Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 8., péntek

AZ EKCÉMA KLINILAI FORMÁI GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN


Az ekcéma fajtái

Atópiás ekcéma:
Legtöbbször csecsemőkorban kezdődik.
- Enyhébb esetben csak egy-egy testtájat, súlyosabb esetben szinte az egész testfelületet érintheti.
- Jellemzője a száraz, viszkető bőr. Több más elnevezés is ismeretes, melyek ugyanazt - vagy majdnem ugyanazt - jelentik: atopiás dermatitis, csecsemőkori ekcéma, endogén ekcéma, generalizált neurodermatitisz vagy neurodermitis (külföldiből fordított cikkeknél gyakran előforduló elnevezés, ahol a fordító mechanikusan átteszi magyarra a más országokban szokásos elnevezéseket). Bővebben: Atopiás ekcéma Megjegyzés: a "dermatitis" tulajdonképpen bármilyen bőrgyulladás lehet, így a Magyarországon használt "ekcéma" kifejezés pontosabb, mint az Amerikában használt "dermatitis" kifejezés.
Klinikai képek
 IDEM
IDEM
IDEM

Kontakt ekcéma:
Alapvetően két fajtája van:
- az allergiás kontakt ekcéma és
- az irritatív kontakt ekcéma

Az allergiás ekcéma úgy alakul ki, hogy sokszor találkozva valamilyen anyaggal, a szervezet védekezőrendszere (immunrendszere) egyre erősebbeben "védekezik" ellene. Egy idő után már egészen minimális anyagmennyiség felszívódása a bőrön keresztül is erős gyulladást, viszketést válthat ki.

Az irritatív ekcéma úgy jön létre, hogy valamilyen károsító anyaggal találkozik a bőr (leggyakrabban a kéz bőre). Ezek tehát közvetlenük károsítják a bőrt, nem az immunrendszer túlműködése okozzat a tüneteket. Ilyan anyagok lehetnek savak, lúgok, erős detergensek (a tisztítószerekben, mosószerekben). Más elnevezések: Kontakt dermatitisz, contact dermatitis, kontakt bőrgyulladás. 

Klinikai kép
IDEM


Csecsemőkori szeborreás ekcéma:
Általában fél évesnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintatú felrakódás keletkezik, alatta piros kiütések jelentkeznek, melyek az arcra, ritkán a törzsre is ráterjedhetnek. A fejen jelentkező sárgás hámladékot nevezik "koszmó"-nak is.
- Ennek leválasztására alkalmasak egyes karbamid tartalmú testápolók, például a Sanatopic is. Előnye az önmagukban használt koszmóellenes samponokkal szemben, hogy így fejbőr nem szárad ki és bizonyos mértékű bőrnyugtató hatása is van. A használatáról a "fejbőr korpásodás" alatt olvashat. A csecsemőkori szeborreás ekcéma legtöbbször magától elmúlik, legkésőbb a nyolcadik hónapra. Miután nem is viszket, különösebb kezelésre nincs szükség. Nem mindig egyértelmű az elkülönítése az atopiás ekcémától.
Klinikai kép 
 IDEM

Herpetiformis ekcéma

Klinikai kép
IDEM


Felnőttkori szeborreás ekcéma
Enyhébb esetben a hajas fejbőr korpás hámlása az egyetlen tünete. Kifejezettebb formája esetén egyrészt a fejbőr viszketése, gyulladása kíséri, mely akár az arcra is ráterjedhet. Nagyon ritkán a test többi részét is érintheti. Gyakran egyszerűen csak seborrhoeának (szeborreának) nevezik. Miután a szeborreás ekcéma általában nem igényel zsíros testápolót, csak a fejbőr korpásodásról írunk részletesebben
Nummularis ekcéma
Felnőtteken jelentkezik, legtöbbször a végtagokon. Kerek vagy ovális, sötétvörös, száraz, viszkető plakkok alkotják. Nem ritka olyanokon, akik gyermekkorukban atopiás ekcémában szenvedtek. Egyéb elnevezés: Discoid ekcéma.
Neurodermatitis
Két fajtája van: a lokalizált (helyi) és a generalizált (kiterjedt) neurodermatitisz., A eneralizált formát atopiás ekcémának nevezik. Egyéb elnevezés: neurodermitisz. Szinte kizárólag más nyelvből fordított cikkek esetében fordul elő.
Klinikai kép

Stasis ekcéma
Legtöbbször a lábszáron jelentkező ekcéma. Rossz visszérkeringés mellett szokott fellépni, ezért vénás eredetű ekcémának is nevezik. Egyéb elnevezés: Stasis dermatitis. Hozzájárul kialakulásához a bőr szárazsága (főleg idős korban) és - egyes esetekben - a kezelésre használt szerekkel szemben kialakuló allergia is
Klinikai kép


Dyshidroticus ekcéma
A tenyéren és a talpon jelentkező, mélyen ülő, apró hólyagokkal járó ekcéma. Egyéb elnevezés: Dysidrosis, Dyshidrosis (az elnevezés onnan származik, hogy régebben azt hitték, a verejtékezéssel függnek össze a tünetek).

Klinikai kép
IDEM


Asteatoticus ekcéma
Olyan ekcéma, melynek kialakulásában a száraz bőrnek döntő szerepe van. Idős korban gyakrabban jelentkezik, de egyre többet látjuk fiatal középkorúakon is.
Az ekcéma kezelése
Mindegyik ekcémának más a kezelése, de alapvetően a következő lépésekből áll: 
  1. A kiváltó tényező kiderítése és megszüntetése
  2. Bőrvédelem, a bőr szárazságának megszüntetése (megfelelő - lehetőleg hosszú hatású - testápoló krém segítségével)
  3. Gyulladáscsökkentő kezelés (megfelelő krémek alkalmazásával vagy - ritkábban - gyógyszerszedéssel)

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése