Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 25., hétfő

MIÉRT CSÁMPÁS A GYERMEK??


Miért csámpás a gyerek?


„Lúdtalpas a gyerek”mondják, és mindannyian tudjuk miről van szó. Tudjuk? Szóval: „a talp le van süllyedve”! Mihez képest? „Betétet kell felírni”! Miért? Miért ne? Lúdtalpasnak mondják az éppen járni tanuló manót és a lakli kamaszt. Ugyanaz a bajuk? Nem!
A láb a felállás, a járás tanulásának időszakától a test súlyának megtartására kényszerül, a mozgás során a lépés fázisainak megfelelően különböző részei érintkeznek a talajjal.
 A csontok porcokból történő fejlődése közben, fokozatosan nyerik el felnőttkori formájukat. Az éppen járni tanuló gyerek sarkának csontjai, szalagjai, izmai még csak „tanulják” a feladatukat és működésük közben formálódnak.
- Ezért vagyunk türelmesek a még bedőlő, kicsi sarokcsontot látva, és nem „kapkodunk” betét után.
- A változások motorja az erősödő, edződő lábizomzat, ez támasztja a szalagokkal összetartott csontokat.
- A gyenge izomzat, a szalagok lazaságával újra, meg újra megengedi a sarok bedőlését és így konzerválódhat a „csámpásság” felnőtt korra. Ilyen esetekben ajánljuk a sarok kifelé dőlését segítő, „billentett sarkú” cipőket.
- A prevenciós cipők számos változata megtalálható a segédeszköz üzletekben. A zárt sarok jellemzi az egyéb jó cipőket is. Az ortopéd orvosok véleménye szerint felesleges a beépített betét, nem kell a boltozatokat alátámasztani, mert ez nem engedi tovább erősödni a szalagokat.
- A növekvő gyermek folyamatosan igénybe vett lába, a túlterhelést a lábszáron lévő izomtömeg fájdalmával, görcsökkel jelzi.
Tévesen ezt növekedési fájdalomnak mondják, amelyből csak az igaz, hogy a növekedés során észlelhető, sokszor egészséges gyerekeknél is, akiknél viszont a mérsékelt sarokdőlés, mint statikai túlterhelési tényező az addig dinamikusan működő lábszárizomzat megfeszülését, görcsét okozza.
- Az éjszaka riadalmat okozó kétoldali lábszár fájdalmak hátterében, az alvás közben ellazult izomzatból kiszabaduló, addig el nem távozó anyagcseretermékek felelősek.
- Nem szabad megijedni! A lefekvés előtti óvatos masszírozás sokszor megelőzi az ilyen tünetek kialakulását. Rendszeres lábtorna, a sarkat jól támasztó cipő, vagy prevenciós cipő viselése gyakran néhány hét alatt jelentős változást hoz. Ilyen időszak egészséges gyerekeknél is elő-elő fordulhat.

Az egészséges láb az ujjak mögötti ízületeket összekötő síkban haránt boltozatot képez.
- Ennek eltűnésekor beszélünk haránt boltozat süllyedésről.
- Makacs talpi bőrkeményedés, bütyök, kalapácsujj kialakulása kíséri. Ezek felnőttkori jelenségek, és idővel egyre többünknél megtalálhatók.
- Ha panasz is kíséri, hamarabb kezdünk foglalkozni vele, és erre sokféle kényelmi és kezelő eszköz áll rendelkezésre, a tornáztató hengertől a masszírozó lábfürdőig.
- Ezek a láb szöveteinek rugalmasságát őrzik meg. A harántboltozat megemelését szolgáló betét a kísérő deformitások súlyosbodását is megállítja.
- A betéteket a súly, a tevékenység, a munka, a sport szempontjait is figyelembe véve egyedi hab, vákuum vagy gipszminta alapján célszerű elkészítetni. A legjobb betétek így készülnek.

A sarokgumó és a haránt boltozat két szélső ízületi pontja között ível a hosszboltozat. A sarok bedőlése sokszor utánozza a hosszboltozat eltűnését, de amióta a nyomáselemzés színes képe rendelkezésünkre áll, ez jól mutatja, hogy az esetek kis részében visel fokozott terhelést a belső talpszél. Gyakran csak érinti a padlót.

Ideje lenne megválaszolni, mi is a lúdtalp?

A valódi lúdtalpat a sarok bedőlésével, a hosszboltozat jelentős talpi nyomásfokozódást okozó lesüllyedésével, és a haránt boltozat mérsékelt lelapulásával jellemezhetjük, amelyet sokszor láb panaszok kísérnek.
Az igazi lúdtalp a kamasz kortól jellemző, a kötőszövetek alkati lazasága mellett, a hirtelen megváltozott súly tartósan felborítja a csont-, izom-, szalagrendszer egyensúlyát.
Ne feledjük el viszont azt, hogy mindenkinek lehet fáradékony a lába, minden növekvő gyermek sarka befelé dől, de ettől függetlenül többségük egészséges, sportra alkalmas felnőtt lesz.
 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése