Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 10., kedd

KISMAMA.BLOG-VÉLETLEN MÉRGEZÉSEK

VÉLETLEN MÉRGEZÉSEK

A gyermekek vannak leginkább veszélyben

A gyermekek, természetükből adódóan, felfedezők. Életük tele van felfedezésre váró érzéssel. Ez a természetes kíváncsiság néha bajba sodorhatja őket. A véletlenszerű mérgezés az egyik legnagyobb veszély, főleg az 5 év alattiak számára.

Fontos megjegyezni, hogy a kisebbek az új tárgyakkal szájukba véve ismerkednek meg. Az etetés jelenti számukra a fő élményforrást, így természetes, hogy amint valami újjal találkoznak, megnézik, milyen lehet az íze. Ha ilyenkor rossz dolog kerül a szájba, komoly, vagy akár halálos kimenetelű mérgezés is kialakulhat.

Bár a legtöbb esetben a méreg nem halálos, a gyermekkórházak belgyógyászati vagy toxikológiai osztályain sok gyermeket kezelnek véletlen mérgezést követően.
A mérgezés bármikor és bárholígy otthon, rokonlátogatáskor, szünidőben, utazás közben, vagy vendégváráskor is előfordulhat.

Ugyan a gyermekkori mérgezések nagy része véletlenül történik, mégis megelőzhetőek. Természetesen nem tarthatjuk a szemünket a nap minden órájában gyermekünkön, de pontosan ezért fontos a védekezés azokban a pillanatokban, amikor nincs a szemünk előtt – akár egy másodpercre is.

Néhány veszélyes tárgy

Sok, a mindennapos használatban lévő háztartási tárgyról nem is gondolnánk, hogy veszélyesek.

A súlyos mérgezést okozó cikkek között szerepelnek gyógyszerek (beleértve a vény nélkül kaphatóakat, így a paracetamol tartalmú megfázás elleni készítményeket), több krém és kenőcs, vitaminok, tisztítószerek, kertészeti szerek, kozmetikumok, parfümök, alkoholok, autóval kapcsolatos vegyszerek és a cigarettacikkek is.

A védekezés legjobb formája, ha gondoskodunk arról, hogy a gyermek ne érhesse el a mérgező szereket. Mindenkinek saját felelőssége, hogy csökkentse az esélyét, hogy a gyermekek mérgezést kapjanak, akár saját, akár látogatókba érkezettekről van szó. A megelőzés mindössze néhány percet vesz igénybe, és a legtöbb esetben semmibe sem kerül.


Mit tehetünk mi?

  • Ellenőrizzünk le minden szobát mérgek után kutatva. Még a hálót és a nappalit is fésüljük át.
  • Vásárlás és használat után azonnal pakoljunk el minden mérgező anyagot.
  • Ha a telefon csöng, miközben mérgező természetű anyaggal dolgozunk, vigyük azt magunkkal a telefonhoz. Ha a közelünkben van ilyen anyag, sose fordítsunk hátat a gyermekünknek.
  • Tartsuk a mérgező anyagokat elérhetetlen, nem látható és elzárható helyen. Szereljünk fel gyermekbiztos zárat azokra a helyekre, ahol gyógyszereket, piperecikkeket, háztartási tisztítószereket és kertészeti vegyszereket tartunk.
  • Kérjünk gyermekbiztos zárral ellátott orvosságot és háztartási vegyszereket az eladóktól.
  • A mérgező anyagokat tartsuk eredeti tárolójukban és távol az élelmiszerektől.
  • Mindig olvassuk el a csomagoláson található címkéket.
  • Tegyünk különbséget gyógyszerek és más anyagok között. Ne nevezzük azokat szörpnek, nyalókának, cukorkának – ezzel is bátorítva a gyermeket, hogy bevegye azokat.
  • Saját gyógyszereinket se tartsuk látható helyen.
  • Kézitáskánkat is tároljuk gyermekeink számára elérhetetlen helyen és sose legyen benne egy napi dózisnál nagyobb adag gyógyszereinkből.
  • Váljunk meg a régi, lejárt gyógyszerektől és mérgező anyagoktól.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése