Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 17., vasárnap

AUTOIMMUN BETEGSÉG- VÉRLEMEZKE HIÁNY MIATT RLŐÁLLÓ VÉRZÉSES BETEGSÉG


RITKA VÉRZÉSES BETEGSÉG AMI NAPJAINKBAN IS ELŐFORDUL


mindkét szemüreg bevérzése a vérlemezkék hiánya miatt következett be

 

IDIOPÁTIÁS TROMBOCITOPÉNIÁS PURPURA

Orvosi név:
Idiopathias thrombocytopeniás purpura


A betegség lényege:
A betegségben a vérlemezkék (trombociták) száma csökken. A vérlemezkéknek, a véralvadásban van fontos szerepük. Ezért a vérlemezkék számának jelentős csökkenése vérzékenységhez vezet, bőrvérzések (purpurák) alakulhatnak ki. Gyermekeknél alakulhat ki vírusos megbetegedést követően és rendszerint magától gyógyul. A felnőttkori forma ezzel szemben idült betegség, és ritkán előzi meg vírusfertőzés. 

A betegség oka:
Autóimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere, amely megvédi a szervezetet a betegségektől, felismeri és elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, idegen anyagokat, sejteket, hibásan működik. Ebben az esetben a szervezet saját sejtjét, a vérlemezkéket tekinti idegennek. A trombocita-pusztulás elsődleges helye a lép. 

A betegség tünetei:
A betegek közérzete jó, nem lázasak, kezdeti tünet a nyálkahártya, és a bőrön kialakult vérzések. Jelentkezhet orrvérzés, szájüregi vérzés, nőgyógyászati vérzés formájában. 

Elvégezhető vizsgálatok:
A betegség diagnózisának felállításához rendszerint vér- és esetleg csontvelő- vizsgálatot kérhet az orvos. A beteget kikérdezik gyógyszereiről, ugyanis a trombocitaszám csökkenését bizonyos gyógyszerek is okozhatják. 

A betegség várható kezelése:
A legtöbb beteg kezelést igényel, ami rendszerint hosszabb ideig tartó gyógyszer szedést jelenthet. A kezelés szteroid tartalmú gyógyszer szedését jelenti. A gyógyszert különböző dózisban kell szedni, a beteg állapotának megfelelően. A betegnek tehát pontosan követnie kell az orvos utasításait a gyógyszer dózisát illetően. Sikeres kezelésnek bizonyul a lép eltávolítása, erre is sor kerülhet. Ha a beteg nem reagál a kezelésre, egyéb gyógyszerek adása is szóba jöhet. A betegség során ritkán az életet veszélyeztető vérzések is felléphetnek, ami sürgős kórházi ellátást igényel. 

Javaslatok:
Fontos a betegnek az orvosát minden gyógyszeréről tájékoztatni, mert a gyógyszer szedés is okozhatja a betegséget. A betegeknek fel kell hívni a figyelmét, hogy jelentősebb

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése