Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 19., csütörtök

AZ ULTRAHANG.

AZ ULTRAHANG

Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára.Sajnos a megfelelő tájékoetatás hiányában számosan visszaélnek ennek a vizsgálatnak a javallataival.Ez nem egy mindent tudó vizsgálati módszer,és a beteg azt gondolja hogyha az U-V vizsgálat nem mutat ki semmiféle elváltozást akkor –makkegészségesek vagyunk-Ettől még lehet más veszélyes szervi betegségünk ami más komoly következményekkel járhat.

Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

Szervezetünk különbözo szövetei jól vezetik az ultrahangot, azonban az egyes szervek vezetoképessége különbözo. Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor egy része visszaverodik, másik része továbbhalad. A vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elo, valamint képes a szövetek felületérol visszavert hullámok felvételére is. A jobb képminoség érdekében az emberi test és a vizsgálófej közé zselés anyagot kell juttatni.

A fej egy számítógéphez van kötve, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, nem kell napokat, heteket várni az eredményre. A különféle szervekhez - has, méh, herék - eltéro vizsgálófejek használatosak, melyek felbontó- és áthatolóképessége a célnak megfeleloen különbözo.

Hol használható az ultrahang?

Az ultrahangot általában a hasi-, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használják, jól megítélheto segítségével a vese, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a nagyobb erek, az epehólyag, és az esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomók. A vizsgálat során kimutathatók daganatok, ciszták, fejlodési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás.

Lehetoség van arra is, hogy bizonyos testüregekbe az erre a célra kialakított, speciális vizsgálófejet vezessen be az orvos. Az urológusok például gyakran használják a végbélbe vezetve a prosztata vizsgálatára (transzrektális ultrahang), prosztatarák diagnosztizálására, a daganat nagyságának megítélésére. Szintén urológusok végzik a húgyhólyag belso felületének ultrahangos vizsgálatát (intravezikális ultrahang).

Az ultrahang a nogyógyászatban

A nogyógyászok munkája is elképzelhetetlen lenne ultrahang nélkül, hiszen a terhesség folyamán így követik nyomon a magzat érettségét, méhen belüli elhelyezkedését, méreteinek változását, valamint így állapítják meg a nemét, és hogy nincs-e valamilyen fejlodési rendellenessége. A terhesség fennállásának bizonyítására leghamarabb a terhesség 16-17. napján van lehetoség a hüvelybe bevezetett vizsgálófej segítségével (transzvaginális ultrahang).

Az ultrahang egyéb felhasználása

Az ultrahang-vizsgálat nem csak diagnózis felállítására, vagy feltételezésére alkalmas, hanem ultrahangvezérlés segítségével különféle beavatkozásokat is el lehet végezni. Így egy gyanús szövetből mintát - biopsziát - lehet venni, cisztákat, vagy a hasüregben lévo folyadékot lehet leszívni.

Color-doppler. Néhány éve elterjedt egy speciális ultrahangtechnika, a color-doppler, mely segítségével nemcsak a szervek anatómiája, hanem a vérellátása is vizsgálható. Megállapítható, hogy egy adott területen jó irányú-e a keringés, milyen az erek átméroje, van-e szukület, elzáródás. Ezt a módszert kiterjedten alkalmazzák trombózisok diagnosztizálására, a nyaki erek szukületének kimutatására is.

Echocardiographia. A szív vizsgálatában is nélkülözhetetlen az ultrahang - echocardiographia -, melyet a mellkason, bizonyos esetekben a nyelocsövön keresztül végeznek. A szívultrahang az EKG és a laborvizsgálatok mellett jelenleg a legfontosabb kardiológiai vizsgálómódszer. A vizsgáló az ultrahang segítségével vizsgálni tudja a szív és a környezetében lévo nagy erek - aorta, vénák - anatómiáját, a billentyuk muködését, a szívüregek tágasságát,

Gyomor- és béltükrözés.

Az endoszkópos vizsgálatok nagyon nagy segítséget jelentenek az orvosok számára a gyomor-bél rendszer betegségeinek felismerésében. Az endoszkópia során vékony vizsgálófejet vezetnek be a nyelocsövön keresztül a gyomorba (gastroscopia), vagy még lejjebb a vékonybélbe. A colonoscopia a vastagbél, a rectoscopia a végbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. A gyomortükrözés elott 8-12 órával nem szabad enni, a vastagbéltükrözés elott pedig hashajtást, valamint ha szükséges, beöntést végeznek. A vizsgált testüreget feltöltik levegovel, amely kissé kellemetlen lehet. Az így felfedezett daganatokból minta is veheto, a kisebb polipokat el lehet távolítani, ha pedig valahol vérzés van, azt meg lehet szüntetni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése