Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 2., csütörtök

SZÁJKÖRÜLI BŐRGYULLADÁS/Periorális dermatitisz/

SZÁJKÖRÜLI BŐRGYULLADÁS/Periorális dermatitisz/


A "periorális dermatitisz" (dermatitis perioralis) névnek nincs magyar megfelelője. Ha lefordítjuk ("száj körüli bőrgyulladás"), inkább félreértésekre adunk okot: egyrészt nem minden száj körüli gyulladás perioralis dermatitis, másrészt a perioralis dermatitis nem mindig csak a száj körül jelentkezik. Leginkább nőket érint (90%-ban). Több szempontból is hasonlít a pattanásra és a rosaceára.

A perioralis dermatitis leggyakrabban a száj körüli területen jelentkezik, de előfordulhat az orr-száj redőben, és az alsó szemhéjon is.

A tünetek jellege

Az elváltozás általában papulákból áll, néha ekcémára emlékeztet. Általában nem viszket, inkább égő-feszülő érzést okoz.

A perioralis dermatitis okai

Vannak adatok, amelyek egyes tényezők szerepére utalnak, de hogy mi a döntő tényező, egyelőre nem ismert. Néhány statisztikai adat és tapasztalat, amelyek útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy hol lehet a megoldás:

"Belső" okok

Miután leginkább nőket érint, feltételezhető, hogy a női hormonoknak van bizonyos szerepük. Ezt támasztja alá az is, hogy egyesekben menstruáció előtt romlik. A hormonhatás végül is nem meglepő, hiszen a perioralid dermatitis még szövettanilag is nagyon hasonlít a pattanásra, ahol a hormonok szerepe nem kétséges.
Egyes adatok arra utalnak, hogy emésztési-felszívódási zavarok is szerepet játszhatnak a perioralis dermatitis kialakulásában, de a bizonyítékok erre vonatkozóan nem egyértelműek.
Felmerült a szájban lévő Candida gombák szerepe, de egészen biztos, hogy ez legfeljebb az esetek egy részében játszhat szerepet - ha egyáltalában van szerepe.

"Külső" okok
A legegyértelműbb összefüggés a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú krémek és a perioralis dermatitis között van. A betegek nagyobbik részében kideríthető, hogy korábban ilyen gyógyszertartalmú krémet használt. Az erre vonatkozó egyéni érzékenység igen nagy szórást mutat: Egészen kevéstől is kialakulhatnak a tünetek, másoknál huzamosabb használat sem okoz panaszt.
Régóta tudott dolog, hogy a sok kozmetikumot használó nőknél gyakoribb a periorális dermatitisz. Egy részletes vizsgálat szerint az alapozó + hidratáló + éjszakai krémet használó nők esetében a kockázat tizenháromszoros! Hogy pontosan melyik kozmetikai összetevők a "főbűnösök", egyelőre nem ismert.
A hormonális befolyás miatt nem meglepő, hogy felmerül egyes fogamzásgátlók szerepe is, de ez sem tekinthető egyértelműen igazoltnak.
Még évtizedekkel ezelőtt felmerült a fluor (pontosabban fluoridok) szerepe a tünetek kiváltásában, de ez sem tekinthető egyértelműen igazoltnak.
Felmerül egyes esetekben, hogy allergiás reakció indítja be a folyamatot.
a perioralis dermatitis kezelése

Biztos hatású, végleges eredményt adó kezelés nem létezik. A legfontosabb a feltételezhető kiváltó tényezők kiiktatása (még akkor is, ha ezek nem egyértelműen igazoltak). A fluorozott fogkrém kihagyása nem jelent gondot, bár a legtobb, üzletben kapható fogkrém tartalmaz fluoridot, de a patikákban általában kapható legalább egyféle fluormentes fogkrém.. A kozmetikumok minimálisra csökkentése nagyon kívánatos. A steroid krémeket amúgy is csak végső esetben lenne szabad arcra kenni, sajnos ennek ellenére ezrek használják hosszabb-rövidebb ideig. A steroid krémek kihagyása azért nehéz, mert törvényszerűen a tünetek fellángolásához vezet a kezelés abbahagyása (úgy is fogalmazhatnánk, hogy rövid távon nagyon kellemes a steroid krémek hatása a perioralis dermatitisre, hosszabb távon viszont végzetes).

IKONOGRÁFIA

1-2-3-4-5-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése