Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 18., szombat

SZÉLFÚTTA ERDÉLYI MAGYAROK


SZÉLFÚTTA ERDÉLYI MAGYAROK


Érzelmi zuhatagként hatott Rám a 2013 Május 17-én átélt megemlékezés hangulata a Páskándi Géza szatmárhegyi szobránál
tartott ünnepségen. Mindenek előtt azért mert egy csodálatraméltó összefogás tanúja voltam egyrészt, másrészt hogy Páskándi Géza valós és időtálló történelmi szimbóluma lett immár a szatmárhegyi magyarságnak amit a méltó ünneplés tisztessége is bizonyít.
2003-ban a szoboravatáson mondott ünnepi beszédemben  a következőket mondtam-Szimbólum,jelkép nélkül nincs nemzeti öntudat,emberi méltóság vagy reménysugár a fennmaradásunkhoz,a szimbólum időtálló nemzedékeken átívelő,érzelmileg,erkölcsileg fenntartó,felemelő erő egy közösség életében.
És beteljesedett,számtalan anyanyelvét és magyarságát megőrizni kívánó,áldozatkész ember ünnepelt a tegnap szatmárhegyen.
A gyermek mondja meg az igazat-ezúttal meggyőző és mélyen megható erővel  a szavaló gyermeksereg mondta el versbe öntve Páskándi Géza örök igazságait. Érzésem szerint ez volt az ünnepség fénypontja,a magyar jövő tisztességének a záloga.
Bölcskei Gusztáv a magyar hon református püspöke mélyszántású emberi őszinteséggel,mindenki számára kristálytiszta szavakkal mondta el Páskándi Géza és vele mindannyiunk sorsának hol lankadó hol feléledő sajnos hol hivalkodó érzésvilágát.
A szélfútta ember ahogy jellemezte Páskándi Géza életútját
ami a mi mindennapi életünkre is valós jelenség, ritkán használatos akár ismeretlen a magyar nyelv közhasználatában,de végtelenül találó és igaz. Személy szerint élte és éli meg mindenki a szó a történelmi hátterét a nehezen elviselhető függőségek olykor gazságok kegyetlen kényszerét.
Ugyanígy Csűry István a mi erdélyi református püspökünk meggyőző erővel mondta el hitünk méltóságának,és erdélyi magyarságunk megőrzésének lételemeit.
Dávid Gyula az erdélyi magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb alakja,Páskándi Géza jó barátja és szenvedő társa a hatalmi kényszerekben Gézához szólt személyesen,megrendítő szavakban a közös kegyetlen sors elviselésének a jogán.
Az ökuménikus kórus a színművésznő szavalata a Páskándi Géza verseinek zenei feldolgozása Fejér Kálmán által a kiváló karmester Henz József csodálatos élményanyagot  nyújtott a résztvevőknek. Tisztelettel értékeljük munkájut és köszönjük.
                         Szép és nagy ünnepet ültünk ma Szatmárhegyen,és köszönjük mindenkinek aki bármily módon hozzájárult ehhez az örömélményünkhöz
Szatmárhegy-2013.Május-17
Bauer Béla.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése