Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 1., szerda

AZ AKTINOMIKÓZIS TÜNETEI ÉS KEZELÉSE

Aktinomikózis tünetei és kezelése

 

Mi az aktinomikózis?


Az aktinomikózis egy baktérium okozta fertőző betegség, amely leggyakrabban a szájüregben és az arcon okoz tüneteket. A hasi érintettséggel, a tüdő megbetegedésével vagy az egész szervezet változó lokalizációjú fertőzésével járó forma jóval szórványosabb.

 

Az aktinomikózis előfordulása


Viszonylag ritka betegségről van szó, elsősorban akkor jelenik meg, ha rosszak a higiéniás körülmények.

 

Az aktinomikózis okai


A betegséget kiváltó ok az Actinomyces baktérium, amit furcsa módon gombának neveznek. Ennek oka, hogy a festésen és a keneten úgy néz ki, mint egy sugárgomba. A kórokozó mindenütt jelen van, a szervezetbe akár cseppfertőzéssel, akár a szájflóra átadásával (például közös fogkefével), akár sérülések nyomán bekerülhet. A szervezetbe lyukas fogakon keresztül vagy az elhanyagolt mandulagyulladás után a mandulák heges árkaiban megülve is bejuthat.

 

Az aktinomikózis diagnózisaA baktérium a szokásos módszerekkel nem tenyészthető ki. Azaz ha a tályogba az orvosok beleszúrnak, gennyet vesznek belőle, majd azt táptalajba oltják, hagyományos módszerekkel nem tenyészthető ki belőle Actinomyces baktérium. Emiatt ha az orvosok a tünetek alapján erre a kórokozóra gondolnak, speciális festési eljárással kell kimutatniuk a kórokozót. Ez a betegség tipikusan olyan, amit nem a háziorvos diagnosztizál, hanem az a szakorvos, akihez a beteget továbbküldik: infektológus, bőrgyógyász, nőgyógyász, sebész vagy hematológus.

 

Az aktinomikózis tünetei, kórlefolyása


Nyilvánvaló szisztémás tünetei nincsenek a betegségnek, a szervezet egészét nem szokta megbetegíteni, jellemzően inkább csak helyi szimptómákat okoz. Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan általános tünetei, mint például láz, elesettség, hidegrázás és rossz közérzet. Többnyire szervspecifikus panaszokat vált ki, lévén a baktérium ott okoz károsodást, ahol éppen van.
A betegség tünetei gyakran jelentkeznek a szájnyálkahártyán, a nyirokcsomókban, a bélrendszerben, az orrmelléküregekben, de érintett lehet a méh is. Ez utóbbi összefüggésben van a méhen belül használt fogamzásgátló eszközök, spirálok alkalmazásával.
Aktinomikózis: a beteg torka kemény tapintásúvá válhat
Maga a tünet jellemzően olyan, mint egy tályog: kemény, kötőszövetesen dúsult beszűrődésként kell elképzelni, ami esetenként fájdalmas is. A beteg azt észleli magán, hogy teste egy jól körülírt régiója - például a nyaka vagy a torka - igen kemény tapintásúvá válik, fájni kezd. Elképzelhető, hogy bőre vagy nyálkahártyája sipolyozik, váladékozik, kifakad, és sárgás genny örül belőle. Ha a fertőzés szervet érint, akkor jel lehet annak károsodása is.Viszonylag sok idő telik el, mire a betegség diagnózisát fölállítják, mert egyrészt a tünetek nem egyértelműek, másrészt a baktérium a szokásos tenyésztési eljárásokkal nem mutatható ki. Nehezíti a felismerést az is, hogy a tünetek is csak nagyon lassan, hónapok alatt jelennek meg.

 

Az aktinomikózis kezelése


Ha a méh az érintett, először is el kell távolítani a spirált, majd antibiotikumos kezelésben kell részesíteni a beteget. A megoldás egyéb esetben is az antibiotikum, a kórokozó már a legegyszerűbb kristályos penicillinekre is érzékeny.

 

Az aktinomikózis megelőzése

A megfelelő szájhigiénia, a fogak rendben tartása segíthet megelőzni a betegséget.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése