Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 9., csütörtök

SZÜNIDEI BALESETEK-KALANDVÁGY VAGY HIPERAKTIVITÁSI ZAVAR ??


Szünidei balesetek: kalandvágy vagy hipraktivitási zavar.?

Hiperaktivitási zavar-a továbbiakban A.D.H.D.


Nem meglepő, hogy az elevenebb, aktívabb gyermekeknél gyakoribbak a sérülések.


A jó idővel a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban, ilyenkor nem csupán a szeplők jelennek meg, de a balesetek is gyakoribbak.
-A szakemberek szerint ezek nagy részben megelőzhetőek lennének, sokak szerint viszont ebcsont beforr, a kicsik csak megedződnek egy-két zakózástól, lehorzsolt térdtől.
Kevesen tudják, hogy ami túlzott bátorságnak és ifjúkori felelőtlenségnek tűnik, annak a hátterében a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, más néven ADHD is állhat.
-Egy amerikai felmérésből ugyanis kiderült, az ADHD-s gyermekek esetében duplára nő a sérülések esélye.
Gyermekkorban az elesés, a magasból leesés a balesetek leggyakoribb fajtája.

Kalandvágy

A gyermekek számára az egész világ egy nagy grund, és ahogy azt már a Pál utcai fiúk óta tudjuk, minden megmászható, bevehető és megvédhető.
-A rendelőkbe a gyermekek fele általában leesés miatt kerül be, a figyelemhiányos hiperaktív gyerekek pedig rendszeres látogatói az ügyeletnek.
-A félelemérzet hiánya gyakori oka a különböző baleseteknek, hiszen egy óvatlan pillanatban könnyű leesni a fáról, falról és a legvadabb helyekről.
- Az ADHD-s gyermekekre jellemző a túlzott lobbanékonyság (impulzivitás), gyakran nem mérik fel tettük következményeit, mint például a fal magasságát, a beton keménységét, és felelőtlenül vágnak bele kalandjaikba.
7 és 18 éves kor között a balesetek közel 40 százaléka biciklizés közben történik.

Kerékpárszezon

Hét év felett minden második esés biciklizés közben történik, az ADHD-s gyermekek körében pedig 50 százalékkal magasabb a kerékpáros balesetek száma. A betegség tünetei, az impulzivitás, hiperaktivitás és figyelemzavar együtt és külön is állhatnak az esések mögött. A „vezetési stílus" és az ADHD sem kinőhető: a figyelemhiányos tinédzsereknél a motorbalesetek aránya is 2-4-szer nagyobb. Kanadai orvosok azt is felmérték, hogy a hiperaktív gyerekek a rizikósabb átkelésnél is átmentek az úton, míg a nem hiperaktív gyerekek addig nem kelnek át a zebrán, míg az nem teljesen biztonságos.
Bár a fogbalesetek ritkán súlyosak, a vérző száj és íny általában elég rémisztő képet mutatnak.

Fognyüvők

A figyelemhiányos hiperaktív gyermekek nem csak a sürgősségi osztályoknak, de a fogorvosi rendelőknek is gyakori látogatói. Rendszeresek ugyanis a fogcsikorgatás okozta problémák, emellett az ADHD-s gyerekek többször harapják el a nyelvüket vagy törik ki a fogukat, mint figyelmesebb társaik. Esetükben nagyon fontos a pontos napi rutin felállítása, hiszen figyelmük gyakran elkalandozik, és hajlamosak elfelejtkezni feladataikról, például az étkezéseket követő fogmosásról is.
-Egy újzélandi kutatás ennek kapcsán kimutatta, 12-szeres a fogszuvasodás esélye a figyelemhiányos iskolásoknál.
.
Kezelhető?

Egy heg, törés vagy zúzódás jól kezelhető, szerencsére az ADHD-ra is létezik megoldás.
-Bár a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nem gyógyítható, de vannak módszerek, terápiák, amelyekkel az érintett gyermekek teljes, tünetmentes és nem utolsó sorban biztonságosabb életet élhetnek.
- Fontos, hogy ha a szülők olyan tüneteket észlelnek, melyek a többi gyermek viselkedésétől eltérnek, beszéljenek az óvónővel, tanítónővel, forduljanak Nevelési Tanácsadóhoz.
-Innen szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítják majd őket. A pontos diagnózis után gyógypedagógiai, mozgás-, szükség esetén komplex kezelés következhet, ez lehet viselkedés terápia, szülőtréning, tanulást segítő tréning, esetenként a gyógyszeres terápia is. Az ADHD tünetei, azaz a túlmozgás, a figyelemhiány és az impulzivitás 6 éves kor környékén már felismerhetőek, tehát a megfelelő kezeléssel sokat tehet a család a balesetek megelőzéséért is.

Az ADHD-s gyermekek többsége kifejezetten intelligens, de az agyban található figyelemközpont működési zavara miatt nem tudnak folyamatosan egy dologra figyelni. A betegség lehet örökletes, de kialakulhat magzatkorban is, így nem nevelési probléma.
A nehézségek adódhatnak az ADHD két külön, vagy kombinált tüneteiből: a túlmozgásos, a köznyelv által „hiperaktívnak" nevezett gyermek nem tud nyugodtan megülni a helyén, izeg-mozog. A másik típusnál nem a túlmozgás dominál, hanem a csendesnek, lassúnak és álmodozónak gondolt gyermekek figyelmét a külvilág hangjai, fényei, mozgásai vonják el a tanárról, a tananyagról.

ADHD tanácsok:

 Ha szülőként túlmozgást, figyelemhiányt vagy erős impulzivitást észlelünk gyermekünkön, beszéljünk erről az óvónővel, tanítónővel!ü
 Keressük fel a legközelebbi Nevelési Tanácsadót, ahol szakemberektől kaphatunk útmutatást!
ü
 Alakítsunk ki pontos napirendet! Ez abban segíthet, hogy a gyerek ne felejtsen el dolgokat és megtanulja jobban beosztani az idejét.ü
 Mindig egyértelmű és tömör utasításokat adjunk!ü 
 Használjunk pozitív kifejezéseket és kerüljük a tiltó szavakat!ü
 Adjunk azonnali és következetes visszacsatolást az elfogadható és elfogadhatatlan viselkedésről!
ü
 Tűzzünk ki pontosan megfogalmazott célokat, feladatokat!ü 
 Járjunk el gyermekünkkel biciklizni, sportolni, tanítsuk meg őket helyesen, felelősségteljesen közlekedni!
ü

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése