Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 16., csütörtök

KÉZ-LÁB-SZÁJBETEGSÉG


Kéz-láb-száj betegség


A kellemetlen tünetekkel járó kéz-láb-száj betegséget vírusok okozzák, ezért az antibiotikumos kezelés hatástalan, csupán a tüneteket enyhíthetjük. Főként nyáron és ősszel fordul elő.
Tünetek-
-Először 38-39,5 Celsius-fokos láz és torokfájás jelentkezik. Ezt követően apró, kerek, piros hólyagocskák jelennek meg a szájban a nyelven, a szájpadláson, a pofazacskók belső felületén, a fogínyen. A gyerek nem akar enni, mert fájdalmas a rágás, nyelés.
-Rövidesen a tenyéren és a talpon, az ujjak között is feltűnnek a három-hét milliméter átmérőjű, folyadékkal telt hólyagok. Esetenként a popsit, sőt az egész testet elárasztják a kiütések. A talpon kialakuló hólyagok miatt minden lépés fájdalmat okoz. Körülbelül öt nap alatt száradnak le, előbb barnára színeződnek, majd heg nélkül gyógyulnak.
-Az egész betegség hat-kilenc nap alatt zajlik le, rendkívül ritkán lép fel szövődmény. Orvosi szempontból veszélytelen, ám a hólyagok okozta fájdalom meggyötri a kisgyereket. Az evést nem kell erőltetnünk, de adjunk bőségesen inni hideg vizet.

Tipp
Fagyasszunk neki a mélyhűtőben mézes borsmentateából jégnyalókát: ez hűsíti a száját és folyadékot csempész be a szervezetbe. (Jégkrémkészítő formába vagy kiürült minijoghurtos pohárba töltsük a folyadékot, majd némi fagyasztási idő után szúrjunk bele kávéskanalat.) Kamilla- vagy zsályateával öblítsük le tenyerén, talpán a hólyagokat, ez összehúzza a nyálkahártyát, és csillapítja a gyulladást.

Jellegzetes elváltozások a nyelven


Hólyagos képződmények a láb újjbegyein

A tenyeren és kéz ujjain vörös udvarral körülvett hólyagok

Jellegzetes elváltozások a lábujjakon és a talpakon

Hülyagos vörös foltok a tenyeren

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése