Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 10., péntek

PICI ÉS FÉNYES,DE VESZÉLYES-GOMBELEMEK LENYELÉSÉNEK VESZÉLYEI


PICI ÉS FÉNYES, DE VESZÉLYES

Lenyelni tilos – a gombelemek veszélyei


Az apró gombelemekkel működő elektromos berendezések elterjedésével együtt az utóbbi két és fél évtizedben csaknem hétszeresére emelkedett a gombelemek lenyeléséből származó súlyos gyermekbalesetek száma, melyek egy része sajnos végzetesnek bizonyult – figyelmeztetnek amerikai gyermekgyógyászok.



 A kisgyerekek köztudottan szeretnek apró dolgokat a szájukba venni, és onnan már csak egy pillanat, hogy le is nyeljék azokat. Szerencsére az esetek túlnyomó többségében a lenyelt apróság minden további bonyodalom nélkül a maga természetes útján távozik, vannak azonban olyan tárgyak, melyek nagyobb eséllyel okoznak súlyosabb bonyodalmakat.
Ezek közé tartoznak többek között a gombelemek, melyek egyre több elektronikus eszköz (számológép, zsebóra, távirányító stb.) áramforrásául szolgálnak. A gombelemek mind nagyobb népszerűségét látva nem csoda, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a lenyeléséből adódó súlyos vagy akár halálos balesetek is: a Pediatrics című lap júniusi számában megjelent adatok szerint például 2009-ben csaknem hétszer annyi komoly következménnyel járó elemlenyeléses eset fordult elő, mint 1985-ban.
A vizsgált időszakban regisztrált ilyen jellegű balesetek száma már önmagában is tekintélyes, hiszen a huszonöt év alatt csaknem 60 ezer ilyen esetet jelentettek.
-Az esetek többsége szerencsére minden komolyabb következmény nélkül megoldódott, de míg 1985-ben a lenyelt elem az esetek 0,06 százalékában okozott komoly vagy halálos szövődményt, addig 2009-ben ennek aránya már hétszeresére, 0,44 százalékra emelkedett.
Súlyos következményként leginkább a nyelőcső sérülése fordult elő, mely az esetek jelentős részében műtétet is szükségessé tett, melynek nyomán sokszor tartós nyelési és légzési problémák maradtak vissza.
- A nyelőcső károsodásának oka, hogy az elem környezetében kialakult gyenge áram hidrolizálja a környező szöveteket, ami a lítium elemből kijutó vegyületek kémiai hatásával és az elem által a nyelőcső falára gyakorolt helyi mechanikai hatással együtt súlyos nyálkahártyasérülést okoz, ami a nyelőcső kifekélyesedéséhez, súlyos esetben pedig annak teljes átfúródásához vezethet.
Az ilyen jellegű balesetek leginkább a négyévesnél fiatalabb gyermekeknél fordulnak elő, és a súlyos következmények szempontjából a nagyobb – 20 milliméteres – lítium elemek jelentik a legnagyobb veszélyt.
-Az ennél kisebb – 10-15 milliméteres – gombelemek esetében nagyobb az esély arra, hogy az elem minden gond nélkül a széklettel együtt kiürül a szervezetből.
- A halálosnak bizonyuló balesetek túlnyomó többsége akkor következett be, amikor a kisgyerek felügyelet nélkül maradt. Ennek pedig abban van különös jelentősége, hogy a súlyos nyálkahártyasérülés megelőzése érdekében lekésőbb 2-2,5 órán belül el kell távolítani a nyelőcsőben elakadt gombelemet – erre pedig alig van esély, ha nincs szemtanúja a balesetnek.
-Az első tünetek ugyanis jobbára nem jellegzetesek (láz, hányás, étvágytalanság, levertség jelentkezhet), így akár hosszú idő is eltelhet, míg valamelyik felnőttben felébred a gyanú, hogy egy véletlenül lenyelt gombelem okozza a bonyodalmakat.
Többek között a felismerés nehézsége is aláhúzza a megelőzés fontosságát.
 A kisgyermekek állandó felügyeletén túl a szakemberek azt javasolják, hogy ne csak a tartalékelemeket tartsuk gyerekbiztos helyen, hanem minden olyan berendezést is, mely elemmel működik.
-Emellett célszerű, ha az elemtartó fedelét ragasztószalaggal rögzítjük, így még biztosabb, hogy a mindenfelé matató ujjacskák nem tudnak észrevétlenül hozzáférni a sok bajt okozó fényes korongokhoz.
- Fontos lenne, hogy a gyártók is úgy alakítsák ki az elektromos berendezések elemtartó rekeszét, hogy ne lehessen azokhoz könnyen hozzáférni, és leejtéskor se nyíljanak ki véletlenül. Bár a közvélekedés szerint csak a gyerekjátékok esetében kell különös figyelmet fordítani a biztonságos kialakításra, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legkisebbek mindig azzal játszanak legszívesebben, amit valójában nem játékra terveztek.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése