Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. március 26., kedd

IDEGENTEST AZ ORRBAN


Idegentest az orrban

 

Alapszabályok


·                     Az orrban jellemzően a következő idegentestek fordulnak elő: gyöngyök, műanyag játék darabjai, pénzérmék, borsó, magok, gumi- és szivacsdarabkák.
·                     A higroszkópos idegentestek megduzzadnak az orrüregben. A tárggyal érinthező nyálkahártya az irritáció hatására szintén megduzzad. A megduzzadt nyálkahártya és a fokozódó váladéktermelés "fogva tartja" az idegentestet.
·                     Az idegentestek leggyakrabban a felső és a középső orrkagyló között helyezkednek el, ritkábban az orrüreg alján.

Panaszok

·                                 Egyoldali obstructio
·                                 Gennyes és gyakran bűzös orrfolyás

Kórisme

·                                 A fizikális vizsgálat az esetek többségében elegendő. Röntgenfelvételt a nem egyértelmű eseteknél készítsünk. Ne feledjük, nem minden idegentest sugárfogó!

Differenciáldiagnózis

·                                 Melléküreg-gyulladás
·                                 Acut vagy chronicus nátha
·                                 Orrüregi daganat

Kezelés

·                                 Egy lidocain-adrenalinos oldattal átitatott vattával lohasszuk le a nyálkahártya-duzzanatot. Ez a fájdalmat is csillapítja, és megkönnyíti az idegentest eltávolítását.
·                                 Helyi érzéstelenítés és a váladék kiszívása után az idegentestet legegyszerűbben szívással, fülszondával vagy egy kisebb csipesz segítségével távolíthatjuk el. A szivacsdarabokat gyakran nem könnyű a környező váladéktól megkülönböztetni. Szilárd idegentest eltávolításakor a szondát juttassuk a tárgy mögé, és húzzuk az idegentesttel együtt vissza. Nehéz lehet például egy gyöngyszemen megfelelő fogást találni.
·                                 Felnőtteknél az idegentestet biztonsággal hátratolhatjuk a garatba, gyermekeknél azonban ettől óvakodjunk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése