Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 5., kedd

SEGITSÜNK A GYERMEKORVOSNAK


-SEGITSÜNK A GYERMEKORVOSNAK-

Egy beteg gyermek alapos,szakszerű és lelkiismeretes  vizsgálata sokszor végtelen türelmet,időt és kellő affinitást igényel úgy az orvos mint a szülők részéről. Ez a megállapítás  elsősorban a kisseb gyermekek korcsoportjára,a gyermek idegrendszeri típusára,a környezet nevelési kúltúrájára,az orvosi rendelők gyermekbarát környezetére vonatkozik.
          Tapasztalatom szerint az orvos megnyugtató lénye-sokszor fehér köpeny nélkül-hanghordozása,kímélő szelíd közeledése,a gyermek valamelyik bőrfelületének vagy a fej enyhe,simogatása már bizalmat kelthet a gyermekben.
          A verbális kommunikáció kialakulása után már több teret nyerünk a kapcsolatteremtés lehetőségeit tekintve. Ha már meg tudjuk kérdezni hogy kit szeret a legjobban,vannak e barátai,szokott e  verekedni,van kis kutyája vagy macskája,szereti e a lekváros derelyét és ezekre meggyőző választ kapunk ez még egy lépés egy előlegezet barátság érdekében.
          A kisseb korcsoportú gyermekek a tapasztalatom szerint nagyon hiúak
és főként a leánykák/no lám csak milyen korán kezdik/akik egyenesben  értékelik a dícséretet/ pl milyen szép kék a szemed,milyen szép a fülbevalód,vagy a blúzod stb-/Ők ilyenkor végignéznek magukon és diadalittasan rád mosolyognak.
          A nagyobb gyermekekkel úgy beszélek mint egy felnőttel. Egyéni
személyes véleményüket kérem a mindennapi családi vagy iskolai történésekről. Ezekre a kérdésekre meglepő tájékozottsággal és naiv őszinteséggel válaszolnak. Olykor olyan intimitásokat mondanak el amikért már majdnem pironkodnom kell a szülők előtt. Ez az Ő önérzetének a győzelme-mert neki otthon mindig azt mondják –hogy Te gyermek vagy nem értesz a dolgokhoz, és ne szólj bele. Számomra mindig felejthetetlen marad az a –diadalittas tekintet amit a szülők felé irányítanak és ezzel közlik velük –hogy látjátok, ez emberi módon beszélt velem.
          De mindenek előtt a nagy titok az egészben a-SZERETET-amit közvetíteni tudsz a gyermek felé,amit ösztönösen megéreznek,egy szelíd hang,egy kedves simogatás vagy érdeklődés az Ő kis alakuló élettükkel kapcsolatban.
          Az hogy egy ilyen alapokon felépített kapcsolat kialakuljon számos esetben többszöri próbálkozást igényel,de megéri a türelmet mert –életre
szóló barátságok szövődnek egy emberpalántával.
          Ebbe a folyamatba kell beépülnie a szülők józan pedagógiai hozzá-
járulásuknak és nem kényszerfenyegetésekkel elidegeníteni a gyermeket az orvosi rendelőktől azzal a motivációval hogy ha nem eszed ezt...vagy amazt akkor injekciót kapsz, vagy viszünk ahhoz a csúnya öreg orvoshoz. Otthon, ha az orvos megérdemli beszéljünk róla érdemlegesen mert ez megnyugtató a gyermek részére is.
          Egy gyermek viselkedési módjának az orvosi rendelőkben okai és eredői vannak. A teljesség igényeiért egy néhányat megemlítenék.
1-A gyermek orvos  egyik legnagyobb problémája hogy a kórelőzményi adatokat szülőktől vagy hozzátartozóktól kapja.
A beteg gyermeknek ilyen szempontból nem megbízható az értékítélete. Ugyanígy van ez a kezelési eljárások megbízható teljesítését illetően is.
2-A gyermek szorongása,  egy olyan adott helyzetben, ahol megszokottan idegenekkel találkozik az ő általa –egy ellenségesnek ítélt környezetben.
3-Az ismeretlentől való félelem,gátolja az együttműködési készségét,és a verbális kommunikációt nehezíti.
4-A fájdalomtól való  félelem, gátolja a klinikai vizsgálat operatív részét,a gyermek opponenssé válik és nehéz megvizsgálni.
5-A gyermek szomatikus fejlődése,a növekedés azt eredményezi hogy a gyermek úgymond minden pillanatban más biológiai értékrendbe sorolható
6-A gyógyszerek hatástana függ a kortól,a súlytól és az egyes szervek esetle-
leges diszfunkcionális állapotától
7-Az orvosnak a szülőknek nagyon figyelmesen kell követni a szubtilis,
atipusos klinikai tüneteket
8-Az édesanyák véleményét még ha olykor fárasztó is lehet kötelezően meg kell hallgatni,mert-az anyai megérzésnek történelmi hagyományai vannak..
                   Ez a kölcsönös szülő-orvos összhang és stőkészség az első
lépés a gyermek gyógyulásának a sikerében.

. DR.Bauer Béla



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése