Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 21., csütörtök

MÉRLEGELJÜNK MEGGONDOLTAN !! MIKOR JÖJJÖN A KISTESTVÉR.


Mérlegeljünk meggondoltan-Mikor jöjjön a kistestvér?

A tudatos családtervezésnél mindig felmerül a kérdés: mi az ideális korkülönbség az első- és a másodszülött között, azaz mi a megfelelő az anyának és a "nagy" tesónak? Ha egyáltalán van tökéletes időpont a baba érkezésére.
Várd meg, amíg a nagy óvodába megy, és több figyelem juthat a kicsire, vagy legyen ennél kevesebb a korkülönbség? Mikor jönnek ki legjobban egymással a testvérek, és mi a "kényelmesebb" a teherbíró képességednek és a karrierednek?

Nehéz jó döntést hozni, mert abban az anyák és a szakértők is egyetértenek: nincs ideális korkülönbség két testvér között. Minden kornak vannak ugyanis előnyei és hátrányai, arról nem is szólva, hogy nem kizárólag ezen múlik, hogy a gyerekek jó testvérek lesznek-e a jövőben.

Ha te is hasonló döntés előtt állsz, nem árt mérlegelned milyen "veszélyekkel" és előnyökkel jár a túl kicsi, vagy a túl nagy korkülönbség.

Ebben próbálunk segíteni.


Ha a különbség...

12 hónap


A baba végre átalussza az éjszakát, az anyukája újra "emberi lénynek" érzi magát. Ez lenne legjobb időszak arra, hogy érkezzen az újabb trónörökös?

"Van egy ikertestvérem, és saját tapasztalatból tudom, milyen jó volt vele együtt felnőni, játszani - meséli Tünde a 2 éves Panna és 1 éves Milán édesanyja. - Ezért is döntöttünk úgy, nem várunk sokat a második terhességgel. Ma már belátom, hogy iszonyatosan nehéz ellátni két ilyen apróságot, néha rettentően kimerültnek érzem magam, de bízom benne, hogy nagyon jó testvérek lesznek."

A szakértő szerint:
A Tünde gyermekei közötti kötelék nagy valószínűséggel igen szoros lesz, hiszen egy időben fedezik fel a világot, mennek keresztül a fejlődési szakaszokon. Az ilyen kis korkülönbség pozitívuma, hogy a gyerekek együtt fedezik fel a világot, függetlenségüket a felnőttektől, és jó barátra, társra lelnek egymásban. Hátrányt az édesanyjukra nehezedő "nagy teher" mellett a kettőjük közötti komoly versengés jelenthet.


Másfél év

A tizennyolc hónapos baba már egyre több mindent csinál: ügyesen jár, igyekszik önállóan felfedezni a környezetét - ezért az eddiginél több figyelemre van szüksége az édesanyjától, a szüleitől. Ez igen nehéz lehet, ha az anyának közben egy újszülöttet is gondozni kell.

A szakértő szerint:
Ez az életkori különbség kimondottan hasznos lehet a csecsemőnek, hiszen a testvére viselkedését, fejlődését lemásolva sokkal gyorsabban fejlődhet, lehet önálló. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a nagyobb gyermekek 18 és 36 hónapos koruk körül a leginkább hajlamosak a féltékenykedésre, hisztire és konfliktusok előidézésére.
Az édesanyának is igen nehéz a kicsivel a karjában a nagyobbik után rohanni - és megértetni vele, hogy nem a kistestvére miatt van korlátozva a mozgástere, az eddig birtokolt önállósága.


Két év

A nagyobb gyermek már bontogatja a szárnyait, és feszegeti a határokat - nem leányálom ilyenkor még egy babát bevállalni. Mégis, a sokak szerint ez a tökéletes korkülönbség a testvérek között.

"A húgom és köztem öt év volt a korkülönbség, ami szerintem sok volt, mert nem igazán értettük meg egymást - mondja Kati, az 5 és 3 éves fiúk édesanyja. - Nem akartam, hogy ilyen nagy szakadék legyen a gyerekeim között. A két év különbség nálunk tökéletesen bevált, rengeteget játszanak - persze, néha harcolnak is - együtt, és tökéletesen megértik egymást. Természetesen az elején sokszor éreztem úgy, hogy az anyaság nagyon kemény munka, de mindig láttam a fényt az alagút végén. Ma már remekül elvannak egymással."


A szakértő szerint:
Ez lehet az ideális különbség - az anya az első baba utáni kimerültségen már túl van, pihent is egy keveset, és úgy érzi, fizikailag is készen áll arra, hogy "megbirkózzon" az újabb kihívással, egy másik babával.

Ugyanakkor nagyon ügyesen kell egyensúlyban tartania a két gyermek szeretete közötti mérleget: a csecsemő körüli állandó ténykedések mellett tiszteletben tartva az elsőszülött két év alatt elért monopolhelyzetét (legalábbis, hogy a gyermek ne érezze magát kegyvesztettnek).

Ellenkező esetben a nagyobbik visszafejlődhet, hiszen ha mindig csak azt látja (érzi), hogy édesanyja csak a kisbabával törődik, hát ő is úgy kezd el viselkedni.


Három év

A gyermek már tud járni, beszélni, egyedül öltözni, kevésbé van szüksége már a figyelemre, tehát jöhet a második baba - gondolja sok pár.

A szakértő szerint:

Ez az életkori különbség az édesanya szempontjából a legkényelmesebb, főleg, amikor már az idősebb gyermek óvodába jár, többet tud foglalkozni a picivel. Emellett a három év körüli gyerek már lassanként a tágabb család és a környezet szereplői felé is nyit, nem csak az anyával együtt érzi magát egésznek. Sokszor már az előnyét is élvezheti annak, hogyha - az anyával kettesben töltött időt kicsit csökkentve - más családtagokhoz vagy óvodástársakhoz közeledve több időt tölt távol az édesanyától.
Ugyanakkor fennállhat a veszély, hogy a testvérek közötti barátság kevésbé lesz erős, hiszen mindkét gyermek más fejlődési szakaszban van - más érdekli, más felé nyitott. Természetesen szoros a kapcsolatuk, de nagy valószínűséggel csak a felnőtt életükben lesznek igazán egymás társai - ez a kötelék a gyermekkorban kevésbé jelentős.
8-10 év

Egyes anyukák szerint ennyi év kiesés után megint éjszakázni és pelenkázni, gyermeksírást hallgatni, maga a "rémálom". Valószínűleg kicsit türelmetlenebb és fáradtabb már ilyenkor az anyuka, mint az első gyermekénél volt.
A nagy korkülönbségnek azonban megvan az előnye is: az iskolás gyermek már okos, megérti, és fel tudja dolgozni a kistestvére megszületését (a legtöbb esetben kimondottan örül is neki), ellátásában is hathatós segítsége lehet az édesanyjának, és féltékenységi rohamokra sem kell számítani.
Hátránya, hogy a két testvér között sokszor átugorhatatlan generációs különbségek lesznek, ami nem tudja őket olyan szorosan kötni egymáshoz, mint az életkorban közelebb álló testvéreket.

"Nem akartuk, hogy Dani egyke legyen, de az első néhány évben úgy döntöttünk, csak neki szenteljük minden figyelmünket, és nem vesszük el tőle a szeretetet, egy kistestvér miatt - mondja Angéla, miközben boldogan nézi, ahogy fia 4 év húgát hintáztatja. - Jázmin nyolc évvel fiatalabb a bátyjánál, aki a nagy korkülönbség ellenére (vagy éppen emiatt) imádja őt. Sokat játszik vele, vigyáz rá, és igyekszik megtanítani neki mindent, amit csak lehet. Hiszem, hogy mindig ilyen erős lesz köztük a kapcsolat."


A szakértő szerint:
Az idősebb gyermekek nagyon hasznosak a fiatalabb testvér gondozásában, és annak ellenére, hogy nem lesznek annyira közel egymáshoz (életkoruk mellett az érdeklődésük és az értékrendjük is távol van egymástól), mégis szoros óvó-védő kötelék alakulhat ki közöttük. Ez a korkülönbség a testvérek közötti konfliktusok és féltékenységek szempontjából igen kedvező.


Bármekkora is a korkülönbség...

Nagyon fontos, hogy a szülő egészséges önbizalommal és pozitív önértékeléssel rendelkezzen, és még véletlenül se azt kommunikálja a nagyobbik gyermeke felé, hogy "bocsáss meg nekem a kistestvéred miatt". Ellenkező esetben minden nevelési helyzetből és konfliktusból vesztesen kerülhet ki.
 http://www.kiskegyed.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése