Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 28., csütörtök

KONTAKT BŐRGYULLADÁS/DERMATITISZ/


Kontakt dermatitisz

SZÁJKÖRÜLI IRRITÁLÓ KONTAKT BŐRGYULLADÁS
2
3
4
5
A kontakt dermatitisz a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás. Az alábbiakban megtudhatod, mi váltja ki és hogyan kell kezelni a kontaktekcémát.
A kontakt dermatitisz (kontaktekcéma) egyes dolgokkal történő érintkezés után jelenik meg.
 Két típusú érintkezésen alapuló bőrgyulladás van: irritáló és allergiás. 

A primér irritáns dermatitis okozója bizonyos irritáló tényezők jelenléte és a bőrrel való érintkezése. Gyakori zavarók a szappanok, mosószerek, fertőtlenítőszerek, tisztítószerek és egyéb vegyi anyagok.
                   A pelenka által keltett irritáló bőrgyulladás egy bosszantó példa, amit a tartós érintkezés okoz a nedves és piszkos pelenkával. 

Az allergiás kontakt dermatitis egy allergiás reakció, ami a bőr egy tárggyal való érintkezése során jön létre. Azokat az anyagokat, amik allergiás reakciót váltanak ki immunrendszerünkben, allergénnek nevezzük. Gyakori allergének, amik bőrgyulladást okoznak: a nikkel (az órák, ékszerek és övek), borostyán, latex, gumi, gyógyszerek, különböző parfümök és kozmetikumok. 

A kontakt dermatitis (bőrgyulladás) leggyakrabban a kézfejen fordul elő, ezt kézdermatitisnek nevezzük. Ez a típusú bőrgyulladás bőrgyulladás bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a felnőtteknél jelentkezik. 


A kontakt dermatitisz tünetei és jelei


Az irritáns bőrgyulladás
 jele a száraz bőr és a bőr kipirosodása. Leginkább a kezek érintettek, és a tünetek azonnal jelentkeznek az irritáló szerrel történő kapcsolatba lépés után. 

Az allergiás bőrgyulladás 
viszketéssel jár, bőrkipirosodással vagy duzzanatokkal azon a területen, ahol a bőr ki volt téve az allergénnek. Például a nikkel, övek vagy ékszerek anyagaként, allergiás reakciót okoz. A kozmetikai és parfüm termékek bőrkiütést okozhatnak a szem körül, az arc vagy a nyak tájékán. Egyes anyagok a zoknikból és cipőkből is okozhatnak kiütéseket a lábakon. 

Az allergiás bőrgyulladásnál az 
allergiás reakció néhány órával később lép fel, mert az immunrendszer nem reagál azonnal.

 

Szövődmények

Súlyos esetekben a  kontakt dermtitis bakteriális fertőzéssé fajulhat. A staphylococcusok és streptococcusok okozhatnak ilyen fertőzéseket, valamint genny képződését. A fertőzött bőrfelület vöröses színű lesz, és ha valami hozzáér, fájdalommal jár.
                   A gyerekek esetében a bakteriális fertőzés lázzal is járhat. 


A kontakt dermatitis kezelése

A kontakt dermatitisz észlelése esetén szappannal és vízzel kell megmosni a fertőzőtt bőrfelületet, így eltávolítva az irritációt vagy allergéneket.                                                           Semmilyen más kezelés nem szükséges. 

Ha a kiütés zavar, használhatsz krémeket, amik csökkentik a gyulladást és megállítják a tüneteket. A hideg vizes borogatás is segíthet.
                                                           Ha fertőzés jeleit észleled, fordulj orvoshoz!


A betegség megelőzése

Ha azt gyanítod, hogy gyermekednek kontakt dermatitisze van, azonnal azonosítani kell az allergéneket vagy az irritáló tényezőket, és azokat el kell kerülni. A sűrű fürdetések a bőr kiszáradásához vezethetnek, és így a gyermek bőre érzékenyebbé válhat.
                                                                             - Használj hipoallergén mosószappant, hogy megvédje a gyermeket egy allergiás reakciótól.

                                                                       Használhatsz hidratáló és fürdő olajokat, hogy gyermeked bőre hidratált maradjon. Ajánlott egy hidratáló krémmel is bekenni a gyermek bőrét fürdetés után. 

A gyermek körmeit rövidre kell vágni, hogy ne karmolja fel az irritált bőrt, amikor megvakarja.Antihisztaminok beszedése lefekvés előtt enyhíti a viszketést, és segíti a gyermeket a nyugodt alvásban. Kerüld a túl szoros öltözetet, mert az csak erősebbé teszi a viszkető érzést.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése