Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 13., szerda

AZ A RÉMES DACKORSZAK


Az a rémes dackorszak…

 

 

 

A dac szó szinionimái: önfejűség, makacsság, nyakasság, csökönyösség, akaratosság, ellenkezés, ellenszegülés, kihívás, konokság, makrancosság. Szinte valamennyi szinonima negatív tartalmat sugall. Való igaz, a dac nem a kedvelt, szimpatikus cselekvések közé tartozik. A gyermeki dac azonban érdekes természetű. Nem mindig sikerül jól behatárolni, milyen gyermeki viselkedésre használjuk a dac kifeje¬zést. Lényeges, hogy meglássuk a különbségeket az életkori helyzetekből fakadó dac és a manipulatív, hisztis magatartás között.

Néha, a pillanat hevében a kettőt nehéz megkülönböztetni egymástól, pedig ez az első tisztázandó dolog a dac, a hiszti kezelését illetően.
- Bevezetőként kövessük egy csöppség életútját nagy lépésekben, a születésétől az óvodába kerülésig:
  • Teljes kiszolgáltatottság kb. féléves korig, mikor a mászás lassan teret nyit a világ megismeréséhez.
  • Nagyfokú szülőre utaltság 1 éves korig – a járással egyre nagyobb tér meghódítására nyílik lehetőség. Ez idáig nem nagyon találkozunk tipikusan dacoló gyermekkel.
  • Szülőre utaltság, kifejezőképesség hiánya kb. két, két és fél éves korig.
  • Önállóság, egyre szabadabb mozgás, kommunikáció által egyre tágabb lehetőségek.

A féléves gyermek kezdi felfedezni, hogy ő önál­ló individum.
- Az egyéves szinte megrészegedik a járás örömétől, egész nap gyakorolja, szinte meg sem áll, akkora öröm számára a mozgás. Mi mozgatja tehát a gyermek fejlődését? „ÉN” vagyok, EGYEDI vagyok, és mindent EGYEDÜL akarok csinálni.
- Ahogy a járás biztonságossá válik, egyre több lehetőség nyílik meg előtte, amit ki is próbál. Látja, ahogy az anya szétszakít­ja a pufi zacskóját, és ő is akarja.
- Önben milyen érzés tombol, ha valami nem megy, nem sikerül? Düh, harag. Benne is ez zajlik. Akarom, de nem tudom!
- Anya felrántja a lábamra a cipőt egy mozdulattal, én lehúzom, de visszahúzni nem tudom.
- Akarom, de nem megy. Pedig ÉN! ÉN! ÉN AKAROM, mégpedig EGYEDÜL.
-Máris közelebb vagyunk annak megértéséhez, ami a másfél–három év közötti gyermekekben dúl, amikor fergeteges hisztit vágnak le.
-Ha jól belegondolunk, erre a viselkedésre nem is megfelelő a DAC kifejezés.
Sokkal közelebb járnak az igazsághoz azok a pszichológusok, akik ezt a viselkedést KORA GYERMEK­KORI AUTONÓM (ÖNÁLLÓSODÁSI) TÖREKVÉSNEK hívják.
- Egyedül eszek, egyedül öltözök, egyedül pakolok, nem kell segít­ség!
-Ha nem megy, dühöngök. Ebben az időszakban a dühöt, hisztit kiváltó leggyakoribb ok a tehetetlenség. S ha valami sikerül, óriási az öröm. És milyen érdekes, hogy ennek néha a gyereken kívül senki sem örül.

Néhány példa: a vendégek távoznak, a szülők kikísérik őket, a kis kétéves a szobában marad egyedül, és végre övé a terep.
-Felmászik a dohány­zóasztalra, fogja a borosüveget, és belecéloz a pohárba.
 Hurrá, sikerül! Csak ömlik és ömlik a gyönyörű lé, már folyik le az asztalról. „Micsoda ügyes vagyok!”mámorítja meg a cselekvés öröme. S mi történik? A belépő szülők arcán a „sikeres öntés láttán” közel sem az öröm, sokkal inkább a bosszúság jelei látsza­nak. ELTÉRŐ a MEGÍTÉLÉS – a gyerek részéről csalódottság, dac, hiszti lesz a reakció.

Sok hiszti tudható be annak, hogy a kicsik nem képesek megválni egyes dolgoktól.
- A kétéves kis egoista úgy véli, amit megkaparintott, az onnéttól az övé. Ez amolyan Dagobert szindróma, melyben egy maci visszaadását saját részének elvesztéseként éli meg. Az érzés olyan fájó, hogy elkerülhetetlen a hisztis üvöltés. Ugyancsak keserves sírás lehet a vége annak, mi­kor a legnagyobb gondossággal a kicsi bepakolja a mosógépbe a cipőket, és ráönti az egész flakon mosószert, amiért még fel is kellett másznia.
- S az anya, ahelyett, hogy dicsérné segítőkész csemetéjét, fergeteges dühbe gurul. Nos, ekkor is elszakad a cérna a kicsinél.
-Mivel nem látja az összefüggéséket, csupán leutánoz cselekvéseket, nem érti, miért cselekedett helytelenül. S ahe­lyett, hogy az anya arcán is a diadalittas mosoly ülne, a kicsi számára érthetetlen dühöngésbe kezd. Ki érti ezt? Persze, így ő is elkeseredik, hiszen teljesen összezavarodik ettől a kusza világtól.

A felsorolt hisztis helyzetek az életkori sajátossá­gokból és „éretlenségből” fakadó dachelyzetek, amelyekre nem is illik igazából a dac szó, jobban körülírja a KORA GYERMEKKORI ÖNÁLLÓ­SÁGRA TÖREKVÉS kifejezés.
- Sokkal inkább illik a dac szó azokra a helyzetek­re, amikor a gyermek akarata eléréséhez fegyver­ként veti be a hisztit.
A TUDATOSAN gerjesztett dac a gyerek részéről általában kétéves kortól figyelhető meg. A daccal, hisztivel a gyermeknek ilyenkor szán­déka van: csokivásárlás, kisautó birtoklása.

A DACROHAM LEFOLYÁSA
  • A gyerek akar valamit, de nem engedik
  • Kifejezi elégedetlenségét, hisztizik, dacol
  • Az anya reagál
  • A gyerek előbb-utóbb megnyugszik
Az utolsó két esemény mikéntje döntően befolyásolja a dolgok kimenetelét.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése