Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 27., hétfő

AZ EPEUTAK GYULLADÁSA GYERMEKKORBAN


Az epeutak gyulladása /cholangitis/ gyermekkorban






Az epeút-gyulladás -hasonlóan a felnőttkorihoz- részlegesen vagy teljesen elzáródott epevezeték és a baktériumokkal fertőzött epe pangása eredményeként alakul ki. A fertőzés renszerint a bélből ascendál (száll fel). A károsodott epeút falában gennysejteket tartalmazó beszűrődés, hámkárosodás jön létre, később az epeút helyét egy kötőszövetes (fibrotikus) köteg foglalja el.

Az epeúti elzáródás gyakoribb okai lehetnek gyermekkorban a fejlődési rendellenességek, ritkábban epekő, sérülések (epe-, gyomorműtét, trauma), műtéti beavatkozásoka közös epevezetéken, idült hasnyálmirigy-gyulladás, férgek (Ascaris lumbicoides,Toxocara canis, Ancylostoma duodenale, Necator americabus, Fasciola hepatica, Schistosomiasis), külső ényezők (daganatok, gyulladásos, tumoros nyirokcsomók) következtében alakul ki. 

A klinikai képet a hasi fájdalom és az elzáródásos cholestasis (epepangás) jellemzi: sárgaság, sötét vizelet, világos széklet, viszketés. A legtípusosabb tünetegyüttes a Charcot-triász: láz, máj- vagy gyomortáji fájdalom, sárgaság.

Gyakoribb a gyors lefolyás: szeptikus állapot alakulhat ki kezelés hiányában. A diagnózis felállításában a klinikai tünetek, laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó eljárások segítenek. 

Műtétileg vagy endoszkópos úton kell az epeelfolyást biztosítani. Az epeelfolyás biztosításáig célzott antibiotikus kezelést kell kezdeni. Tüneti kezelés ( lázcsillapítás,viszketéscsökkentés) lehetséges.

A kórlefolyás, kórjóslat az etiológiától függ. 

Az epevezeték hegesedő gyulladása egy idő után, az obstrukció megszűntetése után is, irreverzíbilis (visszafordíthatatlan), secundaer biliaris cirrhosishoz (májzsugor) vezet. Ezekben az esetekben a májtranszplantáció (átültetés) segíthet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése