Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 3., péntek

BÚCSULEVÉL HELMECZY JÓZSEF BARÁTOMNAK.

BÚCSU LEVÉL HELMECZY JÓZSEF BARÁTOMNAK

Kedves barátom Döme-
Az együtt töltött  napjaink élményeit nem lehet elfelejteni. Jellem és erőt formáló évek voltak,magyarságtudatunk kőbevésett erkölcsi értékei.

AZ UTOLSÓ TABAK TAGOK EMLÉKEZÉSE JOGÁN IROM LE EZT A NÉHÁNY GONDOLATOT MINT BARÁTSÁGUNK ÖRÖKSÉGÉT.


                   Azoknak szeretném néhány gondolatomat leírni, akik a 1965-ös évektől kezdődően a Szatmárnémeti magyar értelmiség egy csoportját vagy rétegét alkották,gondolkodásban, szellemiségben,alkotókészségben,hasonló értékrendet képviseltek olyan időkben amelyekben az egysíkú,fanatizált értelmiségi modelltől eltérni eredendő bűn volt.
                   A fiatal férfinépség a csontos dobozából kibuggyanó értelmével nem tudott mit kezdeni a kor nagyon szigorú eszközeivel behatárolt térben. Nem tudott kitörni a kor szorító markából és hol, zsiványságokkal,hajnalig tartó vitákkal és az azt követő nótaestekkel,a korhoz kötődő –bocsánatos bűnökkel- töltötte az estéit, az árgus szemű kopók díszkísérete mellett. Ez a szellem és életmód meghatározóan  vonzott  bennünket és szellemisége emberi értékei tenyerükön hordoztak egész életünk folyamán. Szerettük és tiszteltük egymást és főként el tudtuk nézni egymás emberi gyarlóságait.
                  
                   Sok barátunkat elvesztettük,mások eltávoztak a z országból mert így hozta a sors. Egyesek közülünk az emberi teljesítmény értékrendszerének felső határait érintették,mások az erdélyi magyarság kiválóivá lettek- Mi a –végváriak-akik itt vagyunk és megmaradtunk-roskatag szóvivőknek, mindannyian együtt élünk itt szellemiségünkben,barátságunk emlékét őrizve és mindezt leírva a fiatalok okulására,hogy a szeretet a hit az igaz barátság nem veszhet el az –újra meg újra feltupírozott esze ment politikai,társadalmi habrangy elméletek között.
                   Ezek voltunk mi döntő többségünkben szatmári KÖLCSEI-sek.
-KATONA DANI-HELMECZY DÖME-GYÖNGYÖSI GÁBOR_TOMPA PUFI-KÁHÁN GÉZA-BOÉR FERENCZ-BAUER BÉLA-LAPKA TIBOR-
PANEK JÓZSEF-KÖLLŐ BÉLA-TÖRÖK ISTVÁN-és tudatosan hagytam utoljára PÁSKÁNDI GÉZÁT.meggyötört hitünk és sorsunk szavakba vésett mentorát.
                   Tehát az Erdélyi Magyar színjátszás kiválóságaitól kezdve,a KOSSUTH díjas drámaíróig és a többiek akik hittel és méltósággal szolgálták a maguk szintjén Szatmár társadalmát. A „Tabak „bár volt a találkozási helyünk a Pannónia átjáró mellett. Egyszóval mi voltunk szatmáron a Tabakosok-

A kegyetlen sors távozásoddal emlékeinket is megtépázta megismételten és visszavonhatatlanul de mi akik még maradtunk megtörten és fáradtan is leírjuk létünk értékeit. Te ez voltál köztünk Döme, itt szülővárosunkban, egy hallgatag tisztessége és eredendő értéke közösségünknek.

Adjon az Úr neked annyi békét amennyit földi léted alatt embertársaidnak sugároztál.

Béla



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése