Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 16., csütörtök

EMLÉKEZTETŐ


-EMLÉKEZTETŐ-




PÁSKÁNDI GÉZA SZOBORAVATÁSA-SZATMÁRHEGY
Dr.BAUER BÉLA a Páskándi Géza Baráti Társaság elnökének
ünnepi beszéde-
-2oo3-május 16-án-
Tisztelt Ünneplők,Kedves Vendégeink-
Számunkra  az emléktábla és a szobor amiket híveid,barátaid,tisztelőid állítottak,  elévülhetetlen és örök értékű marad. Ennek az eseménynek,érzelmi és erkölcsi kötődése beivódott énjeinkbe és visszavonhatatlanul magunkénak valljuk.
Ezen a helyen a szülői háznál tért vissza Páskándi Géza közénk,ez jelentette a kezdetet az ö hagyatékának ápolásához. Ide zarándokoltunk minden évben,hogy emlékezzünk,itt csengett a fülünkbe először a Páskándi verseket szavaló gyermekek üde hangja.
Ez lett a Páskándi Gézát szerető és tisztelő Kárpát-medencei magyarok meghitt találkozóhelye.
Itt érlelődött az a gondolat és szándék is,hogy mellszobrot állítsunk Neked,mert Szatmáhegynek,századokra visszatekintő történelmében egyetlen magyar szimbólum lettél,a helyi társadalmi értékrendet tekintve.
Szimbólum,jelkép nélkül nincs nemzeti öntudat,emberi méltóság vagy reménysugár a fennmaradásunkhoz-a szimbólum-időtálló nemzedékeken átívelő,érzelmileg,erkölcsileg fenntartó,felemelő erő egy közösség életében.
Jól eső érzés,hogy mi mindannyian Páskándi Géza barátai és tisztelői,adott történelmi időben és körülmények között felismertük ezt a tényt és igyekeztünk átörökíteni az elkövetkezendőknek hogy ápolják tisztességgel. Áldozatkész emberekkel-közös összefogással-nagy örömünkre mellszobrot avatunk ma Páskándi Géza születésének 7o-dik évében azzal a céllal,hogy elmúlásunk elhaló szavunk ne borítson leplet
emlékére.
A mai naptól kezdve Páskándi vigyázó tekintete követ bennünket minden nap,hogy milyen,tisztességben és méltóságban éljük meg mindennapjainkat.
Ez lesz Páskándinak legigazabb Panteon-ja,ahol a legtöbb emlékezést és szeretetet kapja,időben és hallhatatlanságban. Most már itt van közöttünk a hűséges szülőföldjén.
Ezentúl minden évben hitet tesznek a hegyiek,a szobor előtt,arról,hogy hegyi magyarnak mondhatják,az ízes magyar szó nagy játékmesterét-,az igaz embert,aki ebből a vízmosásos,gödrös utcából indult el a szerintünk még most is megfoghatatlan életútjára.
A megismétlődő megemlékezések alkalmak lesznek arra is,hogy ne törjön meg az itteni magyarság összetartó ereje,hogy gyermekeik szájából ne apadjon ki az igaz és szép magyar szó.
A történelem nagyon ritkán és szűk marokkal osztja az igazságot,de olykor gyógyírt is nyújthat a népek és nemzetek fájdalmas sérelmeire, köztük a mieinkre is.
Most úgy gondoljuk hogy lassan feltisztulnak a láthatárok,
feloldódnak a komor tekintetek,és az arra érdemeseknek hozzáférhetővé válik a történelmi igazságtétel,a szabadság a méltányos emberi szolidaritás,a teljesítményen,alkotókészségen alapuló társadalom. Mindez belátható időben beteljesedhet,ahogyan ezt Páskándi Géza megálmodta.
Kedves Barátaim !!Szép és nagy ünnepet ülünk ma
Szatmárhegyen,az örvénylő májusi orgonatengeren-ahogyan ő írta egyik költeményében.
Azok akik ma is iderótták a Csillaghegy és Tükörhegy
ösvényeit/számosan elnehezedett léptekkel/a közelmúlt lelki terheivel,de nagy örömmel és megcsillanó fénnyel a szemükben élik meg ezt a napot. Érzik és tudják azt, hogy Páskándi Géza igazat irt és vallott az utolsó leheletéig,a csillaghegyiek,mindannyiunk igazát.
Függetlenül a hozzájárulás anyagi vagy szellemi értékétől,
köszönetet mondok mindenkinek a Társaság nevében,aki ezt az ügyet szolgálta-legyen felhőtlen és békés-a közös örömünk.
Külön köszönetet érdemel vagy köszönet illeti Szatmárhegy polgárait és ezeknek vezetőit,tanácsosait ,akik olykor ellentmondásos helyzetekben is vállalták a felelősséget ezért az ügyért.
Köszönet Volosin Györgynek,hogy szívügyének tekintette a
Páskándi szobrot és meghatározó szerepet vállalt ennek megvalósításában.
Köszönjük Erdei István művész úrnak,hogy ilyen alkotói léptékben adta vissza Páskándi Géza szellemiségét.

Dr.Bauer Béla

SZATMÁRHEGY-2003.MÁJUS 17-ÉN



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése