már semmit sem sütnek rajta. Tartsd távol a fedőt és konyhafelszereléseket és ne feledd, hogy gyufa és öngyújtó sem kerülhet a gyerek kezébe. Ha gyermeked nagyon megégeti magát, ajánlott a sürgősségire vinned. A megégett felületet helyezd pár percre hidegvizes csap alá, ez segíthet.


Veszélyes szerszámok és vegyszerek

Bizonyos kerti szerszámok, mint a fűnyíró, kerti olló, ásó és gereblye csábítóak lehetnek, főleg kisfiúk számára, akik apjukra szeretnének hasonlítani. A kerti raktár igazi játszótér, de veszélyes lehet.  Az öntözőcső szintén veszélyeket rejthet, ha a gyerek játszik vele, mivel könnyen a nyaka köré  tekeredhet és megfojthatja magát.
Megoldás: Az öntözőcső legyen mindig szorosan feltekerve, a balesetek elkerülése érdekében. A szerszámokat helyezd egy zárt raktérbe, a vegyszereket és gyomirtókat pedig tartsd magas polcokon, hogy ne legyenek kéznél.
A vegyszereket soha ne öntsd át más tárolóedénybe, mint például egy régi üdítős üveg, bizonyosodj meg arról, hogy jól elraktad és a gyerekek nem jutnak hozzá. A kertészeti vegyszerek, mint pl. a műtrágya vagy rovarirtók nagyon veszélyesek lehetnek, tehát zárd be ezeket is egy raktárba, mivelhogy soha nem tudod, mit tesz a gyerek a szájába!

Mérgező növények

Sok kerti növény, mely ártatlannak tűnik, bőrirritációt okozhat érintés következtében, levelei, virágai, bimbói és hagymái pedig mérgezőek lehetnek. Néhány ismert növény, melyekkel nagyon kell vigyázni: azálea, nárciszhagymák, mandragóra, jácint, gyöngyvirág, fagyal, rebarbara levelek, tiszafa és sárga akác.
Megoldás: A mérgező növényeket tartsd a virágágyások mögött vagy ne is ültesd el őket! Ha a gyerek picit nagyobb lesz feltétlenül tanítsuk meg arra, hogy semmilyen virágot, bogyót, levelet ne egyen meg, mivel ezek között lehetnek mérgezőek.

Kerti játékok

Bizonyosodj meg, hogy a játékok a kertben megfelelőek a gyermek korának. A gyerek megsérülhet, ha a kerti játék (például egy hinta vagy mászóka) nem biztonságos vagy nincs megfelelően összeszerelve és elhelyezve. Csak biztonságos, masszív játékokatvásárolj gyermekednek.
Megoldás: Bizonyosodj meg, hogy a kerti játékok ellenállnak a kinti hőmérsékletnek és nem károsodnak, ha a szabadban hagyod. Nézd meg, hogy megfelelően vannak-e összeállítva és rendszeresen ellenőrizd, hogy nem hiányoznak-e csavarok vagy részek. Soha ne állítsd betonra vagy kőre ezeket a játékokat, azonban ideális a fű, homok, a faapríték vagy a gumitégla.
Az elektromos és más eszközöket helyezd biztonságos helyre és bizonyosodj meg, hogy gyermeked nem sérülhet meg, ha a gombokhoz nyúl. A játékok meg kell feleljenek a biztonsági előírásoknak.

Akadálymentesítés

A tollaslabda, a teniszütő és egyéb hasonló tárgyak veszélyesek lehetnek ha kint hagyod őket, mivel a gyerek könnyen megbotlik bennük és megütheti magát. Tehát a pázsit vagy a belső udvar legyen mindig akadálymentes. A kerti utak, lépcsők legyenek számukra is biztonságosak.
Az alkalomadtán keletkező hulladékot minél előbb takarítsd el és ne engedd játszani vele a gyerekeket!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése