Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 10., kedd

AZ ÉTELMÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE

ÉTELMÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE

Míg régebben csak a közétkeztetésben előforduló szalmonella fertőzésekről hallottunk, az utóbbi időben megnőtt a családi háztartásokban előforduló esetek száma. Különösen veszélyes időszak a nyári nagy meleg, utazások, nyaralások időszaka. Nézzük, mit tehetünk a megelőzés érdekében!

Ételünkbe a szalmonella baktériumok több úton is bejuthatnak. Elsősorban a kórokozót tartalmazó nyersanyagokból: a szalmonella baktérium a baromfihúsban, a tojás külső héján és a belsejében található meg. Bekerülhet az ételbe az előkészítés, főzés, mosogatás során használt, szalmonellával szennyeződött eszközökről, vagy az ételt készítő kezéről, ruhájáról. Az ételekben aztán a szalmonellák gyorsan elszaporodnak, ha a környezeti feltételek (pl. hőmérséklet) kedvezőek.

A szalmonella-fertőzés tipikus tünetei: a kórokozóval szennyezett élelmiszer fogyasztása után 6-48 órával fellépő
magas láz, hidegrázás, gyakori vizes hasmenés, hányinger, hányás, hasi görcsök, fej és végtagfájdalom.

A hatásos megelőzéshez, néhány alapvető fontosságú szabályt kell otthon betartani az élelmiszer tárolása, elkészítése során:

A legfontosabb, hogy élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be. A tojások közül a fertőtlenítetteket vásároljuk.

Az ételeket alaposan süssük, főzzük meg és mielőbb fogyasszuk el. A langyos ételek kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumok elszaporodásához.

A romlandó ételeket – például a süteményeket, majonézes készítményeket – hűtőszekrényben tároljuk, az újra fogyasztani kívánt főtt ételeket pedig tálalás előtt újra forraljuk fel.

Csecsemőknek minden ételt frissen készítsünk.

A fémdobozos konzerveket felnyitás után ne tároljuk a dobozukban.

A nyersanyagot – például a csirkehúst – és a készételt ne tároljuk egymás mellett. Fontos pl., hogy nyers csirke leve ne csöpögjön rá a korábban hűtőszekrénybe tett kész ételekre.

Külön vágódeszkát és kést használjunk a különféle nyersanyagokhoz, és mindent alaposan, folyóvízzel mossunk el. Ügyeljünk a konyha tisztántartására, az ételek megfelelő tárolására.

A konyhai előkészítő-munkák közben gyakran mossunk kezet.

A tojást minden esetben mossuk le közvetlen felhasználás előtt bő folyóvízzel.

A tojás belsejében lévő szalmonella-baktériumok ellen csak a magas hőmérsékleten történő sütés,
főzés
védhet meg. A tyúktojást a forrástól számítva 7-9 percig, a kacsa- és libatojást 20 percig kell főzni.
Feltörés után a tojást azonnal fel kell dolgozni.

A nyári meleg közeledtével már ne készítsünk friss tojásból majonézt, hidegtál- készítményeket. Egy napnál tovább még hűtőben se tároljunk nyáron majonézes salátákat.

A süteményeken lévő tojáshabot forró sütőben süssük világosbarnára.

Kirándulásra, strandra ne vigyünk könnyen romló alapanyagokból (tojás, felvágott, majonéz, főtt hús stb.) készülő szendvicseket, falatkákat, és csak megbízható helyen vásároljunk ételt magunknak.

Ha már megtörtént a baj, minden esetben azonnal forduljunk orvoshoz, és ne öngyógyítással próbálkozzunk! Különösen gyermekeknél fontos ez, mert náluk a hasmenés és a hányás könnyebben vezet kiszáradáshoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése