Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 31., vasárnap

HOGYAN LEHET RÁVENNI A GYEREKET HOGY RENDESEN EGYEN ??


Hogyan lehet rávenni a gyereket, hogy rendesen egyen?

PFUJJ-EZ A ROHADT KÖMÉNYMAGLEVES

Minden szülő rémálma, hogy gyerekük néhány ételen kívül nem hajlandó mást enni, kiüti a szülő kezéből a felkínált ételt vagy összezárja száját és elfordítja fejét.
Ezek a gyerekek gyakran túlsúlyosak lesznek, mivel szüleik attól félnek, hogy kiéheztetik őket, így megadják nekik azokat az ételeket, amiket szeretnek - többnyire a gyorséttermek kínálatából
.
Ezeknél a családoknál az étel dominál, a szülők pedig nem látják a kiutat - pedig van megoldás.

Ne csináljunk belőle nagy ügyet

Először is tegyük szórakoztatóvá az étkezéseket.
-A legtöbb szülő fél attól, hogy csemetéje piszkos lesz, ha önállóan eszik, ráadásul hatalmas rumli lesz körülötte. Pedig élvezetessé teszi a gyerek számára az étkezést, ha az anyuka vagy az apuka nyújtotta kanál helyett a saját ujjaival maszatolhatja össze magát.
Ne kényszerítsük, hogy egye meg a felkínált falatot, mert akkor biztos, hogy elfordul és összezárja a száját.
-Tegyünk elé egy kis adag egészséges ételt, majd 15 perc múlva akkor is vegyük el előle a tálat, ha hozzá sem nyúlt.
- Ne csináljunk túl nagy ügyet belőle, és ne adjunk neki nassolni valót a következő étkezés előtt, még akkor sem, ha hisztizik.
Sok gyerek, aki keveset eszik tejjel pótolja a kieső kalóriát
. Csökkentsük le a napi tejadagot, és adjunk neki inkább vizet vagy felhígított gyümölcslevet. Jutalmazzuk meg, ha kipróbál valami újat, de ne büntessük, ha nem hajlandó más ételt enni.
MIT EGYEN A GYEREK?

A fejlődésben levő gyerek egészséges étrendjéből a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok sem hiányozhatnak.
Valamennyi tápanyagra szükségük van, azonban korántsem mindegy, melyikből mennyit fogyasztanak, hiszen például a túlzott szénhidrátbevitelt, azon belül is főként az egyszerű szénhidrátbevitelt (cukrok, édességek, fehér liszt) a szervezet nem tudja hasznosítani és zsír formájában raktározza el.
Melyek azok az egészséges ételféleségek, amelyek elfogyasztásával elég energiához és egyéb hasznos tápanyagokhoz jut a szervezet? Ezek például a rostokban gazdag összetett szénhidrátok, így a teljes őrlésű gabonából készült kenyerek, péksütemények, a gabonapelyhek, a barna rizs, a durum tészta, valamint a nyers zöldségek, gyümölcsök és főzelékfélék.


A szénhidrátok nélkülözhetetlennek az emberi szervezet számára, hiszen elégetésükkel elsősorban energiát nyerünk, raktározott formájuk gyorsan mozgósítható tartalékká alakul, de emellett részt vesznek szervezetünk felépítésében is.
A szénhidrátok fogyasztásának következménye, hogy gyorsan tudunk energiát nyerni. Az állóképességi sportokat űző gyermek - úszó, futó, kerékpáros például - fogyasszon több szénhidrátot, mint nem sportoló társa.

Megkülönböztetünk
-egyszerű szénhidrátokat (pl. szőlőcukor, gyümölcscukor), kettős cukrokat (répacukor, tejcukor, malátacukor)
-és összetett szénhidrátokat (keményítő, glikogén, cellulóz, pektin és az inulin). Az agy fő energiaforrása a szőlőcukor. A megfelelő agyműködéshez folyamatos cukorellátás (glükóz) szükséges.

Az összetett szénhidrátok kötő- és támasztószövetek alapanyagai, valamint a nyálkahártyák váladékának alkotójaként a fertőzések elleni védekezésben is részt vesznek.

A szénhidrátok azon mennyisége, amely nem alakul át energiává, részben glikogénként, részben zsírok formájában raktározódik. A májban és az izmokban található glikogén raktárak intenzív és hosszú távú (60-90 perces) testmozgás hatására kiürülnek: ezért fáradunk el. Ezt érdemes minél hamarabb, akár már a testedzés, sportolás befejeztével - kevés csokoládéval, szőlőcukorral, speciális sportitallal, banánnal, a testedzés végén pedig keksszel, almával, dinnyével, cukros vagy mézes teával, teljes őrlésű lisztből készült szendviccsel vagy pékárúval - a terhelés mértékének megfelelően pótolni.

A szénhidrátok adják az egyik legfontosabb energiaforrásunkat. Az életműködéshez, a napi tevékenységhez szükséges energiaigény fedezésére, a fizikai és szellemi teljesítőképesség biztosításra szolgáló tápanyagok. A napi energiaszükséglet 45-55%-át javasolt szénhidráttal fedezni, a különböző szénhidrátok arányára azonban figyelmet kell fordítani.

Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete:
Tudnunk kell, hogy a túlzott fehérjebevitel intenzív fizikai tevékenység nélkül nem épül be az izomzatba, a fölösleges fehérje nem tud elraktározódni, ezért a szervezet lebontja. A bontási folyamat során felszaporodnak olyan anyagok, melyek a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből, komoly megterhelést, munkát adva ezáltal a veséknek. E mellett a túlzott fehérjebevitel elhízáshoz is vezethet!

Megfelelő mennyiségű fehérjére azonban szüksége van a szervezetnek, hiszen a fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, hormonok, immunanyagok alkotórészei, több vegyület képződéséhez is szükségesek. Fontos szerepük van a víz megkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, és végszükség esetén bekapcsolódhatnak a szervezet energia ellátásába is.

A napi fehérjeszükséglet
Az emberi szervezet napi fehérjeszükséglete függ a testtömegtől, a testösszetételtől, az életkortól, a nemtől és az egészségi állapottól. Vegyes táplálkozás esetén a fehérjebevitel gyermekeknél: 0,86-0,9 g/nap/testtömeg, a felnőtteknél,: 0,8 g/nap/testtömeg. Fehérjéből a napi energiaszükséglet kb. 15 %-át kell biztosítani.

Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete az életkor előrehaladtával csökken: a szakemberek 1-6 éves korban 1,2 g/ttkg/nap, azt követően pedig 1g/ttkg/nap körüli értéket határoznak meg.


Teljes értékű fehérjék az állati eredetű fehérjék: a hús, a tojás, a hal, a tej és tejtermékek. Magas fehérjetartalmú, de nem teljesértékű fehérjét tartalmaz a gabona, a hüvelyesek (pl.szója), és az olajos magvak. A teljes fehérjeszükséglet 50%-át állati, 50%-át pedig növényi eredetű élelmiszerekkel javasolt fedezni.MIT ADJUNK A GYEREKNEK REGGELIRE?

Sok gabonapehelyben több a cukor, mint a fánkban. A nemzetközileg ismert pelyhek közül van olyan, amely kalóriatartalmának 60 százalékát a hozzáadott cukor adja - vagyis egészségesebb lenne inkább egy jó krémes süteményt adni a gyereknek reggelire. Van azonban megoldás!
Mit tegyen a szülő, ha egészséges reggelivel akarja útnak indítani a gyermekét?

1. Legyen benne elegendő fehérje!
Egyre több vizsgálat bizonyítja be, hogy a tápláló reggelinek köszönhetően jobb lesz a napközbeni szellemi teljesítmény és megakadályozható az elhízás is
. Ehhez azonban szükség van elegendő fehérje bevitelére, hiszen ez biztosítja a szükséges energiát. Nagyszerű fehérjeforrás a mogyoróvaj és a teljes kiőrlési lisztből készült muffin.

2. Legyen benne elegendő rost!
Az egészséges reggeliből nem maradhat ki a rost!
A gyerekeknek naponta legalább az éveik számával azonos, plusz öt gramm rostra van szükségük naponta (vagyis egy ötévesnek tíz grammra), és a gabonapehely ennek nagyszerű forrása.

3. A cukor segíti a rost megemésztését
Jó néhány gabonapehelyben van hozzáadott cukor, és nem biztos, hogy ez egészségtelen. Táplálkozási szakértők szerint ugyanis a hat gramm rost segít feldolgozni a szervezetnek 12 gramm cukrot.

4. Vegyen teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket!
A teljes kiőrlésű gabonából készült pelyhek nem csupán azért egészségesek, mert több rostot tartalmaznak, hanem azért is, mert több bennük a természetes vitamin és ásványi anyag
. A natúr zabkása jobb, mint a feldolgozott, amely szinte mindig tartalmaz hozzáadott cukrot is. Jó megoldás, ha a zabdarát mézzel vagy szárított meggyel ízesítjük - ez egészséges és finom is, és mivel édes, a gyerek is szívesen megeszi.

5. Ne ragaszkodjon a megszokotthoz!
A maradék pizza vagy spagetti is nagyszerű reggeli
. Ha adunk mellé a gyereknek egy darab gyümölcsöt és egy pohár tejet, tökéletesen indul számára a nap.

6. Ne felejtkezzen el a sóról!
A rizspuffancsot nem javasolják a táplálkozási szakértők a gyereknek reggelire - és nem azért, mert sok cukor lenne benne, hanem azért, mert a szükségesnél több sót tartalmaz
: 135 milligrammot, miközben alig van benne rost. (Puffasztott fehér rizsből készül.) A kimondottan gyermekek számára ajánlott jó néhány más gabonapehely is tartalmazhat akár adagonként 270 milligramm sót is.

7. Ízesítőnek használja a cukrozott gabonapelyheket!
Ha a cukrozott gabonapelyhet búzatörekre szórjuk - amiben nincs cukor, viszont tartalmaz 5 gramm rostot - akkor máris kevésbé egészségtelen a reggeli.

8. Figyeljen a trükkökre is - a pelyhek mesterséges cukorpótlót is tartalmazhatnak!
Egyes termékeknél a gyártók a cukrot mesterséges pótszerekkel helyettesítik
. Ezt azonban csak az tudja, aki alaposan elolvassa, mi van a dobozra írva. Ám a túl édes élelmiszer - még akkor is, ha nem cukrot, hanem mesterséges ízesítőket tartalmaz - fogyasztása rossz ötlet; az ember ugyanis könnyen hozzászokik az édeshez, és kevésbé lesz hajlandó sokoldalú, egészséges étrendet követni.

9. Egyetlen nap se hagyjuk ki a reggelit!
A rendszeres reggelizés az egészséges életmód szerves része - különösen a gyerekeknél. Ezt egyre több tanulmány bizonyította be. A gabonapehely azért jó választás, mert ha elég sok benne a rost, akkor a napi szükséglet felét is fedezi. Ráadásul, ha tejjel esszük, akkor hozzájutunk a szükséges fehérjéhez, kalciumhoz és D-vitaminhoz is.


ÉTVÁGYGERJESZTŐ TRÜKKÖK

A tányérra kerülő étel valamilyen formát ábrázoljon: a hús, krumpli, tészta gyakran a felhőkhöz hasonlóan felismerhetően "ábrázol" valamit. Keressük ezeket a formákat, és mutassuk meg a gyereknek: "Nézd, ez husi olyan, mint egy elefánt! Kéred az ormányát?" Magunk is létrehozhatunk ábrákat az ételből, jól bevált a mosolygó arc forma, ha másképp nem megy, egy kis majonézzel rajzoljunk mosolygó arcot a tányér szélére, a gyerek örömmel fog az asztalhoz ülni.

Testvérek esetében kipróbálhatjuk az egymás etetését is. Jó mókának ígérkezik egymás szájába tenni a falatokat, észrevétlenül fogy el az étel. Persze mindig maradjunk mellettük, hogy elejét vehessük a félrenyelésnek, bohóckodásnak, ami könnyen előfordulhat.
Társaságban egyébként is jobban esik az étel, ezt mindannyian tapasztaljuk, a gyerekeket is ültessük a családi asztalhoz, és igyekezzünk együtt étkezni.
A kedvenc mesehőshöz kötött ételek is felkeltik az érdeklődést.
A kevesebb több trükkje: néha a legcélravezetőbb egyetlen szó nélkül a gyerek mellé, elé rakni egy tányér ételt. Ilyenkor a látvány, illat hívja helyettünk is.
Evés extrém helyzetekben: egész napos sztrájkot meg lehet törni például este a kádban adogatott vajas kenyér falatkákkal. Persze nem célunk rászoktatni a gyereket, hogy ne az asztalnál egyen, de egy-egy rossz nap után a saját megnyugtatásunkra kipróbálhatjuk.

Amennyiben rossz étvágyú gyermekünk rendelkezik igazi kedvenc ételekkel, ne sajnáljuk, ha akár több napon keresztül azt eszi, (pl. palacsinta, derelye, tésztafélék, vagy akár hús) illetve lehetőleg gyakran tegyünk elé olyasmit, amiről tudjuk, hogy szereti. A célunk nem az, hogy mindent elfogadjon, hanem, hogy szívesen üljön asztalhoz, ízlésének bővítését, gasztronómiai élményekkel gazdagodását később is elősegíthetjük.
Vegyük figyelembe azt is, hogy egy kisgyerek ízlése változhat. Ha valamit régebben elutasított, pl. banán, idővel újra próbáljuk megkínálni vele, hátha ezúttal megérinti az íz, aroma.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése