Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 29., péntek

A HOLDKÓROSSÁG GENETIKAI OKAI


A holdkórosság genetikai okai
Én nem egyensúlyozok éjjel a háztetőkön,talpon állva viszont kifogástalon az alvástechnikám.Mondjanak a kutatók amit akarnak az én -alvásgénjeim- kifogástalanul működnek.

 Kutatók úgy vélik, hogy egy alvajárásra fogékonnyá tévő gén azonosításával egy lépéssel közelebb kerültek a betegség hatékony kezeléséhez - írja a Molecular Psychiatry című tudományos folyóirat.

A probléma a gyermekek felét, a felnőttek mintegy 3 százalékát érinti.
-Az alvajárással kapcsolatos esetek többnyire veszélytelenek, ám megesik, hogy az alvajáró megsebesítheti önmagát vagy másokat.
Európai kutatók egy csoportja a HLA-gének néven ismert géncsaládot tanulmányozta. Ezek a gének az immunrendszer működésében alapvető szerepet töltenek be. Másrészről viszont ezeket a géneket korábban számos alvászavarral, így a narkolepsziával is összefüggésbe hozták.
 A kutatócsoport hatvan, alvajárással küzdő beteg genetika vizsgálatának eredményeit vetette össze egy ugyanilyen számú kontrollcsoportéval, hogy kiderítse, a HLA-géneknek milyen szerepe lehet a betegségben.
Az eredmények azt mutatták, hogy az alvajárók között 3,5-ször nagyobb arányban fordul elő a HLA-gének egyik altípusa, az úgynevezett HLA-DQB1.
 "Jelentős összefüggést találtak az alvajárásra való hajlam és a génvariáció jelenléte között" - állítják a kutatók.
- "Ez nem azt jelenti, hogy egy és egyedül ez a génváltozat felelős az alvajárásért, csak annyit jelent, hogy ha valakiben jelen van, annak az átlagosnál 3,5-ször nagyobb az esélye arra, hogy megjelenjenek nála a tünetek. A hajlandóság aránya ráadásul még ennél is magasabb lehet, ha a családban már előfordult hasonló eset."
A szakemberek mindenesetre hangsúlyozzák, a kutatások még nem érkeztek el az alvajárás pontos genetikai okainak meghatározásához, s arra is felhívják a figyelmet, hogy "az alvajárás olyan komplex rendellenesség, amelyben a környezetnek és a stressznek is igen nagy szerepe van. Nem csupán genetikai okai vannak."
[origo]
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése