Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 27., szerda

AMIKOR A GYEREK LÁBÁRA ÁLL


Amikor a gyerek a saját lábára áll

x-láb


o-láb


·                                 2008.05.15.
Egyre több mozgásszervi problémával találkozni a babáknál. Ezek közül a láb megbetegedéseit, deformitásait már korán észreveheted, sőt a legtöbbjük egyszerűen gyógyítható vagy meg is előzhető - egy kis odafigyeléssel.


Dongaláb, lúdtalp, befelé hajló láb...észrevetted, hogy a gyerek másképp tartja a lábát? Másképp jár? Néha módfelett csámpás? Lehet, hogy érdemes vele foglalkozni, hogy később ne legyen még nagyobb a baj.

Dongaláb

Az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, melynek két fajtája van-
-kialakulhat, ha a baba nem jól helyezkedik el a mama pocakjában, - .vagy ha a végtag kifejlődésekor ún. csírakárosodás jön létre.
Az első esetben egy tartási nehézségről van szó, ezt már nagyon korán,babamasszázzsal és tornával szépen lehet korrigálni.
- Ha súlyoasbb a helyzet, az orvosok a gipszelést is javasolhatják
-A tapasztalatok szerint azonban a legtöbb esetben elég a gondos, rendszeres torna.
-Súlyosabb az eset a második fajtánál, amikor valódi fejlődési rendellenességgel állunk szemben. Ilyenkor nagyon sok esetben előkerülhet a műtét gondolata.
- A kezeléseket nem egyszer már a szülést követő napokban megkezdhetik a szakemberek, hogy a felállás, járás-tanulás időszakára már ne okozzon problámát a picinek a lábtartás.  

A teljes ó-láb

Nyilván korán észrevehetik  a szülők, hogy a gyermeknek szinte összeér a két talpa, annyira görbék szegénynek a lábai. 
Mire bölcsibe kerül a gyermek, tud ugyan járni, de döcögve halad, és semmiképp nem nyújtotta egy egészséges lábú gyermek látványát.
A baj egyre súlyosbodott, a bölcsiben kapnak ugyan egy-két ötletet a gyógyításra, még az is javított volna a gyermek helyzetén, ha minden nap megtornáztatták volna. A szülők azonban nem látják ennyire vészesenek a helyzetet... A vége műtét lesz, amelyből a gyermek szépen gyógyul. A korai felismeréssel, tornával ki lehet  kerülni a műtétet.

Lúdtalp

Népbetegség-állítják a szakemberek. Kialakulhat bármely életkorban. Szinte minden kiababának úgy néz ki a lába, mintha lúdtalpa lenne, de a legtöbb esetben csak a talp oldalán lévő bőr alatti zsírpárnácska kelti ezt a látszatot. 2 éves kor után mondható kórosnak a lábboltozat deformitása. 

Hogyan előzd meg?

Ne tartsd állandóan az öledben, hagyd, hogy csússzon-másszon a földön! Semmiképp ne jártasd, vagy állítsd fel, ez túlterheli a baba izomzatát és a deformitások fennmaradásának oka is lehet.
-Egyes babák már akár 9-10 hónapos koruk körül is elkezdhetnek maguktól járni. Ha valóban önként teszi ezt, biztos lehetsz benne, hogy a szervezete tudja, mit mikor csinálhat.
Fordíts nagy figyelmet az izomzat erősítésére, tornáztasd, masszírozd a lábát! (Például fektesd a hátára, told fel talpra a lábát és "meneteltesd? a talajon a bokájánál fogva, behajlított térddel.) Ha már jár a baba, egyenetlen talajon hagyd mezítláb.
- Lakáson belül harántboltozatot támogató, jól szellőző cipőcskét viseljen (bár ezzel az utóbbi időben a szakma egy része nem feltétlenül ért egyet).



Befelé hajló láb

Ebben az esetben csak a lábfej fordul befelé, sokszor csak a szakember tudja megkülönböztetni más deformitásoktól. 
-Fontos a torna és a megfelelő ortopéd cipő alkalmazása, mert elhanyagolt esetben az ízületek és a csontok deformáltak maradhatnak.
A megoldás a korai stádiumban az egyenesített talptengellyel készített ortopéd cipő és befelé döntött változatai, ezek ugyanis fájdalom és különösebb megterhelés nélkül billentik vissza a lábat a helyes pozícióba.

Kezdetleges csípőficam

A gyermek még csak néhány hetes volt, semmi furcsát nem vettek rajta észre a szülei, legfeljebb azt, hogy a lábát egy kicsit mereven tartotta.
A szokásos csecsemőkori csípő-szűrésen derül ki, hogy gyermeknek
enyhe csípőficama van. Általában dupla-pelenkát (amely állandóan széttárva tartja a baba lábát és igyekszik lazább helyzetbe hozni) és tornát javasolnak, ha nem gyógyul hamar, kengyelt is javasolnak
A speciális csípő- és lábtornával villámgyorsan javult Marci lába, a kontrollon meg is dícsérte az orvos, további kezelésre nem is volt szükség. Csak a tornát kellett folytatniuk - minden nap, amíg  a kisfiú el nem kezd járni. 

A csípőficam a leggyakoribb ortopédiai deformitás. Nagyobb részben kislányoknál fordul elő.Ne téveszd össze a kötött csípővel, ez sokkal könnyebben, az esetek legnagyobb részében tornával jól korrigálható. 




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése