Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 19., csütörtök

A SZOPTATÓ AYA ÉS A GYÓGYSZEREK

. A szoptató anya és a gyógyszerek

Nagyon fontos, hogy bármilyen - akár recept nélkül kapható - gyógyszer szedésének elkezdése előtt konzultálj orvosoddal. Rendszerint az anyatejbe átjutó gyógyszermennyiség annyira minimális, hogy egyáltalán nincs hatással a gyermekre.

Mindazonáltal nagyon fontos, hogy szükségtelenül, saját érdekében is, semmilyen gyógyszert ne szedjen a szoptató anya.

Ha orvos ír föl számodra gyógyszert, mindenképpen tudasd vele, hogy szoptatsz, s hogy ennek folytatása mennyire fontos számodra! Három dolgot kell fontolóra venni, amikor a szoptató anyának gyógyszerre van szüksége: Ártalmas-e a gyógyszer a baba számára? Az elválasztás ártalmas lesz-e az anya vagy gyermek számára? Mik az alternatívák?

Mielőtt gyógyszert írna fel egy szoptató anyának, a legtöbb orvos - elővigyázatosságból - ragaszkodik az elválasztáshoz. A valóság azonban az, hogy kevés gyógyszer bizonyult a babára nézve ártalmasnak. A hirtelen elválasztás traumát jelent az anyának és a babának egyaránt. Az anya mellei fájdalmasan megduzzadhatnak, ami magában hordozza egy mellgyulladás kockázatát. Mindez csak tetézi a problémát, amire eredetileg a gyógyszert javasolták. Az anya-gyermek kapcsolat is kárt szenved. A baba igényelnek kielégítése nehéz, vagy szinte lehetetlenné válik, sokszor teljesen vigasztalhatatlan lesz a kicsi. Egyéb okokból is kerülendő még az időleges elválasztás is.

Azok a babák, akiknek családjában örökletesen előfordul az allergia, asztmásokká vagy ekcémásokká válhatnak a tehéntej, illetve a tápszer hatására. Ráadásul a baba nem élvezheti tovább azoknak az anyatejben lévő immunológiai faktoroknak az előnyeit, amelyek védelmet nyújtanak számos olyan betegséggel szemben, amelyekre a kisgyermekek különösen fogékonyak. Olyan ellenanyagok ezek, amelyek sok esetben meggátolhatják, hogy a gyermek az anya betegségét elkapja.

Az orvosok többségének az a tapasztalata, hogy ha egy bizonyos gyógyszer kockázatot jelenthet a baba számára, általában helyettesíthető olyan szerrel, amely kevesebb vagy semmi kockázatot nem hordoz. Ha egy gyógyszer szoptatott babára gyakorolt hatása kevéssé ismert, általában helyettesíthető olyannal, amelyről már több információ áll rendelkezésre. Lehetséges továbbá a kezelés módosítása illetve elhalasztása, míg a baba idősebb nem lesz.

Egyre több kutatás folyik a gyógyszerekről, illetve azoknak a szoptatásra gyakorolt hatásáról. Ha bármilyen kérdés merül fel egy gyógyszer biztonságosságáról a szoptatott babára nézve, célszerű olyan személy tanácsát kikérni, aki ismeri a gyógyszert, és ugyanakkor a szoptatást is támogatja. A Függelékben számos kézikönyvet felsorolunk, amelyekben a gyógyszerek szoptatásra gyakorolt hatásáról található információ. A LLL vezető is nyújthat segítséget vagy pontos információforráshoz irányít.

Ha az orvos ragaszkodik egy bizonyos gyógyszerhez és a baba elválasztását javasolja, célszerű a gyermek orvosához fordulni. Egy gyermekorvos sokkal inkább tisztában lehet a gyógyszereknek a szoptatott babára gyakorolt hatásaival.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése