Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 29., péntek

FOGYÓKÚRA GYEREKEKNEK


Fogyókúra gyerekeknek


TÚLTÁPLÁLT GYERMEK
Mielőtt a gyermek fogyókúrába kezd, tisztázni kell, hogy valóban elhízott-e?
-Ez egy gyermek esetében nem is olyan egyszerű feladat, hiszen az ideális testsúly meghatározására szolgáló BMI (testtömeg-index) kategóriái csak felnőttek esetében adnak helyes eredményt. Amennyiben a túlsúly megléte bebizonyosodik, tisztázni kell az elhízás kialakulásának lehetséges okait, csak ezek után következhet a gyermek diétás étkezésének összeállítása.

Elhízás gyermekeknél

Sajnos hazánkban is egyre több gyermek küzd kisebb-nagyobb súlyproblémával.
 A túlsúly nagyságának meghatározására gyermekek esetén nem alkalmasak a felnőttek körében bevált és megbízható értékeket adó BMI (testtömeg-index) kategóriái. Helyette a speciálisan gyermekek számára kidolgozott percentilis táblázatot használhatjuk. Ebben az esetben a percentilis táblázat azt mutatja meg, hogy az azonos korú és nemű gyermekek hány százalékának kisebb a BMI értéke, mint a vizsgált gyermeké. Például a táblázat 50-es értéke az átlagos BMI értéknek felel meg (50 %-nak kisebb a testtömeg indexe, 50 %-nak pedig nagyobb, mint a vizsgált gyermeké).
-Kóros elhízásnak tekinthetjük a 97-es, vagy annál nagyobb percentilis értéket - ez azt jelenti, hogy a vizsgált gyermekek 97 %-ának kisebb a BMI értéke, mint a vizsgált gyermeké.

Az elhízás okai

Amennyiben a gyermek elhízásának oka nem valamilyen veleszületett, hormonális probléma, tisztáznunk kell, mi lehet vagy mik lehetnek a túlsúly kialakulásának okai.
-A táplálkozási szakértők többsége egyetért abban, hogy a gyermekek elhízásának két fő oka van:
- a már gyermekkorban kialakult és rögzült rossz táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód.
 Sajnos mindkettőért a szülők tehetők felelőssé. A reggeli nélkül iskolában eltöltött órák, a hirtelen, sebtében bekapott gyorséttermi "ebéd" vagy a túl késői, zsíros, szénhidrátban gazdag vacsora mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek lassan, de biztosan a gyermekkori elhízottak táborát gyarapítsa.
-A rossz szokásokon persze a felnőtt korban is rendkívül nehéz változtatni, így a már gyermekként túlsúlyos egyének nagy valószínűséggel felnőttkorukban is túlsúllyal fognak küszködni.

Friss zöldségek, gyümölcsök

A gyermekek étkezésének összeállításánál előnyben kell részesíteni a rostban és vitaminokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket. Persze a legjobb a saját termelésű, saját kertünkben termett, friss zöldség, gyümölcs, de sajnos a legtöbbünknek nincs lehetősége erre. Válasszuk a a piacon éppen kapható, frissen termett növényeket, ezek vitamin tartalma valószínűleg sokkal magasabb, mint a több hónapja leszedett gyümölcsöké.

Hús, hal és tejtermékek

Húsból a legjobb a kalóriában szegény baromfi illetve pulykahús, persze sertés és marhahúsból készült ételeket is adhatunk a gyermeknek, de arányaiban kevesebbet.
-A magas ásványi anyag és fehérje tartalom miatt a halhús fogyasztása is fontos. Ha tehetjük, hetente legalább kétszer fogyasszunk tengeri halból készült ételeket.
- A tej és tejtermékek esetén a magas zsírtartalmú termékeket lehetőleg kerüljük vagy csökkentsük fogyasztásukat helyette a csökkentett zsírtartalmú tejet, és hozzáadott cukor nélkül készült tejtermékeket adjuk gyermekünknek.
- Ha a gyermek energiabevitelét visszafogjuk, gyermekünket pedig több testmozgásra, sportra buzdítjuk, a hatás hamarosan jelentkezni fog.
-Persze a túlsúly "lefaragása" nem könnyű feladat, nem megy egy-két nap alatt, az új, egészséges életmód kialakításához hetekre, hónapokra és sok türelemre, kitartásra lesz szükség. Gyermekünk egészsége a legfontosabb - így egy próbát mindenképp megér.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése