Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 27., szerda

A TEJFOGAK ÁPOLÁSA


A tejfogak ápolása





Kisgyermekes szülőként mindannyian érdeklődünk a gyermekek fogápolása, a fogak cserélődése, a helyes fogmosás részletei iránt


Mit kell tudni a tejfogakról?

Ők a maradó fogak helytartói. Biztosítják a rágás lehetőségét arra az időszakra, míg elég nagy nem lesz az állkapcsunk (alsó és felső fogív) a maradó fogak fogadására, de szájápolási szempontból a legfontosabb, hogy a tejfogak lehetőséget biztosítanak a "gyakorlásra", ha ezen a szinten nem sikerült, akkor ott van a: "még egy esély".

Hány darab tejfog van összesen?

20 darab.

Miben különböznek a csontfogaktól?

Méretüket tekintve szembetűnő a különbség. Anyagukat tekintve, lezseren fogalmazva silányabbak, így hajlamosabbak a szuvasodásra. Gyökereik, csak úgy, mint szerkezetük gyengébbek a maradó fogakénál.

Mikor, milyen sorrendben nőnek ki?

Kb. nyolc hónapostól egy éves korig bújnak ki az első fogacskák, a nagykönyv szerint az alsó egyesek nyitják meg a bulit, majd a felsők követik őket a sorban. Majd a kettesek és így tovább. Részletesen azért nem szólnék a dologról, mert igazság szerint az ütem és a sorrend változó. Nem szeretném, ha egy anyuka rémülten rohanna orvostól-orvosig, mert Petikének nem olyan sorrendben nőnek a tejfogai, mint ahogy az a szakirodalomban szerepel.

Mikor, milyen sorrendben cserélődnek?

A fogváltás első jele a hat éves korban előbújó első maradandó fogak, nagyörlők a 6-os fogak. A cserélődés üteme, sorrendje szintén eltérő lehet. Ami fontos: Nem kell fogorvosost játszani otthon. Értem én ezalatt azt, hogy nem kell a tejfogakat naponta végigmozgatva kíváncsiskodni, vajon mikor köthetjük gyermekünket az ajtó kilincse után, ahogy azt velünk tették szüleink, nagyszüleink. Türelem, amikor eljön az idő, a tejfog átadja helyét a maradónak.
                        -Ami nem árthat: a fogváltáskor sűríthetjük a gyermekfogászat látogatását),ez

                                                                                                1-barátkozás elmélyítése a fogászattal, rendelővel, fogorvossal                              -
2-időben észrevehető rendellenességek felderítése, felkészülés a korrigálásra,
3. szájhigiénés tanácsadás meghallgatása
.

Fogzáskor mivel enyhíthetőek a csecsemő fájdalmai?

A fogak áttörése természetes folyamat. Szerencsés esetben a gyermek ezen észrevétlenül átlendül. Sajnos azonban ez nem túl gyakori. Ecsetelők terén a "kérje fogorvosa, gyógyszerésze véleményét" a legmegfelelőbb eljárás. A saját véleményem azonban, hogy legjobb a különböző kemikáliák kerülése, az esetleges lenyelése és abból adódó káros mellékhatások miatt. Javaslatom: szerezzünk be olyan speciálisan erre a célra kifejlesztett gumi rágcsálót, melyben folyadék van, így az a hűtőben tárolva kellemes hőmérsékletre hűthetők és a gyermek rágcsálás közben ínyüket hűsítve segítetik a fogak áttörését.

                                    Figyelem! A hűthető rágókát soha ne a fagyasztóban tároljuk!

Mert: 
- a gumi bekeményedik, így annak rágcsálása kellemetlen (tehát rágcsálás helyett utálni fogja)
- fagyási sérülést okozhat (következmény: csillapíthatatlan gyermeksírás)

Mikor kezdjük a kicsit rászoktatni a fogmosásra?

A fogzás kezdetekor, ha lehet, még az első fog áttörése előtt. Ilyenkor puha, kis fejű fogkefét válasszunk (extra soft). Tapasztalatok szerint a színes fogkefe, a fincsi fogkrém a lágy „masszírozás" rendkívül kellemes a gyermek számára, így megszereti a fogmosást.

Milyen legyen az első fogkefénk?

Puha, kis fejű. A leglényegesebb azonban, hogy a gyermeket is vonjuk be (mikor már döntésképes korba ért, válogat) a vásárlásba, mert fontos, hogy tetsszen neki a fogkeféje.

Mik a helyes fogmosás szabályai?

Nem könnyű kérdés. A szakmai felelet egyszerű: Minden étkezés után mossunk fogat. A gyakorlat azonban a legtöbb esetben ettől eltérő. De minimum naponta egyszer lefekvés előtt. A fogmosás időtartama: nettó (azaz hasznos) kb. 60-90 másodperc (ez bruttóban kb. 3-5 perces mókát jelent). Egészen pici korban még nem szükséges a sorrenddel bíbelődni és a későbbiekben is "csak" annyi a szerepe, hogy legyen egy megszokott rend, ami segít nem megfeledkezni egy-egy fogcsoport vagy fogfelszín megtisztításáról.
Egy fogmosáson belül: Eleinte anyuka, majd hagyni a gyermeket is érvényesülni, amikor kicsavarja a fogkefét a kezünkből, és amennyiben szükséges (még nincs meg a nettó idő) ismét anyuka (vagy apuka J). Fontos!: Ne hagyjuk magára a kisgyermeket a fogkefével a kezében, mert balesetveszélyes!

Mire figyeljünk, amikor a babának fogkrémet választunk?

                        Szerepeljen rajta, hogy gyerekfogkrém. NE TARTALMAZZON FLUORIDOT!!!

                                                                        A gyártók manapság megkönnyítik a választást
azáltal, hogy a csomagoláson feltüntetik, hogy mely korosztály számra ajánlott.

                                                            Ízét tekintve: olyan legyen amit szeret a gyermek

Nem győzöm kisgyermekes pácienseim részére eléggé hangsúlyozni: A FELNŐTTEKNEK GYÁRTOTT FOGKRÉMEKET (csak úgy, mint a különböző gyógyszereket) TARTSÁK GYERMEKEK ÁLTAL ELÉRHETETLEN HELYEN!!! A BENNÜK LÉVŐ FLUORID MENNYISÉGE AKÁR HALÁLOS IS LEHET SZÁMUKRA! (Vannak gyerekek, akiknek furcsa módon ízlik a mentolos fogkrém - vagy ha nem is ízlik, de ily módon utánozhatják a szüleiket - és akár egy egész tubust elszürcsölnek egy ültő helyben)

Mik a fogak számára legártalmasabb ételek?

                                                A magas cukortartalmú és emellett ragacsos ételek. Gumicukrok, vattacukor, törökméz, nyalókák, karamell, töltött kekszek, mazsola... Kevésbé káros pl. a csokoládé, ugyanis a benne lévő kakaóvaj védőréteget képez a fogak felszínén. Nah, itt egy csapda: Ugyanis ettől ez még nem helyettesíti a fogmosást, csupán kevésbé káros.

                                                                                                Tehát, ha feltétlenül édesség, akkor: pudingok, túrókrémek (mazsola nélkül), túró rudi, töltetlen csokoládé, tejberizs.

És végül néhány szó az édesítőszerrel készült édességekről: óvatosan a mennyiséggel, ugyanis hasmenést okozhatnak.

Mit adjunk rágcsálni egy kisgyereknek?

                                                                                    Almát, répát, karalábét.

Fontosnak tartom még megemlíteni a cumit és a cumizást. Legjobb nem elkezdeni, de ha már rászoktunk legjobb a lehető leghamarabb leszokni róla, mert amennyiben ez nem sikerül a maradó fogak áttöréséig, akkor csámpás, előreálló fogakat eredményezhet.

Ha az áldatlan eredmény megszületett, akkor amint lehet (gyermek fogorvossal, fogszabályzó szakorvossal konzultálva, tanácsaikat meghallgatva) tegyük meg a szükséges lépéseket!

Összeállította: Nojka

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése