Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 9., csütörtök

Tizenöt éve alakult a Páskándi Géza Baráti Társaság.-


Tizenöt éve alakult a Páskándi Géza Baráti Társaság.-

SZATMÁRHEGY JELKÉPE A DÓNÁTH KÁPOLNA

                   Bauer Béla orvos kezdeményezésére Páskándi Géza volt osztály és iskolatársainak,barátainak és ismerőseinek egy csoportja a korán
elhunyt költő és drámaíró egykori iskolájában megbeszélést tartottak.
A találkozón Ábrahám Sámuel lelkipásztor,Csillag Antal tanár,Vasváry György orvos,Fernczi Miklós technikus,Elekes Emma szinművésznő,Nagy Béla orvos,Szabó Gyula mérnök,Kovács Ferenc szinházi rendező,Müller Vilmos jogász,és Muzsnay Árpád újságíró vett részt.
Valamennyien egyetértettek abban,hogy a május közepén
megrendeződő szatmári és szatmárhegyi megemlékezések támogatása,
és a költő emlékének folyamatos ápolása céljából baráti társaságot hozzanak létre.                   
 Tagjai közé a társaság elsősorban is azokat várta,akik személyesen ismerték Páskándi Gézát-és a költő szűkebb szülőföldjén élnek,vagy onnan származtak el. Rövidesen a kört ki akarják terjeszteni a Kolozsváron,Bukarestben és Budapesten barátokra,ismerősökre is ,mindazokra,akik/akár ismerték a költőt személyesen,akár nem./cselekvően részt kivánnak venni Páskándi Géza szellemi hagyatékának ápolásában,népszerűsítésében
                   A Páskándi Géza Baráti Társaság Bauer Béla orvost választotta meg elnökéül aki mindmáig ebben a minőségben lehetőségeihez mérten végzi feladatát.
Eddig a tényszerü újsághir amit Muzsnay Árpád jegyez.
Rövid időn belül Balog Zoltán író,Bányai Ferenc mérnök,Kőmíves Balázs újságíró,Oroszi Ildikó tanárnő,Görbe István magyar nyelv ás irodalom tanár,Kányádi Sándor író,Dávid  Gyula író,Kötő József irodalomtörténész.
Daday János tanár,Kiss József író-egyetemi tanár,Lapka Tibor ujságiró,Báthory Éva újságíró,Soós Angéla színművésznő,Kocsis István drámaíró,Láng Gusztáv egyetemi tanár,Máriás József újságíró,Sinka Károly színművész és sokan mások pályatársai barátai,tisztelői közül. Egy időben azt mondták hogy minden tisztességes erdélyi magyar tagja a Baráti Társaságnak.
.
 Őszintén szólva mondja Bauer Béla, 15 éve vagyok a társaság elnöke de be kell vallanom hogy a társaság munkájának oroszlánrészét Muzsnay Árpád végezte. Mi a többiek, inkább a protokoll tevékenységek,ünnepi beszédek szerkesztésére és elmondására voltunk igénybe véve. De mentségünkre legyen mondva hogy a hívásokra minden alkalommal válaszoltunk,nem úgy mint a sok szatmári-elit magyar. Tanúja voltam annak és meg kell mondanom őszintén hogy Árpi több alkalommal is az egyedüllét határán lebegett,kopogtatott,koldult a közös ügyért. Veres István egy alkalommal a megye –Szoborcsinálójának- nevezte természetesen humoros jóindulattal.
De sokszor felteszem magamban a kérdést, hogy vajon ki szervezte volna ennyi földbeásott következetességgel a szobor és emléktábla avatásokat,megemlékezéseket,irodalmi rendezvényeket. Muzsnay Árpi is beleroppant az állandó kíméletlenségekbe,olykor igazságtalan elmarasztalásokba de a feladatot amit a magyar sors szánt neki tisztességgel elvégezte.

BAUER BÉLA  
 2013 Májusában
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése