Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 1., péntek

GYERMEKEINK ÉS A VITAMINOK AZ ORVOS SZEMÉVEL


Gyermekeink és a vitaminok az orvos szemével

Napjainkban egyre több vitaminkészítmény kerül forgalomba. Ezek elsősorban multivitaminok, olyan kombinált készítmények, amelyek ásványi anyagokat is tartalmaznak. Érdemes tehát ismereteinket gyarapítani ezekről a készítményekről.
Mik is azok a vitaminok és miért van szüksége gyermekeinknek ezekre a fontos anyagokra?
A vitamin szó olyan szerves anyagot jelent, mely a szervezet növekedése, vagy fenntartása érdekében kis mennyiségben fejti ki hatását.
- A vitaminok az enzimek alkotóelemeként bekapcsolódnak az anyagcsere folyamatokba, számtalan biokémiai reakcióban vesznek részt.
- A vitaminok elsősorban a táplálékkal jutnak be a szervezetbe, ezért nagyon fontos az egészséges táplálkozás.
-Az első és legfontosabb vitaminforrás tehát az étel.
- Bizonyos vitaminokat a normális emberi bélflóra állít elő, elsősorban a vastagbélben.
- Ilyenek a B vitamincsoport és a K vitamin.
- A harmadik vitaminforrás a napsugárzás, melynek hatására a bőrben lévő provitaminból D vitamin képződik. Megfelelő táplálás esetén csecsemőknél és gyermekeknél vitaminhiány nem jön létre, a gondosan összeválogatott táplálék egyben a vitaminszükségletet is fedezi.
-Egyetlen kivétel a D vitamin, ezért minden csecsemő és kisgyermek rendszeres D vitamin pótlásra szorul.
Teljes vitaminhiányról napjainkban már nem beszélhetünk. Relatív vitaminhiányról akkor beszélünk, ha a normális bevitel mellet fokozott a vitaminszükséglet. Ilyen időszakok és állapotok a koraszülöttség, újszülöttkor és tágabb értelemben véve a csecsemőkor, valamint a serdülőkor, amikor a szervezet fejlődése ismét nagyon intenzívvé válik. Ilyen időszak még gyermekeink életében a szellemi és fizikai megterhelések, a lázas, fertőző és krónikus betegségek.

 

A vitaminhiány okai lehetnek

Külső okok, amikor elégtelen a vitaminbevitel a nem megfelelő összetételű táplálás miatt, vagy olyan betegség esetén, amikor a szájon át táplálás nem lehetséges. Vitaminhiányt belső tényezők is okozhatnak, például bélfertőzések, amelyek megváltoztatják a normális baktériumflóra egyensúlyát.
Az olvasó úgy gondolhatja, az a jó, ha minél több vitaminkészítményt fogyasztunk, ezzel azonban bizonyos készítmények esetén jobb vigyázni, mert egyes vitaminok túladagolása toxikus tüneteket is okozhat.

A vitaminok két nagy csoportja

A vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok.
- A vízben oldódó vitaminokból a szervezet a tényleges szükséglethez képest is igen nagy bevitelt elbír minden károsodás nélkül, mivel a felesleges mennyiség a szervezetből kiürül.
- A zsírban oldódó vitaminok azonban a szervezetből nem ürülnek ki, és ebben az esetben a vitamin túladagolás súlyos tünetei fordulhatnak elő.

B vitamin csoport

A vízben oldódó vitaminok egyik nagy csoportja a B vitamin csoport.
- A B1 vitamin pótlásáról minden lázas állapotban, krónikus betegség esetén gondoskodni kell. A B1 vitamin szükségletet fokozza a túlzott cukorfogyasztás, hiánya pedig a beri-beri betegséget okozza, amely súlyos idegrendszeri tünetekkel jár. B1 vitamint tartalmaznak a gabonafélék magvai, a húsok és a hüvelyesek.
- B2 vitamin hiánya homályos látást, a szemekben viszkető érzést és gyatra növekedést okozhat. Sok B2 vitamin található a tejben, sajtban, tojásban és a halban.
- A B6 vitamin hiánya vérszegénységet, görcsöket és ingerlékenységet okozhat. A legfőbb B6 vitamin források a máj, a hús, a földimogyoró és a szója.
A B12 vitamin hiánytünete a vérszegénység, a felszívódás zavara. B12 vitamin állati eredetű ételekben található.

C vitamin

A C vitamin a legismertebb vitaminunk.
-Az egészséges csecsemő nem szorul külön C-vitamin bevitelre gyógyszer formájában, de a táplálék tartalmazzon kellő mennyiségű C vitamint!
-Ezt a célt szolgálja gyümölcslé és főzelék adása. Fokozott a C-vitamin szükséglet betegségekben, lázas állapotokban. A C-vitamin hiány enyhe tünete az étvágytalanság, súlyosabb tünet az íny gyulladása, vérzések, a fogak kihullása.

Folsav

Hiánya vérszegénységet okoz. A folsavhiány általában felszívódási zavarokban alakul ki. Sok folsavat tartalmaz a máj, a főzelékek, a gabona és a sajt.

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK

A vitamin

Az A vitamin provitaminjának, a karotinnak a bevitele színes főzelékek révén lehetséges, melynek segítségével bőséges A vitamin ellátásban részesül a szervezet.
A vitaminban gazdag a sóska, a spenót, a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a paradicsom, de megtalálható a májban, a halban és a tojásban is.
- A vitamin hiánya farkasvakságot, a fogzománc képzés zavarát, a bőr és nyálkahártya károsodását okozhatja.
-Mivel a zsírban oldódó vitaminok túladagolás veszélye, ezt az A vitamin bevitelénél figyelembe kell venni. A túlzott bevitel a bőr sárgaságát okozza, lelassult növekedést, agynyomás fokozódást idéz elő.

D vitamin

Szabályozza a kalcium beépülését a csontokba.
-Hiánya az angolkór nevű betegséget okozza. A mi éghajlatunkon az ibolyán túli sugárzás hatására a szervezetben képződő D vitamin és a táplálékkal bevitt mennyiség együttesen sem fedezi a D vitamin szükségletet, ezért van szükség a D vitamin folyamatos adására.
-Hiánytünetek az étvágytalanság, a súlygyarapodás leállása és a tarkótáji izzadás.
-Ezen kívül csonttünetek, tátongó kutacs, négyszögletes koponya, a fogzás elhúzódása, mellkas deformációk is előfordulhatnak.
-Hiánytünet még az izmok tónusának csökkenése, a hasizomzat kitágulása.
-A D vitamin túladagolása bágyadtságot, hányást, hasmenést, székrekedést, sőt lázat is okozhat. A csontok mésztartalma fokozottá válhat, de mészlerakódás figyelhető meg a vesében és a szívizomzatban is.
-Táplálékaink közül a különféle zsiradékok, vaj, tojássárgája és főleg a hal zsíradéka a csukamájolaj tartalmaz D vitamint.

K vitamin

A véralvadáshoz nélkülözhetetlen. Hiánya főleg újszülöttkorban jelentkezik a vérzékenység tüneteivel, túladagolásakor a sárgaság fokozódhat. K vitamint a zöldségek tartalmaznak, de a bélben élő baktériumok is állítanak elő K vitamint.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Ezek szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára.
-Az ásványi anyagok egyik csoportja a makroelemek, ezekből naponta grammnyi mennyiséget kell a szervezetbe juttatni. Ilyenek a nátrium, kálium, kalcium, magnézium, klór és foszfor.
A másik csoport a mikroelemek, vagy nyomelemek, amelyekből csak néhány milligrammnyi a napi szükséglet. Ezek a következők: vas, cink, réz, jód, mangán, kobalt, fluor.
Ezek közül ejtsünk néhány szót talán a legfontosabbról, a vasról, amely a szervezet oxigénszállítója.
-Szerepe van a vörösvértestek képzésében, az enzimek fontos alkotórésze.
- Hiánya vérszegénységet, lelassult növekedést, a tanulási készség csökkenését, szédülést, fejfájást, hajhullást, körömproblémákat okoz.
- Túladagolása a bőr elszíneződéséhez vezethet.
- Összefoglalásul elmondható, hogy gyermekeinknél mindenképpen az egészséges táplálkozásra (ételek összetétele és elkészítési módja) kell törekedni, hiszen táplálékainkban minden vitamin és ásványi anyag benne van.
- Természetesen abban az esetben, ha gyermekünk egyoldalúan táplálkozik, nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt, húst, akkor szükség van a különböző-gondosan kiválasztott- vitaminkészítmények alkalmazására.
-Külső vitamin bevitelre van szükség betegségek esetén, a testi fejlődés meggyorsulásakor, valamint fokozott szellemi tevékenység esetén is.
A gyermekorvos tanácsa azonban az, hogy ilyen esetekben gondosan válasszuk ki az alkalmazni kívánt vitaminkészítményt, tanulmányozzuk annak összetételét, esetleg kérjük ki gyermekorvosunk illetve gyógyszerészünk véleményét, és mindenképp óvakodjunk a zsírban oldódó vitaminok (A, D) túlzott bevitelétől!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése