Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 6., szerda

NAPFÜDŐZÉS


Napfürdőzés
A fényhiányos téli hónapok után jólesik tavasszal a már melengető napfény. Gyógyászati hatását több ezer éve dicsérik, azonban nem árt az óvatosság. Érdemes tudni, kinek mit szabad.
Új évezredünkben tavasz közeledtével a bőrgyógyászok nem győznek figyelmeztetni arra, hogy vigyázzunk a napozással, az ózonlyuk miatt még a télvégi napkúra is veszélyeket rejt magában. Ugyanekkor más orvosok a napozás fontosságát hangsúlyozzák, hiszen egyes betegségekre a napkúra kifejezetten előnyös hatású, s különben is, napfény nélkül nem élhetünk. Az embernek mérlegelnie kell, kerülje-e a napot, vagy mint afféle nélkülözhetetlen táplálékot, mértéktelenül magába szívja.
Következő cikkünkkel a mérleg két oldalára tesszük a tudnivalókat, hogy segítsünk egy biztonságos napozási terv kialakításában
.

Mi a baj az ózonlyukkal?

A nap, miközben bevilágítja és felmelegíti nappalainkat, ibolyántúli sugarakat (UV) bocsát ki. A sugárzás a föld körüli oxigénből ózont (O3) képez, amely anyag 20-30 km-es magasságban ózonpajzzsá áll össze. A pajzs kiszűri a napsugárzás életre káros ibolyántúli sugarait, miközben hatásukra lebomlanak és újjáalakulnak az ózon-, ill. az oxigénmolekulák.
A Déli-sark felett télen sötétség uralkodik, nem képződik ózon, de a nagyfokú hideg, meterológiai folyamatok és az emberi szennyezés miatt az ózonréteg magasságában megnövekszik a klórgáz, mely vékonyítja az ózonpajzsot.
 Tavasztól a napsugárzás hatására ismét növekedni kezd az ózonréteg. A probléma abban áll, hogy a növekedés már nem képes ellensúlyozni az állandó szennyezés (freon, metán, nitrogénoxidok) kiváltotta leépülés mértékét. Folyamatosan vékonyodik az ózonréteg, "lyukas" marad az ózonpajzs. Az elvékonyodás miatt megnövekszik az UV-B-sugárzás, csökkenni kezd az egyes műanyagok, gumik, festékek élettartama, a növények között elszaporodnak az igénytelen gyomok, károsodnak a gyümölcsfák.
A tengerekben az algapusztulás borítja fel a biológiai egyensúlyt.
 Tudományos megfigyelések szerint az utóbbi nyolc évből ötben az Északi-sark fölött is elvékonyodott az ózonpajzs, és az uralkodó szélirány miatt a lyuk áprilisra Európa fölé húzódik. Ön is bizonyára észrevette, hogy manapság már tavasszal milyen vakítóan szikrázik a Nap, és nyáron sokkal égetőbben süt, mint régebben.

A napozás veszélyei

Az ibolyántúli sugárzás két fajtája közül a hosszabb hullámhosszú UV-A sugarak a bőr korai öregedését okozzák, míg az ózonlyuk miatt megerősödött rövidebb hullámhosszú UV-B-sugárzás nagymértékben megnöveli a bőrrák és a szürke hályog előfordulását. A harmadik ibolyántúli sugárzás, az UV-C nagy részét elnyeli a légkör, ezért ennek számottevő hatása nincs szervezetünkre.
A fény vagy közvetlenül a nap irányából érkezik a bőrre, vagy visszaverődő (pl vízről, homokról) szórt fény formájában. Utóbbi miatt árnyékban is leéghetünk. A felhők nagymértékben átengedik az ultraviola sugarakat, ezért nyáron, borult időben sem árt az óvatosság.
A nap hatása a bőrre

Napozáskor "védőtakarónk", hajunk, bőrünk találkozik először a nap sugaraival. Az UV-B sugarak ún. erythemát, halvány rózsaszínű, finom rajzolatú kiütéseket okoznak. Ezek a kiütések (bőrpír) az első lépései a barnulási folyamatnak. Következő napozáskor a bőr tovább védekezik a napsütéssel szemben, s megbarnul. (Az UV-A sugarak bőrpír nélkül is barníthatnak.)
Az UV-B-sugárzás a bőr felső részének megvastagodását is kiváltja, így még hatásosabb bőrünk védekezése
.
A sok napozás hatására sajnos bőrünk ráncossá, rugalmatlanná válik, károsodnak az ún. kollagén rostok.
A bőrrák, bőrdaganatok is a napozásnak kitett bőrrészeken alakulhatnak ki, az UV sugarak miatt. Az ismétlődő leégések több évvel a betegség látható jelének feltűnése előtt elindíthatják a rákos folyamatot.
A korán felismert bőrrák teljesen gyógyítható. Sajnos ez nem mondható el a későn felfedezettre, mely egyike a legrosszindulatúbb rákfajtáknak.
A napozás veszélyeinek leginkább a vöröses-szőkés, világos bőrű gyerekek és felnőttek vannak kitéve
. Közülük is a legveszélyeztetettebb az, aki mindig leég, de sohasem barnul.
Egyes bőrbetegségeket, például a herpes simplexet vagy a pemphigust súlyosbítja a napoztatás.
Az anyajegyeket is jó megóvni az UV-A sugárzástól mikropigmentes fényvédő készítménnyel.
Ugyanekkor számos más bőrbetegséget, például a pikkelysömört (psoriasis), ekcémát gyógyítja a napozás
.
A pattanásos kórképekre csak átmeneti gyógyírt jelent, ősszel, télen hatványozottabban térhetnek vissza a nyári barna bőrön kevésbé feltűnő elváltozások.
Napallergia

A világon nagyon sok ember (elsősorban világos bőrű fiatal nő) szenved polimorf fénydermatózisban. Napozás után néhány órával a nyakon, a vállon és a karon apró viszkető piros foltok, hólyagok jelennek meg.
A kiütések ritkán az arcon és a lábakon is előfordulhatnak. Az elváltozásokat a nap UV-A sugarai okozzák
.
A fényérzékenység egyik speciálisabb formája a Mallorca-akné. A viszkető, piros csomócskákat nemcsak az ultraviola sugarak, hanem a napozókrémek, bőrápoló szerek anyagai is kiváltják.
Néhány gyógyszer fokozza a fényallergiát
, ezért ha rendszeres gyógyszerfogyasztók vagyunk, napozás előtt olvassuk el a termékismertetőt.
Jó tudni, hogy a bergamottolaj (előfordul pl. az Earl gray teákban), a szaharin, a ciklamát és egyes gyógynövények is erősíthetik az allergiás hajlamot.
Ha érzékenyek is vagyunk a napsütésre, szervezetünk megfelelő felkészítése és néhány biztonsági előírás betartása után nyugodtan dőlhetünk hátra napágyunkon
.
A recept a következő:

Egy hónappal a nyaralás megkezdése előtt napi 100-200 mg-os adagban szedjünk béta-karotint, illetve együnk rendszeresen sárgarépát. A kúrát egészítsük ki más antioxidánsok, pl. cink, szelén és E-, C-vitamin fogyasztásával.
Bőrünket fokozatosan szoktassuk a naphoz
, a kezdeti árnyékolt napozást rövid időre váltsuk fel élesebb napfürdővel, majd ismét menjünk napvédett helyre.
Soha ne napozzunk délelőtt tizenegy és délután tizennégy óra között
. Legjobb, ha reggel nyolc és kilenc óra között fekszünk ki a napra, majd naplemente előtt egy-két órával megismételjük ezt.
Használjunk UV-A sugarak semlegesítésére alkalmas napozókrémet
.
Mallorca-aknéban szenvedők a nyaralás megkezdése előtt egyeztessenek bőrgyógyásszal.
A nap hatása csontrendszerünkre

Az ultraibolya tartomány biztosítja, hogy bőrünkben D-vitamin keletkezhessen. Napozás hiányában, illetve ha gyógyszeresen nem pótoljuk a D-vitamint, csontozatunk elgyengül. Gyermekeknél a vitaminhiány hatására csökken a csontok szervetlenanyag-tartalma, ami deformálódáshoz vezet.
A nap hatása vérnyomásunkra

A Berlini Szabadegyetem munkatársai kísérleti eredményként számoltak be arról, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Véleményük szerint összefüggés van a D-vitamin-hiány és a magas vérnyomás között, a kísérleti személyek nagy része vitaminhiányban szenvedett.
A nap hatása szemünkre

Nem csupán napfogyatkozás alatt áll fenn a veszélye annak, hogy szabad szemmel nézünk a napba. A szemet és védő szerveit, szöveteit is károsító UV-sugárzás naplemente és napfelkelte idején is kifejti hatását, és létrehozza az ún. retinopathia solaris kórképet. Fényes nappal viseljünk speciális, az UV sugarakat is szűrni képes napszemüveget, illetve, ha napozunk, tegyünk szemhéjunkra uborkakarikát vagy nedves vattát.
A napozás élénkít

Hő hatására az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyag-eltávolítás (verejtékezünk) és javul a sejtek tápanyagellátása.
A nap melege kedvezően hat az anyagcsere-folyamat enzimjeinek működésére is.
 A különböző napvédő krémek vagy gyógykrémek hatóanyagai a nap melegítő hatása miatt gyorsan felszívódnak. A napozás, majd a hideg vizes zuhanyozás váltogatása kiválóan edzi szervezetünket.
A hideg víz pórusösszehúzó hatása miatt a bőrben tartja a krémek gyógyító anyagait
.

A napozás erősíti önbizalmunkat
Sok ember a fényszegény téli hónapokban nyomott kedélyűvé, deprimálttá válik.
Hangulatuk kihat szervezetük működésére, megbetegíti azt. Mások sápadtságuk, egészségtelen kinézetük miatt veszítenek önbizalmukból. Kisebbségi érzésüket csak fokozza, ha beszélgetőpartnerük éppen síelésből érkezett, természetesen napbarnítottan, hófehér fogakkal... A sok mozgás, megfelelő testi és szellemi táplálkozás és nem utolsó sorban a következetes napozás (egészséges bőrszín) gyógyírt jelenthet a téli lelki bajokra.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése