Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 16., csütörtök

EMLÉKEZTETŐ-PÁSKÁNDI GÉZA-SZOBORAVATÁSAI-


-EMLÉKEZTETŐ-



EMLÉKBESZÉD PÁSKÁNDI GÉZA SZOBORAVATÁSÁN A KÖLCSEY FERENC KOLLÉGIUMBAN

MEGKÉSETT ÜZENET PÁSKÁNDI GÉZÁHOZ.

Üzenjük Neked mi,szatmárhegyiek,a kék szilvafák birodalmából,szatmáriak a város pereméről a stílusteremtő stílustalanság még létező képviselőin keresztül,a lapos de rangos város porában poroszkálókkal, a barokk kripták néma lakóival együtt,hogy magunkénak tudunk és tartunk,hogy szellemi hagyatékod,életműved megfelelő helyre kerül Szatmár és az erdélyi magyarság történelmében,az egyetemes magyar irodalomtörténetben.
Üzentek Neked a csíkszeredai székely fiatalok,akik ebben az évben március 15-.én a Te gondolataidat idézték,vallották,mint múltunk,jelenünk és jövőnk egyik szellemi megtestesítőjét,városuk főterén,a Duna televízió közvetítésével az egész erdélyi magyarság előtt.
Te, elsősorban a miénk vagy az erdélyi magyaroké. Szenvedéstől és megalázottságtól átitatott sorsunk a Te életutadon ugyanúgy vonul végig,mint a miénken. Ez vértez fel bennünket a holnap küzdelmeire.
De üzennek a fő városból és Erdély nagyvárosaiból,azok a kortárs barátok és ismerősök,akiknek nem volt alkalmuk elmondani Neked,hogy a Te elméd,írói hitvallásod,és emberi sorsod,nem tört meg a modern –izmusok-kegyetlen és kíméletlen útvesszőjében,megmaradt az alkotó erkölcsiség feddhetetlen szellemében.
Mindannyian megkéstünk üzenetünkkel,megkéstünk, mert emberi gyarlóságunk,hiúságunk,közömbösségünk akadályain nem tudtunk kellő időben túllépni,mert sajnos még ma sem tudjuk kellőképpen megbecsülni és megvédeni szellemi elitünket,mert Kelet-Európa egén a lopakodó sötét árnyak még ma is riogatnak.
De hála a sorsnak,hogy ma itt állhatunk mindannyian,a családoddal  együtt,hogy méltóan tekintsünk vissza a múltra,és hittel bizakodással a jövőbe.
Emlékezésünk nem tartozás kiegyenlítés,avagy sütkérezés a zsenialitásod,kivívott,elismert fényében,hanem erőmerítés,erőforrás a megmaradásunkhoz szükséges szellemi értékrend kialakításához.
Megalakított baráti társaságunk a kegyetlen Idő szülötte,az Időé amely ennyit mért ki Neked.
A jövőben ahhoz,hogy szellemed éljen,verseid világítsanak,drámáid életre keljenek,novelláid gondolatokkal gazdagítsanak,már az útókor feladata,a mindenkori magyaroké, különös tekintettel a felnövekvő tehetséges ifjú nemzedékre.
A Kölcsey Ferenc Kollégium,amelynek diákja voltál velünk együtt,és ahol ma emlékszobrodat avatjuk,mindannyiunk –alma matere,nagyszerű tanáraival és diákjaival,becsülettel és áldozatkészséggel szolgálja emlékedet,-azt a megrendítően drámai harcot,amit az indulástól a kiteljesedésig vívtál önmagaddal és korunk gátlástalan,hiteszegett világával.
Emlékezetünkben most is együtt ülünk a Tabak asztalánál,kezedben az elmaradhatatlan cigarettával,amint egy papír szalvétára veted a következőket-
Egyesek élete emésztő gond, mg mások élete gondtalan emésztés. Emésztő gondjaink olykor sokasodnak,segitsen emléked ezek enyhitésében.
Dr.Bauer Béla
A Páskándi Géza Baráti Társaság elnöke.Szatmánémeti-

SZATMÁRNÉMETI-1998.MÁJUS-16-ÁN
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése