Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 9., szombat

SZÁMOLJUNK A ROVARCSIPÉSEKKEL


Számoljunk a rovarcsipésekkel
IGEN RITKA DE LÉTEZIK A SZÚNYOGCSíPÉS HÓLYAGOS GYULLADÁSA





A jó idő beköszöntével nemcsak mi merészkedünk ki a szabadba, hanem rovarok, szúnyogok is, amelyek a szabadság legszebb pillanatait is megkeseríthetik.  Rovarirtó és rovarűző ide, zárt ablak oda gyakori „vendégeink” csípésükkel, szúrásukkal, esetleg az általuk kibocsátott mérgező nedvekkel sok kellemetlenséget okozhatnak. Azért, hogy az esetleges mérgelődéseket és nagyobb problémákat elkerüljük, érdemes tisztában lenni egy-két alapfogalommal és gyógymóddal.


                                  Szúnyogok

A nálunk előforduló mintegy 44 szúnyogfaj közül csak néhány faj (például gyötrő szúnyog, mocsári szúnyog) szívja az emlősök vérét (igaz, hogy nagy számuk miatt ezt is többnek érezzük a kelleténél), és ezek sem terjesztenek semmilyen fertőzést. Csípésük közepe fehér, tömött, körülötte vörös, csalánkiütésszerű udvar keletkezik.
Arra érzékeny egyéneknél a szúnyogcsípés csalánkiütést, hólyagos gyulladást is okozhat, ám ez igen ritka.
- Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a szúnyogcsípés erősen viszket, de néhány óra alatt elmúlik.
- Megéri tehát megállni a vakarást, mert az elkapart csípés maradandó heggel gyógyul, és felül is fertőződhet! 
-Kivakart, gennyedző, felülfertőzött sebekkel forduljunk orvoshoz, rendszerint nem elég a házi kezelés.

 

                        Méh-, és darázscsípés


A méhek és darazsak okozta csípések veszélyesebbek lehetnek, mert egyrészt egyes fajok csípése mérgező, másrészt a mérget nem tartalmazó csípésekre is sokan allergiásak.
-Szúrásuk általában heves fájdalommal jár, amit gyorsan kialakuló élénkvörös duzzanat kísér. A duzzanat napokig megmaradhat. Egyetlen szúrás általában nem okoz általános tüneteket (kivétel a méhméreg-allergia), de többszörös csípés és a bekerülő nagyobb mennyiségű méreg hatására hasi panaszok, görcsök, szédülés, ájulás, elvétve hirtelen halál is kialakulhat.
Képesnek kell lennünk arra, hogy felmérjük, mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni! Ne akarjunk magunk meggyógyítani a beteget, bízzuk ezt szakemberre!
A mentők kiérkezéséig kísérelje meg megkeresni a rovart, és azonosítani, vagy megmutatni a kiérkező orvosnak. Ha szájban történt a csípés, és a beteg eszméleténél van, szopogattasson vele jeget! Próbálja meg csipesszel vagy steril tűvel eltávolítani a fullánkot, majd alkalmazzon steril seblemosást (pl. alkohol), és hűtse a duzzanatot! Ha elérhető, használhat antihisztamin hatású krémet a viszketés ellen.
Amennyiben a megcsípett személy nem túlérzékeny, nem tapasztal nála súlyos tüneteket, elegendő a fullánk eltávolítása a seblemosás és a hűtés alkalmazása, esetleg antihisztaminos krém használata.
§                                                   

                                                          Kullancs


Veszélyes, hiszen minden 7. csípés Lyme kórt, illetve minden 100. agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat.
- A kullancs csípését nem vesszük észre, mivel a szúrás előtt a az állat elérzésteleníti a bőrt.
-A Lyme kórra gyanússá teszi a csípést, hogy a behatolásnak minimum 1 centiméteres, vörös udvara alakul ki, illetve az izületek a csípést követően megduzzadnak, fájdalmassá válnak.
-Nagyon fontos, hogy ha erdő közelében élünk, illetve sokat túrázunk fás-bokros helyeken, kérjünk körzeti orvosunktól védőoltást, amely akár évekig is védettséget jelent. Ha ezt elmulasztottuk, akkor minden szabadidős tevékenység után alaposan vizsgáljuk meg a testünket, különösen a lágy részeket és a hajas fejbőrt. 

                                   Pókharapások

Környékünkön, természetes élőkörülmények között nem él olyan pókfaj, melynek harapása mérgező lenne. A búvárpókban ugyan kimutatták méreg termelődését, de ez a faj nem harap.
-A legkellemetlenebb a mintegy 1,5-2 cm hosszúságú dajkapók harapása, amelynek nyomán olykor hetekig tartó égető érzés keletkezhet a csípés helyén. A dajkapók előfordulása hazánkban ritka, és harapni is csak a nőstény szokott, ha ivadékait védelmezi.
A pókharapások helyszíni ellátásakor a rovarcsípéseknél ismertetett módon kell eljárni. Természetesen nem mindig tudjuk elkerülni a csípéseket, ezért érdemes tisztában lennünk az alapvető tennivalókkal. A legbiztosabb módszer a kellemetlenségek elkerülésére azonban az, ha már a csípésre sem kerül sor.
Általában csak kellemetlennek hisszük őket, ám sokunk olykor még a tudta nélkül - allergiás egyes mérgekre. Egy-egy ilyen „támadás” akár halálos kimenetelű is lehet. Különösen a gyerekeknél kell figyelni, nehogy a csípés az ajkakat, vagy a nyelvet érje, mert az gyakran fulladást okozhat.
§                                                  Feltétlenül indokolt mentőt hívni, ha...
§                                                         szájban, vagy orrban történt a rovarcsípés (fulladásveszély!);
§                                                         ha öntudatvesztést tapasztalt;
§                                                         sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlel a megcsípett egyénnél!


http://www.webbeteg.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése