Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 10., vasárnap

SEBORRHOEÁS DERMATITISZ CSECSEMŐKNÉL


Seborrhoeás dermatitis csecsemőnél

A BETEGSÉG RITKA ELŐFORDULÁSI HELYE CSECSEMŐKORBAN-A HÓNALJ

 


A betegség lényege:
A hajas fejbőr, az arc és olykor más bőrterületek gyulladással és hámlással járó betegsége, mely nem jár a faggyútermelés és a faggyú összetételének zavarával.

A betegség oka:

A betegség oka ismeretlen. Feltételezhető, hogy a betegség hátterében gombafertőzés hatására létrejövő gyulladás állhat. Egyes esetekben hiánybetegségek okozhatják a panaszokat.

A betegség tünetei:
A betegség már 1 hónapos kor előtt jelentkezhet. A fejbőrön vaskos, sárga, pörkös elváltozás (koszmó) jelenik meg. A fül mögött berepedés, sárgás hámlás és vörös kiütések jelennek meg. A felnőttkorban a tünetek fokozatosan alakulnak ki. A hajas fejbőr száraz, vagy zsíros hámlása (korpa) okoz panaszokat, melyet változó fokú viszketés kísér. Súlyos esetben sárgásvörös, hámló kiütések jelennek meg a haj határa mentén, a fül mögött, a külső hallójáratban, a szemöldökön, az orrnyergen és a szegycsont felett. Az elváltozások nem okoznak hajhullást.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vérvizsgálatot végeztet. Az érintett területről szövettani vizsgálatra minta vehető.

A betegség várható kezelése:
A csecsemőkori elváltozások kezelésére mindennap babasampont kell használni, esetleg szteroid tartalmú krémekkel kell kenni. A fejbőrt addig kell naponta mosni,
amíg a vastag pikkelyek le nem válnak.
-Ha a panaszok felnőttkorban jelentkeznek cink-pyrithion, szelén- szulfid, kén és szalicilsav vagy kátrány tartalmú samponnal kell naponta vagy másnaponta a fejbőrt mosni. A fertőzés gyanúja esetén gombaellenes szereket is lehet alkalmazni.

Javaslatok:
Ajánlott a korpásodás elleni samponok rendszeres használata. A sampon típusát bizonyos időszakonként váltani kell.

A betegség várható lefolyása:
A betegség az esetek többségében magától gyógyul. Gyakran azonban sokáig kínzó tüneteket okozhat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése