Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 9., szombat

NAGY DOLGOK A PELUSBAN


Nagy dolgok a pelusban

Amíg a kicsi emésztőrendszere fejletlen, addig sokkal védtelenebb is, így gyakrabban fordul elő hasmenés. Egy kis "plusztól" a pelenkában még nem kell pánikba esni, de ha a tünetek súlyosabbra fordulnak, akkor irány az orvos.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a napi székelés mennyisége, illetve annak állaga megváltozik.
-A szakirodalom szerint a gyermekkori hasmenések túlnyomó többsége valamilyen kórokozó által kiváltott betegség.
-Tehát míg egy baba csak anyatejet, vagy tápszert kap, különösebb események nem szoktak történni a "nagy dolgok" tekintetében.
- Egy másik lehetséges ok, ha a baba a hozzátáplálás időszakában, egy-egy új étel kóstolásakor produkál nem megszokott „végterméket”.
 Ha a gyemekünknek ebben az időszakban megy a hasa, esetleg épp ellenkezőleg, szorulása lesz, akkor érdemes pár napra felhagyni a próbálkozással és visszatérni a csak anyatejes táplálásra. A hasmenés ekkor ugyanis egy esetleges allergia jele is lehet.
- Figyeljün arra is, hogy az elfogyasztott étel milyen formában „köszön vissza a pelenkában, hiszen ha gyakorlatilag érintetlenül halad végig a pici tápcsatornájában, akkor valószínűleg még nem elég fejlett az emésztőrendszere és érdemes egy későbbi időpontban próbálkozni a szilárd ételekkel.
Szintén gyakori jelenség a fogzáskor fellépő hasmenés, ami a szokottnál gyakoribb és „szagosabb” székletet eredményez, azonban a fog áttörésével együtt, általában a kóros székelés is megszűnik.
Ahogy egyre idősebb a gyermek és immunrendszere is fejlődik, úgy szervezete is egyre jobban tolerálja a különböző fertőzéseket. Ám ebben a korban is különös figyelmet kell szentelni a higiéniának, hiszen a nem rendesen megmosott gyümölcsök, vagy a koszos kéz és/vagy minden más szájba vétele okozhat hasmenéses tüneteket.
Bármi is legyen azonban a hasmenés oka, járjunk el rendkívül körültekintően a kezelése során.
Az első és legfontosabb, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a sűrű, vizes székelés - különösen ha hányással párosul - felboríthatja a kicsi kényes folyadékháztartását és kiszáradáshoz vezethet. Ebben az esetben azonban pótolni kell az elektrolitokat is, amit bármely gyógyszertárban, ízesített porok formájában is megtalálunk.
Enyhe tünetek esetében csecsemőknél a folyadékpótlást a táplálás újrakezdésével kell folytatni, elfelejtve azt a régi tévhitet, miszerint koplaltatni kell a gyereket, hiszen az a bél nyálkahártyájának elhúzódó gyógyulását eredményezheti. A csecsemő korú gyermekeknél tehát az anyatejet, vagy a tápszert a folyadékpótlás alatti, illetve a hasmenés előtti gyakorisággal adjuk, mely segíti a bélmozgást és  pótolja az elvesztett folyadékot is. Nagyobb gyerekeknél bevált - és ilyenkor adható étel - a háztartási keksz, reszelt banán vagy alma, főtt répa, rizs.
Fertőzéses hasmenés esetében a hasfogókat a hiedelmekkel ellentétben el kell felejteni, hiszen azok a bélmozgás akadályozásával lassítják a baktériumok, vírusok ürülését és elősegítik azok további szaporodását.
Bármennyire is hatásosak lehetnek azonban az otthoni módszerek, ha nem javul, vagy súlyosbodik a gyerek állapota, esetleg általunk nem értett tüneteket produkál, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen súlyosabb kiszáradás esetén szükség lehet infúziós folyadék- és sópótlásra is.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése